La Fontaine de la Pouyade, merk van Plantevigne-Dubosquet, gevestigd in Bassac

[niet verwarren met La Pouyade, een merk van Jean Fillioux]

Tegenwoordig noemen ze zich Plantevigne-Dubosquet. Voorheen was dat Bouyer-Dubosquet en daarvoor Bouyer (Georges).

De cognac die ze maken is zeer bijzonder en ook erg kostbaar.
Helaas is het nogal lastig om betrouwbare informatie over de producent te vinden. Zo heeft op de eigen website lange tijd informatie gestaan die ze later hebben moeten herroepen en die op de nieuwe website is weggelaten (onder meer betreffende de cépages, over de leeftijd van het gebruikte eikenhout en het verhaal over Henri IV van Navarre in 1592). Verder is hun marketingstrategie nogal aan verandering onderhevig. Volgens Paczensky maakte Georges Bouyer cognac van fins bois en grande champagne in meerdere kwaliteiten. Tegenwoordig wordt er nog maar één kwaliteit geproduceerd en dat is een grande champagne.

Ze noemen zich overigens geen cognacproducent, maar createur des vins & spiritueux rares. Behalve cognac maken ze ook champagne (Louis Dubosquet Champagne Grand Cru) en wijn (Louis Plantevigne Saint-Emilion Grand Cru). Voorheen werd ook Calvados en Armagnac gemaakt, maar blijkbaar zijn die uit het assortiment geschrapt.

Het is niet duidelijk welk deel van het productieproces Plantevigne-Dubosquet voor zijn rekening neemt. Ze hebben wel chais (opslagplaatsen), dus men mag aannemen dat ze de cognacs wel laten rijpen en zelf de blend creëren. De benodigde eau-de-vie wordt ingekocht.

Ook het adres is niet helemaal duidelijk: Route de Condé in Bassac. Dat is een lange weg en enige precisering zou wel aardig zijn.

De rechtszaken in het verleden hebben er toe geleid dat ze zeer zorgvuldig omgaan met de informatie op de website met als resultaat dat de informatie ook erg karig is.

Gamma: Grande Champagne Cognac. Een leeftijdsaanduiding wordt er niet bij gegeven, ook niet van welke druiven hij is gemaakt. Voor zover ik weet zou het een blend zijn van ugni Blanc, folle blanche en colombard en is de leeftijd aanzienlijk.

Andere merknamen die in het verleden zijn gebruikt:

  • Georges Bouyer
  • Louis Dubosquet

http://www.plantevigne-dubosquet.com/fr/
Adres: (opslagplaats) Route de Condé, La Pouyade, 16120 Bassac. Telefoon: 0545 819288 (bezoek alleen mogelijk via een afspraak)
Kantoor: 6 B Route du Gallais, La Liseraie, 17920 Breuillet. Telefoon: 09 82 34 89 10.


Reacties

Fontaine de la Pouyade — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>