[spring naar gevorderden]

Aanraders voor beginners:       

Koops groot

Een zeer geschikt boek om mee te beginnen is het boek van Koops, Cognac – kiezen op smaak. Behalve dat het in het Nederlands is geschreven, is het behoorlijk compleet. Meer dan 80 pagina’s met algemene informatie over de geschiedenis en het maken van cognac en meer dan 150 pagina’s waarin hij bijna 50 cognachuizen beschrijft, vergezeld van smaaknotities. Mogelijk kunt u het in de boekhandel nog vinden, maar anders is er via internet of tweedehandsboekhandels nog goed aan te komen. 

Nicholas Faith grootNicholas Faith is een bekende schrijver over wijn en andere dranken. Hij heeft ook meerdere boeken over cognac uitgebracht, waarvan één in het Nederlands: Gids voor Cognac en andere Wijndistillaten. Dit is een klein boekje dat in 1987 is verschenen en dat enigszins gedateerd is, maar ook nogal beperkt. Maar zijn Engelstalige boeken zijn van zeer hoge kwaliteit, met name de Mitchell Beazly edition uit 2005, genaamd Cognac. Niet voor niets heeft dit boek in 2004 de ‘Best Drink Book of the Year 2004’-award gekregen. Een aantal van zijn andere, eerdere uitgaven zijn overigens inhoudelijk bijna kopieën hiervan.

 

 

Andrew Mac A.-kleinEen vrij onbekend, maar echt prachtig boek is het boek van Mac A. Andrew, Cognac. Weliswaar in het Engels met maar ongelooflijk veel liefde voor cognac, voor de streek en voor de mensen in de streek geschreven. Ook hij heeft smaakbeschrijvingen en indicaties voor wat betreft de kwaliteit. Tevens geeft hij adviezen voor de reiziger: waar te overnachten, waar te eten en welke reisroutes te kiezen, inclusief adviezen welke bouilleurs de Cru te bezoeken. Helaas is er niet gemakkelijk aan dit boek te komen.
 

PaczenskyEen ander uitzonderlijk boek is het boek van Gert v. Paczensky, Cognac. Weliswaar al weer uit 1988, maar nergens anders vindt u zo’n grote verzameling cognachuizen bijeen (behalve dan op deze site). Ook dit boek is met veel liefde voor cognac en de streek geschreven. Van zeer veel huizen geeft hij een beschrijving: welke cru, hoeveel wijngaard ze hebben en welke kwaliteiten ze verkopen. U kunt dit boek alleen nog tweedehands verkrijgen. Het is ook in het Nederlands uitgebracht. 

ConalConal R. Gregory heeft ook een Nederlandstalig boek op de markt gebrach, genaamd Cognac. Ook in dit boek veel algemene informatie en daarnaast 170 pagina’s met beschrijvingen van cognachuizen, vergezeld van smaaknotities. Zeer geschikt voor de beginner. In het Frans heet het boekje ‘Cognac, A Connoisseur’s Guide’ en in het Nederlands ‘Cognac, Alle informatie voor de liefhebber’.

 

Behrendt3Ten slotte wil ik het boekje Cognac van Axel en Bibiana Behrendt niet onvermeld laten. Ook hier een algemeen gedeelte met veel informatie over de ontstaansgeschiedenis en het productieproces van cognac en een gedeelte van ongeveer 150 pagina’s met een beschrijving van de verschillende cognachuizen en enkele van hun producten.

regeloverslaan

regeloverslaan

regeloverslaan

regeloverslaan

regeloverslaan

regeloverslaan


Aanraders voor meer gevorderden:

Als eerste wil ik dan het boek Histoire du Cognac van Robert Delamain noemen. Weliswaar uit 1935, maar ongeëvenaard met een zeer uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de streek en van eau-de-vie. Niet voor niets treft u in de bibliografie van bijna elk zichzelf respecterend boek over cognac een referentie naar dit werk. Er is geen officiële vertaling van uitgegeven, maar met toestemming van het huis Delamain heb ik een Nederlandse vertaling gemaakt. Indien u geïnteresseerd bent kunt u hierover contact met mij opnemen.

Delamain 2Delamain


Kyle Jarrard schreef The Seductive Saga of the World’s Most Coveted Spirit, een zeer degelijk boek over de geschiedenis van cognac.

Van de hand van Salvatore Calabrese is Cognac – a liquid history. Het eerste deel bevat veel informatie over de ontstaansgeschiedenis, de productietechniek de ontwikkeling door de jaren en het ontstaan van de grote merken. Ook veel aandacht voor de geschiedenis. Ook schenkt hij aandacht aan de familiebanden die veel grote cognachuizen met elkaar hebben. In het tweede deel gaat hij in op zijn grote passie: jaartalcognac. Hij beschrijft een tiental oude en unieke jaartalcognacs en vervolgens een dertigtal cognachuizen. Van elke cognac heeft hij een smaakbeschrijving; helaas geen smaakwaardering of puntenwaardering, maar het zijn wel cognacs die hij naar zijn smaak heeft uitgezocht!

JarrardCalabrese


Reacties

Boeken, aanraders — 45 reacties

 1. Goedenavond Ton,
  Allereerst complimenten voor je fantastische site!
  Ook ik heb wel interesse in het boek de geschiedenis van cognac en het boek van Mac a Andrews

 2. Goedemorgen, heeft u voor mij nog een exemplaar van Mac Andrew?

  En ik ben ook geïnteresseerd in het boek De geschiedenis van Cognac van Robert Delamain.

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Geert-Jan

  • De boeken van Delamain zijn op dit moment uitverkocht. Ik weet ook niet of ik ze nog bij laat drukken.
   Ik ben ook door de boekjes van Mac Andrew heen, maar als je het goed vindt geef ik je e-mailadres door aan iemand die er nog enkele heeft.
   Laat maar even weten of dat akkoord is.
   Groeten,
   Ton

   • Ik heb ze helaas niet meer. Ik kan er wel bijdrukken, maar papier is behoorlijk duur geworden. De boekjes (158 pagina’s) zouden dan €25,- gaan kosten, exclusief verzenkosten.
    Ik ben een beetje bang dat ik er dan met te veel blijf zitten.
    Ton

 3. Beste Ton,
  Ik ben op zoek naar een boek die de verschillen (en samenstelling) van de cognacs (profiel en smaakbeschrijvingen) beschrijft. Wat is jouw advies en kan ik een bestelling bij je plaatsen?

  • Uit wat hierboven staat beschreven is, denk ik, best een keus te maken. Ik zou gaan voor het boek van Koops. Weliswaar uit 2008 maar nieuwere boeken die smaakbeschrijvingen geven zijn er niet. Dat is ook wel een probleem: jaarlijks wijzigt de samenstelling veelal en dus ook het smaakprofiel.
   Er is online nog wel aan te komen als je even zoekt op het Internet. Het ISBN-nummer is:9789027499004; het verkorte nummer: 902749900X.
   Zelf verkoop ik geen boeken buiten de twee van Delamain en Mac A Andrews.

 4. Beste ,
  Ik beschik over meer oude en ook nieuwe etiketten van cognac ,wil graag een die een beetje ordenen volgens streek , naam enzo , welk boek raad u mij aan , en waar kan ik die aankopen .
  Alvast dank Decock Eddy

 5. Ik heb interesse in de Nederlandse vertaling van Delamain’s Histoire du Cognac. Ik hoor graag hoe ik in het bezit van een exemplaar kan komen. Alvast dank.

  Groet,

  John Keuris

 6. Hallo Ton,

  Ik zou graag een exemplaar van de geschiedenis van Cognac willen kopen. Is dit nog mogelijk
  Hoor het graag en ook wat de kosten hiervan zijn.

  Groet,
  Angelique

  • Hallo Angelique,

   Dat is nog mogelijk. Inclusief verzendkosten is het €20,-.
   Ik stuur wel even een e-mail om verdere informatie uit te kunnen wisselen.

   Ton

  • Hallo Anshi,

   Via mij kunnen alleen de boeken van Delamain en van Mac Andrew besteld worden. Voor andere boeken zul je zelf even op internet moeten kijken/zoeken.

   Vriendelijke groeten,
   Ton

 7. Hoi Ton,

  ik heb intressen in het boek Mac A. Andrew, Cognac

  wil me vrienden een trip in de cognac plannen en wat cognac huizen uiteraard te bezoeken, of heb je andere sugesties

  groet Huub

 8. Goedenavond Ton,

  Met veel plezier heb ik vanavond uitgebreid op je website zitten ‘neuzen’. Ik zou graag een exemplaar van de geschiedenis van de cognac willen bemachtigen, zou je me daarover kunnen informeren? Bij voorbaat dank en wat een waardevolle mooie site!

  Erik

 9. Beste Ton,
  Ik heb interesse in de Nederlandse vertaling van Delamain’s Histoire du Cognac. Hoor graag van je hoe ik in het bezit van een exemplaar kan komen.

  Groeten, Dragan

 10. Beste Ton,

  Ook ik heb interesse in de Nederlandse vertaling van Delamain’s Histoire du Cognac.
  Wil je laten weten hoe ik in het bezit van een exemplaar kan komen?

  Groeten, Gerhard

 11. Hoi,

  Ik heb wel interesse in de Nederlandse vertaling van Delamain, Histoire du Cognac.
  Hoeveel kost dit boek en word dit ook naar Belgie verstuurd ???

  Vriendelijke groeten, Kris

  • Hoi,

   Ik heb wel interesse in de Nederlandse vertaling van Delamain, Histoire du Cognac.
   Hoeveel kost dit boek en word dit ook naar Belgie verstuurd ???

   Vriendelijke groeten, Kris

 12. Dag Ton,

  Wat kost het boek van de geschiedenis van Cognac en hoe kom ik er aan?

  Dankjewel alvast!

  Prachtige site!

  Groeten,

  Geert-Jan Doms

 13. Dag Ton,

  Hoe kom ik in het bezit van het boek geschiedenis van cognac. Wat zijn de kosten? zou jij mij dit kunnen mailen?

  Leuke site.

  Groet Jos

 14. Hallo Ton,
  kik zou graag een exemplaar van de geschiedenis van cognac van je willen kopen. Wil je mij mailen wat de kosten zijn en hoe ik het exemplaar in mijn bezit krijg.
  Veel succes met je site!
  Jurrien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>