Léopold Gourmel, producent van cognac in Genté

 Léopold Gourmel is opgericht door Pierre Voisin, een enthousiast cognac-amateur, die al meer dan 20 jaar experimenteerde om blends te maken van oude cognacvaten die hij kocht. Van oorsprong was hij ingenieur en werkzaam in de auto-industrie. Aangemoedigd door zijn vrouw en dochter, begon hij zijn bedrijf in cognac in 1972, samen met zijn schoonzoon, Olivier Blanc. De naam Léopold Gourmel was de naam van zijn grootvader, die zadelmaker was op het Île de Ré. Vandaar het logo met het paardenhoofd.

In 1990 maakte het bedrijf een moeilijke periode door en werd het verkocht aan de bank. In 1993 kon het worden teruggekocht en sindsdien heeft Pierre Voisin zich teruggetrokken en is Olivier Blanc alleen-eigenaar.

Update januari 2019:  Olivier Blanc is opgevolgd door Nicolas Sinoquet.

Aanvankelijk betrok Voisin zijn cognacs van enkele wijnboeren in de fins bois. Gedurende enige tijd zou hij volgens zowel Gilbert Delos als Nicolas Faith ook petite champagne hebben gebruikt, maar momenteel alleen nog maar fins bois. Hij had afspraken met wijnboeren rond Tarsac en Moulidars ten oosten van Jarnac die tot betere fins bois gebieden behoren.
Momenteel werken ze samen met een coöperatie van zo’n 26 wijnboeren. De coöperatie bezit ook een eigen distilleerderij. Gourmel bezit geen eigen wijngaarden.

Ze gebruiken druiven die rijper zijn dan gewoonlijk, wat een hoger alcoholpercentage oplevert. De destillatie verloopt op een gematigde temperatuur. Voor de opslag wordt alleen Tronçais hout met lichte toasting gebruikt vanwege het lagere tannine-gehalte. De kleur van een Gourmel cognac is ook lichter dan gebruikelijk.
Ze maken single vintage cognacs. Er wordt dus niet geblend, wat opvallend is gezien de hobby van Pierre Voisin in de zestiger en zeventiger jaren.

Gamma (fins bois): Premier Saveurs (6 jaar), Age de Fruit (10 jaar), Age de Fleur (15 jaar), Age d’Épices (20 jaar), Quintessence (30 jaar).

Gourmel maakt ook de cognac voor Jon Bertelsen.

http://www.leopold-gourmel.com
Adres: La Couture, 16130 Genté. Telefoon: 0545 837660. (bezoek: op afspraak).


Reacties

Gourmel — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>