Chabasse, cognacproducent in St.-Jean-d’Angély

Alhoewel op de website tegenwoordig 1811 als oprichtingsdatum wordt genoemd, houden de meeste schrijvers het op 1818. Jean-Baptiste Chabasse, zoon van een gabarier (gabares waren schepen die op de Charante gebruikt werden voor het transport), is begonnen als wijnbouwer. Tijdens zijn leven wist hij een aanzienlijke wijngaard bijeen te krijgen (800 hectare), als ook een distilleerderij. Zijn opvolgers hadden het zwaar, mede door de phylloxera crisis, en kenden veel tegenslagen. In de loop der tijd zijn alle wijngaarden van destijds verkocht. Ook wordt er niet meer gedestilleerd.

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Jean-Luc Chabasse, waarbij hij terzijde wordt gestaan door zijn vrouw Nadia en dochter Magalie. Hij koopt jonge cognacs in en laat ze in zijn chais rijpen in limousin eikenhout. De cognacs die hij inkoopt zijn altijd zonder bezinksel gedestilleerd (methode Martell).
Tegenwoordig beschikt Chabasse ook weer over eigen wijngaarden. In 2011 heeft hij de wijngaard Saint Robert in Saint-Bris-des-Bois gekocht van Maurice Dupont, 60 hectare in fins bois en borderies. In totaal heeft hij nu 80 hectare wijngaard.

Naast Chabasse wordt ook het merk Bowen geproduceerd. Bowen is vernoemd naar Elisabeth Bowen, een vrouw die de overgrootvader van Jean-Luc, Olivier Chabasse, tijdens zijn reizen in India is tegengekomen en die daar een boerderij had. Deze Elisabeth Bowen moet een flinke indruk gemaakt hebben!

Chabasse maakt blends, van petite champagne, borderies en fins bois. Volgens Koops zit er ook grande champagne in de Chabasse, maar niet in de Bowen. Andere bronnen vermelden iets andere samenstellingen, maar het is best mogelijk dat de samenstellingen in de loop der jaren wijzigingen heeft ondergaan.

Range:
Chabasse: VS, VSOP, Napoléon, XO, XO Exception, XO Impérial, Milléssime 1973, Baccarat.
Bowen: Pale, VS, VSOP, Napoléon, XO, XO Gold’n Black, Extra.
St. Rob: VSOP, XO, Extra

Merken van Chabasse:

 • Chabasse
 • Bowen
 • Saint Robert (St. Rob)

http://www.chabasse.com/ (update december 2020: werkt niet meer)
http://www.cognacbowen.com/ (update december 2020: werkt niet meer)
Adres: 51 rue Élysée Loustalot, BP86 17412 St. Jean d’Angély. Telefoon 0546 321148. (mogelijkheid tot bezoek onbekend)


Reacties

Chabasse — 2 reacties

 1. Hallo Gert,

  Er staat ook een telefoonnummer. Heb je dat al geprobeerd?
  Verder kun je ze online bij Le Cognatheque in Cognac kopen. Ik heb daar goede ervaringen mee, maar je betaalt wel wat meer verzendkosten. Een Nederlandse winkel die nog Chabasse verkoopt ken ik niet.
  Ik hoop dat die online links weer gaan lopen, maar ik ben er bang voor…

  Ton

 2. Hallo Ton,
  weet jij wellicht hoe ik deze producent kan bereiken?
  De websites die je noemt zijn niet in gebruik.
  Schouten Import in Den Haag was t/m 2018 de importeur in Nederland, maar ik weet niet of er nu een andere vertegenwoordiger van Chabasse in NL is.
  Heel lang geleden kon je ook nog wel eens een fles bij sommige winkels van Gall & Gall vinden, maar dat is ondertussen ook niet meer zo.
  Of weet je wellicht een betrouwbare webwinkel die Chabasse voert?
  Hopelijk kun je me verder helpen.

  Hartelijke groet,
  Gert den Hollander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>