Le Croix Maron, producent in Ségonzac

Sinds kort heeft zich een nieuwe cognacproducent gevestigd in de buurt van Ségonzac, in Le Bouchet om precies te zijn. Het betreft Nicolas Daviaud die ervaring heeft opgedaan bij Boinaud met de merken De Luze, J. Dupont en Grand Empereur. In 2014 is hij voor zichzelf begonnen. Hij maakt alleen grande champagne cognacs. De naam Croix Maron wordt door hem met één ‘r’ geschreven. Vaak zie je het met twee ‘r’-en geschreven.
Er is verder weinig informatie beschikbaar over zijn productiemethode.

Gamma (grande champagne): VS, VSOP, XO.

http://www.croix-maron.com/
Adres: Le Bouchet, 16130 Ségonzac. Telefoon: 06 37838338. (Bezoek: voor zover bekend is er geen bezoek mogelijk.)


Reacties

Croix Marron — 1 reactie

  1. Maison Croix Maron is een onafhankelijk huis opgericht in 2014 door Nicolas Daviaud. Gesteund door het familiedomein dat al 10 generaties bestaat. Nu hebben de drie broers Daviaud het familidomein over genomen en maken ze onder andere Croix Maron. Sinds 2021 is Chrissie Berger mede eigenaar van Sarl Croix Maron en doet zij vooral de marketing van het merk.

    Het logo van het merk is een ridder en ik was uiteraard benieuwd naar het verhaal achter het logo. Volgens de legende werd dubbele distillatie uitgevonden door Chevalier de la Croix Maron,
    Heer van Segonzac, een vrome man die droomde dat Satan zijn ziel probeerde te verdoemen. In zijn droom zag hij zichzelf in de ketel van de duivel, maar zijn geloof was zo diep verankerd in zijn
    ziel dat het de eerste ‘kook’ weerstond. Om zijn doelen te bereiken, werd de duivel gedwongen om het opnieuw te ‘koken’. Toen hij wakker werd, had de Chevalier het idee om de ‘ziel’ van
    eau-de-vie te extraheren met een tweede distillatie. Zo werd de legende over de oorsprong van de ontdekking van dubbele distillatie voor Cognac eaux-de-vie in de regio in stand gehouden. Maar het is een legende, want natuurlijk wij Nederlanders hebben door onze zuinigheid de dubbele destillatie uitgevonden.

    Het merk is niet makkelijk te vinden, ze zitten verscholen op een heuvel en nergens zie je een uithangbord of logo. De familie bezit 45 hectare eigen wijngaarden in de Grande Champagne verdeeld over meerdere percelen in Segonzac, Juillac-le-coq en Angeac-Champagne. Ze gebruiken uitsluitend Ugni-Blanc en distilleren alles zelf langzaam met droesem. De familie bezit twee kleine distilleerketels van 17 hl.

    De rijping gebeurd in zowel natte als droge kelders en ze maken veel gebruik van rode vaten en zo min mogelijk van nieuwe vaten. De voorraden zijn niet enorm en ze gebruiken voor een blend minder dan vijf eaux-de-vie per kwaliteit. Ze laten deze blend lang rusten voor ze het afvullen op fles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>