Daniel Bouju, bouilleur de Cru te Saint Preuil (Grande Champagne)

In 1805 kocht monsieur Allard, een voorouder van de huidige eigenaar François Bouju, de eerste wijngaard in één van de beste gedeelten van de grande champagne. Lange tijd produceerden zij hun cognacs alleen voor de grotere huizen, voornamelijk Rémy-Martin. In 1974 zijn zij begonnen om ook onder hun eigen naam cognacs te verkopen.
Aan het eind van de 20e eeus konden ze de wijngaarden en voorraden van François de Jussac in St.-Preuil overnemen.
Tegenwoordig heeft de familie ruim 30 ha bijna volledig aangeplant met ugni blanc en sinds 1994 verkopen zij hun cognacs alleen nog maar onder eigen label.
Ze hebben een grote voorraad oude cognacs liggen, meer dan zeventien keer de hoeveelheid van wat jaarlijks verkocht wordt.
François Bouju behoort tot de 8e generatie.

Er wordt sur lie gestookt in een tamelijk kleine alambiek (16,5 hl) om zoveel mogelijk smaak te verkrijgen. De donkere kleur waar Bouju om bekend staat, wordt verkregen door de jonge eau-de-vie langer dan gewoonlijk in nieuwe vaten te doen. Was dat voorheen één tot twee jaar waar een half jaar over het algemeen meer gebruikelijk is, tegenwoordig doet hij de cognacs die bedoeld zijn om echt oud te worden meteen in nieuwe vaten en laat hij ze daar ook tot het einde toe in rijpen. De jonge cognacs gaan in vijf jaar oude vaten, fûts roux, en ook zij blijven dar in tot ze voldoende ontwikkeld zijn.
Hij gebruikt dus geen karamel om de cognac bij te kleuren. Voor zijn vaten gebruikt hij eikenhout met een zo grof mogelijke structuur. Het toasten van de vaten draagt natuurlijk ook bij aan de donkere kleur. De houttonen staan in de smaak van een cognac van Bouju dus ook op de voorgrond, maar ze zijn wel zacht.

Range van Daniel Bouju: Fine Saveurs, Premiers Arômes, Sélection Spéciale, VSOP, Napoléon, XO Empereur, Extra, Royal (brut de fût 60%), Très Vieux (brut de fût 50%), Réserve Familiale (ugni blanc, colombard, folle blanche).

François de Marange en François de Jussac zijn ook merken van Bouju. De laatste was altijd een fine champagne, maar ook deze is nu een grande champagne geworden.

http://www.cognac-daniel-bouju.com/
Adres: 2 rue de l’Etnag, chez Lafont, 16130  St. Preuil. Telefoon: 0545 834127 (bezoek is op afspraak mogelijk).


Reacties

Bouju — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>