Giraud, bouilleur de Cru te Bouteville (Grande Champagne)

De familie Giraud is sinds de eerste helft van de 17e eeuw actief als wijnboer in Bouteville. Momenteel is het alweer de 11e generatie die de traditie voortzet. Vanaf circa 1800 produceren ze cognac, die verkocht werd aan de verschillende cognachuizen. Ongeveer 40 jaar geleden (ca. 1975) is Paul Giraud begonnen om onder eigen merk te verkopen. Zijn vader was al begonnen om jaarlijks één of meer vaten cognac opzij te leggen. Tegenwoordig verkoopt hij nog maar weinig aan de cognachuizen (<15%) maar verkoopt alles onder eigen label.

Hij heeft zijn wijngaarden (35 ha) beplant met Ugni Blanc. Ze plukken met de hand. Destillatie gebeurt ‘sur lie’. Hij stopt vervolgens maar 1/3e deel van de nieuwe productie in nieuwe vaten van Limousin eiken. Ook gebruikt hij grotere vaten dan gebruikelijk. Dit vertraagt het rijpingsproces doordat minder eau de vie aan hout wordt  blootgesteld. Door deze aanpak krijgt hij een lichtere smaak met veel frisse aroma’s.

De kelders zijn vochtig, wat ook bijdraagt aan de frisse smaak van zijn cognac. De verschillende jaargangen worden niet met andere jaren gemengd.

Hij voert de volgende kwaliteiten: Elegance, VSOP, XO, Extra, Très Rare, Héritage.

http://www.cognac-paulgiraud.com/ Adres: Le Bourg, 16120 Bouteville. Telefoon: 0545 970393. (bezoek is welkom van maandag tot vrijdag van 09.00-12.30 en van 13.30-18.00; andere dagen op afspraak)


Reacties

Giraud — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>