Meukow, merk van Compagnie de Guyenne te Cognac, voorheen handelshuis in Cognac

De poort van Meukow aan de Rue Pascal Combeau

 

Een bedrijf dat rond de eeuwwisseling (ca. 1900) bijzonder goed stond aangeschreven en onder andere de cognacs leverde voor The House of Lords in Engeland en The White House in de USA.
Momenteel behoort Meukow tot de CCG groep en is het vlaggenschip van deze groep.

 • 1862  Opgericht door broers Auguste-Christophe en Gustave (Karl) Meukow met partner Lervoire.
 • 1865  Lervoire doet zijn aandelen over aan Henri Bouraud die de nieuwe partner wordt.
 • 1874  Bouraud doet zijn aandeel over aan de in Australië geboren Schot, Thomas Alexander Shepherd. De vader van Thomas Alexander Shepherd, Thomas Shepherd, had zijn fortuin in Australië gemaakt. Hij had aan het eind van de dertiger jaren van de 19e eeuw een groot stuk  land gekocht in Adelaïde in een tijd dat de stad zich juist begon te ontwikkelen. Hij bouwde daar het huis Marybank, dat nog steeds bestaat. Zo´n tien jaar later keerde de familie terug naar Schotland (tussen 1848 en 1852).
 • 1878 Auguste-Christophe overlijdt en Shepherd krijgt in overleg met de erfgenamen van Meukow het eigendomsrecht.
 • 1880  Shepherd laat de leiding van het bedrijf over aan Gustav Klaebich.
 • 1899 (ongeveer) Meukow komt met ‘Cognac Grande Champagne, marque Napoléon’. (Het is echter Courvoisier die het beeld van Napoléon marketingtechnisch goed weet uit te buiten.)
 • 1914  Franse staat neemt bedrijf van Klaebich in beslag omdat Klaebich Duitser was. In deze jaren behoorde Meukow tot de grootste cognachuizen. Harold Butler wordt de manager.
 • 1918  De weduwe van Thomas A. Shepherd krijgt na de oorlog het eigendomsrecht van de Franse Staat. Harold Butler blijft de manager en wordt mede-eigenaar.
 • Zoon Duncan Lauder Shepherd wordt eigenaar en gaat bedrijf leiden.
 • ca. 1940: Duncan Lauder Shepherd vlucht terug naar Engeland na de Duitse invasie, samen met zijn vrouw en zonen. Zijn dochter Daphne is getrouwd met André Villesuzanne. Samen met Harold Butler blijven zij het bedrijf leiden.
 • 1968  Meukow komt in financiële problemen en Harold Butler verkoopt zijn deel aan André Villesuzanne, die ook de rest van de aandelen van Shepherd erft. André Villesuzanne wordt volledig eigenaar.
 • 1978  de verkopen zijn bijna tot nul gedaald.
 • 1979  Gekocht door de CCG-groep van Michel Coste die Meukow nieuw leven inblaast.
 • 1995  Michel Coste ontwerpt het Panter-logo voor Meukow.

Momenteel verkoopt het merk Meukow weer evenveel als aan het begin van de 20e eeuw.
Zij hebben een behoorlijke wijngaard in de Petite Champagne.
De meeste cognac wordt als eau-de-vie ingekocht, 70% Fins Bois en 30% uit beide champagnes. Ze slaan de eerste twee jaar in nieuw vaten op uit de Limousin en daarna gaat de cognac over op oudere vaten, de helft in Limousin-hout en de helft in Tronçais. Zonodig voegen ze suiker, karamel en houtextract toe.

Zij hebben de volgende kwaliteiten:
VS dit was vroeger altijd een fine champagne; tegenwoordig 100% Fins bois.
VSOP (Fins bois), Napoléon, XO, XO grande champagne, Extra.
Verder enkele oude cognacs: Rarissime, Drapeau, Fin de Siècle, Nec Plus Ultra, 1964, 1965, 1970 en NPU Baccarat.

Merken van Meukow:
–          Comte d’Artim
–          Moullon

http://www.meukowcognac.com/
Adres: CDG-group, 26 Rue Pascal Combeau, 16101 Cognac. Telefoon: 0545 823210. Visites op reservering van maandag tot vrijdag van 10h00-17h00; buiten het seizoen: maandag tot donderdag van 10h00-12h en 13h30-16h; vrijdag 10-11h. 

terug


Reacties

Meukow — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>