Het jaar 1811 staat bekend als een zeer uitzonderlijk jaar, niet alleen voor Cognac, maar voor wijn in het algemeen. Dit wordt vaak toegeschreven aan een grote komeet die dat jaar aan de hemel verscheen. Niet de Halley Komeet, maar een komeet zonder officiële eigen naam die als C1811 F1 wordt aangeduid. Deze komeet werd als eerste ontdekt door Honoré Flaugergues en wordt daarom soms ook naar hem genoemd. In de wijnwereld staat dit fenomeen als een comet-vintage bekend.Komeet van 1811

Comet-vintages zijn jaren waar voorafgaand aan de oogst een astronomische gebeurtenis plaatsvindt, meestal een opvallende komeet. In de geschiedenis is het nogal eens voorgekomen dat roemrijke oogstjaren vergezeld gingen van zo’n komeet. Bijvoorbeeld 1811, 1826, 1839, 1845, 1852, 1861, 1985 en 1989. Hiervan is 1811 wel het meest beroemd. De 1811 van Chateau d’Yquem kreeg in 1996 nog de perfecte score van 100 punten van Robert Parker, een expert op dit gebied. De 1811 vintage van Veuve Cliquot is een ander voorbeeld.

In 1811 was de komeet vooral in Frankrijk een groot deel van het groeiseizoen zichtbaar. Het was een jaar met een lange, hete zomer en overvloedige oogsten. In regionen als Bordeaux, Cognac, Champage en Sauterne leverde dit fantastische wijnen op.

Ook in andere Westerse landen waren de oogsten in dat jaar van voortreffelijke kwaliteit. In Cognac had de Folle Blanche een ongeëvenaarde kwaliteit en de producenten waren zich er terdege van bewust dat dit een oogst was die maar eens in je leven voor komt. Velen schreven dit bijzondere weer toe aan de opvallende komeet die dat jaar de hemel domineerde: The Great Comet. De komeet was 17 maanden lang zichtbaar voor astronomen, maar gedurende ongeveer 260 dagen met het blote oog en in september en oktober, juist gedurende de oogsttijd, was duidelijk zichtbaar en verlichtte hij de nachtelijke hemel. Op een gegeven moment overtrof hij zelfs de diameter van de zon. Het werd natuurlijk beschouwd als een bovennatuurlijke zegening van de oogst en sindsdien staat het jaar bekend als de Comet Vintage.

komeet op flesDe buitengewone cognac van dat jaar was al snel bekend. De grote huizen lieten niet na het jaar 1811 duidelijk op hun product te zetten en soms zelfs met de afbeelding van de komeet, vaak in de vorm van een ster.

Deze afbeelding werd vervolgens steeds geassocieerd met een voortreffelijke kwaliteit. In het vervolg kwamen er zeer veel flessen op de markt en op het eind van de 19e eeuw was er een overvloed aan flessen met 1811 er1811 op. Een klein aantal van deze flessen hebben de jaren overleefd en worden soms nog te koop aangeboden. Maar lang niet al deze flessen zijn werkelijk van het jaar 1811, ook al is de kwaliteit toch bijna altijd wel erg goed. Vaak werd 1811 gebruikt als methode om aan te geven dat het om het beste en oudste product van een cognachuis gaat, mede als een eerbetoon aan dat beroemde jaar.

In de jaren van 1930 tot 1960 zijn er veel producenten geweest, vooral veel in de VS, die eenvoudige cognac over deden in flessen met valse 1811-etiketten er op. Deze zijn vrij makkelijk te herkennen, maar het blijft oppassen.

 


Reacties

1811 Jaar van de komeet — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>