Moullon, merk van CCG (Meukow)

In 1852 hebben de broers Lucien en Sylvestre Moullon hun grande champagne bedrijf opgericht in de stad Cognac. Ze waren daar gevestigd in het kleine straatje La Traversière. Ze zijn er in geslaagd van Moullon een groot merk te maken, dat goed stond aangeschreven. Ten tijde van de Phylloxera heeft Sylvestre Moullon belangrijk werk verricht onder andere in het door hem aangelegde Vitis Parc in de Borderies, bij Cherves-de-Richemont.
Toen eerst Lucien overleed en daarna Sylvestre een ambt ging bekleden (voorzitter van de handelskamer in Cognac) is het bedrijf aan het eind van de 19e eeuw (waarschijnlijk in de tachtiger jaren) overgegaan naar Auguste Chagnaud (van Bastie-Chagnaud), die de naam Moullon heeft gehandhaafd.

Het laatste bericht dat ik heb kunnen vinden van Chagnaud dateert uit 1920. Ik heb ook niet kunnen ontdekken wanneer het bedrijf in handen is gekomen van Meukow (van de CCG groep), maar intussen is dat al vele jaren en in elk geval vóór 1990.

Onder het label Moullon brengt Meukow alleen nog een grande champagne (brute) uit, zonder nadere leeftijdsaanduiding en die zeer licht van kleur is. Volgens kenners is hij in oud hout gelagerd, zodat er weinig kleurstof meer door het hout is afgegeven en is de gebruikte cognac acht jaar en ouder.

Update 2021: tegenwoordig ook weer een VS casque brillant en VSOP casque brillant.

In het verleden onder meer: 1e Grande Cru, Casque d’Or, Napoléon, Napoléon Imperial, VSOP Louis XII 20 ans, VO, Aigle Extra, Extra Rare, Sans Age, Très Vieille Réserve Extra.

Moullon heeft geen eigen website. Voor meer informatie verwijs ik naar Meukow.


Reacties

Moullon — 2 reacties

  1. Heb uit de nalatenschap van mijn vader deze fles al jaren liggen. Zoek naar leeftijd. Het accijnslabel uit Italië geeft een beeltenis weer van een vrouw met daarom heen de tekst Republica Italiana. Dat zegel dateert uit 1948-1949. Betekent dat ook dat de cognac van dat jaar is?

    • Ja, daar mag je van uit gaan. Mooie fles die in mijn ogen meer waard is dan er meestal voor wordt geboden op veilingen (onder €100).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>