Cognac wordt al meer dan drie eeuwen gemaakt. Het zijn niet alleen de grote bekende merken die dit tot stand hebben gebracht, maar vooral die duizenden kleinere wijnboeren die ieder jaar op de wijngaarden zwoegen om de druiven te produceren waar het kostbare vocht uiteindelijk van wordt gemaakt. Veel namen zijn in de loop van de geschiedenis al in de vergetelheid geraakt. Om niet ook de namen die we nu nog kennen verloren te laten gaan, ben ik begonnen ze te verzamelen en in tabellen bijeen te brengen, waar ze terug te vinden zijn op alfabet.
Al deze namen maken deel uit van het culturele erfgoed van de cognacstreek, Charente.
Ik heb zo goed mogelijk geprobeerd van zoveel mogelijk namen een bewijs te vinden in de vorm van een fles of een etiket en van degenen die niet meer worden gemaakt geprobeerd te achterhalen welke andere cognachuizen het merk hebben overgenomen.

Aan de merken die nog bestaan of pas gedurende de laatste decennia zijn verdwenen heb ik per merk een pagina gewijd waar iets van de geschiedenis is terug te lezen, hun adres is te vinden met vaak ook contactgegevens. Ik heb ook indicatief wat van de belangrijkste kwaliteiten genoemd die ze produceren.

Van de merken waar meer interesse voor bestaat en die soms ook worden verzameld, heb ik een flessencatalogus samengesteld.

De tabellen zelf zijn alleen in het Engelse deel van de website opgenomen, dus het menu boven de pagina’s is in het Engels. Om terug te keren naar het Nederlandse deel kunt u op de Nederlandse vlag klikken.