Guy de Bersac, cognacmerk van Domaine du Coquerel in Saint-Hilaire du Harcouët (Nomandië)


Le Manoir du Coquerel in Milly

In 1937 begint René Gilbert met het maken van Calvados en noemt zijn bedrijf Calvados Gilbert. Hij verhuist zijn bedrijf in 1941 naar le manoir du Coquerel in Milly, vlakbij Saint Hilaire du Harcouët. Rond die tijd zal het bedrijf zijn naam ook gewijzigd hebben in Domaine du Coquerel.
In 1971 wordt Domaine du Coquerel gekocht door Asbach, die het naar haar filiaal Domaine du Chillot in Saint Preuil verhuisde. In deze periode begon Asbach met productdiversificatie en toen zal ook de productie van cognac onder de naam Guy de Bersac begonnen zijn. In 1991 wordt Domaine du Coquerel eigendom van de Guinness brewery en in 1996 koopt François Martin het Domaine du Coquerel en verhuist het weer naar Milly. Ze maken eerst en vooral Calvados, maar produceren daarnaast nog enkele andere dranken waaronder dus de cognac Guy de Bersac.
Het is onduidelijk waar de naam Guy de Bersac vandaan komt. Mogelijk bestond het merk al langer. Het lijkt er op dat Brillat-Savarin, bekend van de Normandische kazen, al cognac Guy de Bersac produceerde of heeft laten produceren. Heel soms kom je nog tamelijk oude flessen tegen waarop ’tradition Brillat-Savarin’ staat.
Het is eveneens onduidelijk waar de cognac momenteel wordt gemaakt en door wie. Mogelijk is dat het nog steeds gemaakt wordt op Domaine du Chillot van Asbach in Saint Preuil. Overigens is Asbach in 1999 door Bols gekocht, die de opslagplaatsen (chais) en cognac aan Dinevico heeft verkocht, maar wel de werknemers in dienst heeft gehouden.

Update januari 2020: Gilles Arramon is keldermeester by Guy de Bersac en verantwoordelijk voor de cognacs.

Range (blends): Fine Cognac, VSOP.
In het verleden zijn ook wel andere kwaliteiten gemaakt zoals de XO Grande Champagne en enkele millésimées.

Andere merken die (vroeger) door Domaine du Chillot werden geproduceerd zijn:

 • Trois Empereurs
 • François de Martignac
 • Domaine de Chillot
 • Levon
 • Tradition Brillat-Savarin (vroegere eigenaar van Guy de Bersac)

http://www.calvados-coquerel.com/
Adres: Le Coquerel, Milly, 50600 Saint Hilaire du Harcouët. Telefoon: 0233 790220. (Bezoek van maandag tot donderdag 09:30-11:30 en 13:30-16:30h. In juli en augustus op vrijdags open.)
https://www.levoncognac.com/levoncognac.html
Adres: 42 Rue Armand Simard in Cognac (geen bezoek).


Reacties

Guy de Bersac — 2 reacties

 1. Hallo Ferry,

  Ik begrijp dat er geen merknaam op de fles XO Privilege staat. Ik kan je er dus ook niet veel over vertellen. 16100 is de postcode van Cognac. Codex kan een bedrijfsnaam zijn geweest. L’Esprit du Ven zal L’Esprit du Vin zijn. Er zijn nogal wat bedrijven die zich zo noemen.
  Misschien kun je meer informatie krijgen op het cognacforum (www.cognacforum.nl).
  Als je daar een fotootje van de fles plaatst met je vraag er bij (wel even een account aanmaken), heb je meer kans op succes. Misschien vind je daar ook wel liefhebbers voor je fles Guy de Bersac.

  Succes,
  Ton

 2. goede middag

  ik heb een oude fles cognac die mij weinig zegt. het gaat om een fles X.O. Privilege cognac uit ik denk 1975/
  verdere info op het etiket.
  Porduct of France
  codex 16100
  750 ml
  l’esprit du ven inc Houston Texas 77057

  kunt u mij hier meer over vertellen. aangezien ik niet echt een cognacdrinker ben, en er is iemand die dit soort flessen met graagte ledigt. ik maak m er graag blij mee

  ik hoor graag van u
  nb van de Guy de bergsac heb ik trouwens ook een fles uit begin 2000 denk ik(vandaar de kop in de mail)
  gr ferry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>