Hoe oud is je fles cognac

De vraag ‘hoe oud is deze fles cognac’ wordt met enige regelmaat gesteld. Een legitieme vraag want de prijzen voor oude cognacs rijzen de pan uit. Maar vaak toch nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Op de fles zelf zijn vaak veel aanwijzingen te vinden en er zijn ook nog wel andere tips en trucs, maar wees voorzichtig. Het is geen exacte wetenschap. Enkele voorbeelden: in de US was het tussen 1935 en 1964 verplicht om op een fles de zinsnede ‘Federal law forbids the reuse of this bottle’ te vermelden, maar ook na 1964 kwamen nog met enige regelmaat flessen op de markt met deze zin in reliëf op het glas van de fles. En in 1979 schakelden de Amerikanen over van hun US Customary system (pints, quarts en fluid ounces) naar het metrisch stelsel, maar pas na 1981 voldeden de meeste etiketten daaraan. Dus er was een overgangsperiode van twee jaar waarin soms al metrische maten werden vermeld, soms nog de oude maten en soms beide maten naast elkaar op het etiket. Maar toch zag je nog jaren later nieuwe flessen verschijnen met beide maateenheden vermeld!

Richtlijnen

1. Voor de hand liggende informatie
2. Achterhaal wanneer een nieuwe soort werd geïntroduceerd of een nieuw uiterlijk kenmerk
3. Informatie op de bodem van de fles
4. Accijnsgegevens (metalen medaillons, papieren belastingzegels)
5. Federal law sentence (US, 1935-1964)
6. Französisches Erzeugnis (Duitsland, tot 1964)
7. Tidyman symbool (1969)
8. Estimated sign of e-teken (1976)
9. Bar-code (1980s)
10. Inhoud in US customary units, UK imperial units of volgens het metrisch stelsel (1979-1981)
11. Standard drinks
12. Cotisation symbool (1984-2000)
13. Governmental warning (1989)
14. Green point symbool (1990s)
15. Recycling symbool (1994)
16. Zwangerschaps-symbool (2006)

1. Het voor de hand liggende

Het hoeft natuurlijk niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Wanneer een fles op de markt wordt gebracht ter ere van een bijzondere gebeurtenis, dan zal die datum zeker op de fles staan vermeld en dat is natuurlijk ook het jaar waarin de fles werd geproduceerd. Er zijn voorbeelden te over: de Silver Jubilee of the Queen (Martell fles uit 1977), de Battle of Freedland (Napoleontische oorlog in 1807, op een ‘drum’ van porcelein van Camus ), De verkiezing van President Obama als de 44ste president (Hennesy fles uit 2009).

Ook hier is een waarschuwing op zijn plaats: sommige flessen hadden zo’n succes dat ze gedurende een wat langere tijd werden gemaakt. Zoals de flessen in boekvorm met Napoleon er op afgebeeld die oorspronkelijk in 1969 werden gemaakt ter ere van zijn tweehonderdste verjaardag. Hiervan zijn grote hoeveelheden geproduceerd, in verschillende kleuren, met Napoleon staand afgebeeld of alleen zijn borstbeeld, en door verschillende porseleinfabrieken gemaakt. (het is natuurlijk niet voorstelbaar dat Camus meermalen in één jaar van porseleinfabrikant zou wisselen).

Soms hebben flessen ook aanvullende informatie op een kaartje dat om de nek van een fles hangt, zoals bijvoorbeeld sommige Martell flessen (Cordon Argent, Extra en andere, ook sommige Cordon Bleu flessen).

2. De datum dat een nieuwe soort werd geïntroduceerd of een nieuw uiterlijk kenmerk

Als je de datum weet te achterhalen dat een nieuwe fles werd uitgebracht, dan ben je al een heel eind. Vaak is deze datum in het geheel niet meer bekend, zelfs de fabrikanten weten dat soms niet meer, maar regelmatig is nuttige informatie op het internet te vinden.
Zo weten we bijvoorbeeld dat Rémy Martin zijn beroemde Louis XIII fles voor het eerst in 1874 heeft gemaakt. We weten ook dat de eerste door Baccarat vervaardigde Louis XIII flessen rond 1900 zijn gemaakt. De flessen met een witte capsule zijn tot 1981 gemaakt en die met een goudkleurige capsule vanaf 1979 (twee jaar overlap dus).

Four Louis XIII bottles of Rémy Martin: first two are white tops with different labels, last two are gold tops with different necks (see embossed letters on third bottle's neck)

Op mijn pagina’s met flessen catalogi heb ik zoveel verschillende flessen verzameld als ik kon vinden en deze zo goed mogelijk in logische volgorde geplaatst. Wanneer de datum van een fles vermeld was of wanneer ik die gewoon wist, dan heb ik die er bij vermeld. Dus je kunt kijken of je jouw fles in de catalogus kunt terugvinden.

Behalve kenmerken op of van een fles waren er ook andere veranderingen. Zo is de vorm, kleur en tekst op de doos waarin een fles werd verkocht een belangrijke indicator voor de periode waarin hij werd gemaakt.

Sommige merken brengen jaarlijks een zogenaamde ‘limited edition’ uit. Zoals de Hennessy VS, VSOP en XO limited editions of de Rémy Martin Cannes festival edities. De jaren waarin die flessen zijn uitgekomen zijn goed bekend bij de verzamelaars.

Some of Hennessy's VSOP limited editions: 2011-2012-2013-2014-2015  Rémy Martin, Cannes filmfestival 2014-2015-2016-2017

Voor één en dezelfde kwaliteit zijn soms heel verschillende flesvormen gebruikt of totaal verschillende etiketten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze VSOP flessen van Bisquit.

Evolution of Bisquit VSOP-bottles through the decennia

Een kenmerk die vaak uitkomst brengt om een Cordon Bleu van Martell te dateren is het type capsule dat is gebruikt (naast nog een hele reeks andere kenmerken overigens).

Spring cap, crimped foil cap, corked cap, different corked cap

3. Informatie op de bodem van de fles

Op de bodem van de fles staat soms ook heel nuttige informatie. Regelmatig staat de naam van de glasfabriek vermeld. Wanneer op een Louis XIII fles op de bodem Saint Louis staat, dan weet je dat de fles is gemaakt bij Saint Louis cristalleries en van na 1969 is.

Louis XIII bottle made by Saint Louis; volume stated too.
De inhoud staat ook met enige regelmaat onderop. Als de inhoud niet op etiket voorop staat of bij de informatie achter op de fles, vergeet dan niet om even onderop te kijken.
Vaak staan serienummers op de bodem die met een specifiek jaar overeen komen. Dan moet je wel de code weten, maar het kan als een laatste hulpmiddel dienen. De assistentie van de fabrikant is dan wel meestal noodzakelijk.
Ook staat de datum van de fles wel eens op de onderkant. Maar hier is weer een waarschuwing op zijn plaats. Een getal van twee cijfers is lang niet altijd een jaartal. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Maar wanneer een getal uit vier cijfers bestaat en met 19 of met 20 begint, dan is de kans erg groot dat het de datum van fabricage van de fles is. Maar niet noodzakelijkerwijs!

4. Accijnsinformatie

In een aantal landen werden of worden nog steeds langwerpige papieren zegels of kleine ronde metalen zegels gebruikt die kenmerkend zijn voor een bepaalde periode.

Italië:

Van 1930 tot 1959 werden kleine ronde metalen zegels gebruikt die met een touw om de nek waren bevestigd:

 

Achtereenvolgens waren dit:

 • Zegel van Fascistisch Italië, gebruikt van 27-11-1933 t/m 31-5-1944. Wapen van Savoy (Sabaudo) met erboven een kroon en opzij twee fasci.
 • Zegel van het Koninkrijk, gebruikt van 1-6-1944 t/m 30-12-1947. Wapen van Savoy (Sabaudo) met erboven een kroon. De beide fasci zijn verdwenen en daarvoor in de plaats zijn twee pezen gekomen. Er omheen een koninklijke mantel.
 • Hoofdzegel, gebruikt van 31-12-1947 t/m 29-4-1949. Met de komst van de Republiek werd een vrouwenhoofd geïntroduceerd.
 • Zegel met ster, gebruikt van 30-4-1949 t/m 15-6-1959. Vijfpuntige ster.

Een klein probleem is dat deze laatste zegel tot ver in de zestiger jaren gebruikt werd, omdat het was toegestaan om de oude voorraden eerst op te maken.

Vanaf 1959 gingen Italië definitief over op papieren zegels, maar papieren zegels werden ook al ver vóór 1959 gebruikt. Het is bijzonder lastig om betrouwbare informatie te krijgen over de juiste periodes dat deze zegels werden gebruikt. Op websites van whisky-liefhebbers is enige informatie terug te vinden. Hoewel deze zegels gebruikt werden voor distillaten op basis van granen en niet van wijn, mag men aannemen dat er veel overeenkomsten zijn geweest tussen beide soorten zegels. Op de whisky-zegels staat ‘Aquavite di cereali’. Op die van cognac: ‘Aquavite di vino’ of ‘Distillato di vino’. De gehele tekst luidt: ‘Imposta fabricazione, distillato di vini, contrassegno di stato’. Dus aan het ene uiteinde een ster en aan de andere zijde van de tekst, dwars geprint, ‘piu di tre anni’ of ‘distillato di vino invecchiato piu di tre anni’ (distillaat op basis van wijn, meer dan drie jaar gerijpt).

Een oud zegel met het Savoy wapenschild uit de 1940s:

 • Van 1952-1971 werden roze papieren zegels met drie sterren (één in het midden en één aan elk uiteinde) gebruikt. De inhoud werd vermeld als een breuk (da litri 3/4 bijvoorbeeld):

Op een Martell fles uit de 60-er jaren  Op een Courvoisier uit de 1950s

 • Van 1971-1976: roze papieren zegels met twee sterren (één in het midden en één aan één uiteinde) en ‘da litri 3/4’ vermeld. Deze heb ik echter nooit op een cognacfles gezien, alleen op whiskyflessen:

 

 • Van 1977-1991: roze papieren zegels met twee sterren en ‘Litri 0,750’ vermeld. Ook hiervan alleen een voorbeeld voor whisky:

 • 1991-2005: half roze en half groen en ‘Litri 0,700’ vermeld, ook alleen een voorbeeld voor whisky:

 • Maar op cognac-flessen zien we vooral zegels in rozerood met maar één ster. Deze dateren volgens mij van de zeventiger en tachtiger jaren. Daar wordt niet over geschreven op de whisky-sites:

Voorbeeld op een karaf van Rémy Martin

Op een Delamain fles uit de late jaren 70.

Waarschuwing: het komt nogal eens voor dat op een zegel Litri 0,750 staat, maar dat op de fles 700ml staat. In Italië werden zegels die nog op voorraad waren gewoon nog gebruikt totdat ze op waren… Tja.

 • Vanaf 2005: groene zegels en drie letters  en 0,70L vermeld. Hierop staat ‘accise alcole etilico, bevande alcoliche’.

Op een Drouet fles

US:

Nadat de drooglegging in 1933 was geëindigd begon men in de US met rode papieren zegels. Deze zijn tot 1985 in gebruik geweest.

Vanaf 1934-1944 stonden de teksten: ‘US Internal Revenu’, ‘Tax Paid’, ‘Distilled spirits’ vermeld met informatie over de inhoud aan beide uiteindes.
Van 1944-1960 stond ‘series 111’ gedrukt aan de zijkanten van de poten van de adelaar.
Van 1961-1972 veranderde dit in ‘series 112’.
Van 1972-1977 liet men de informatie over de inhoud op de uiteindes weg.

With 1 quart stated on both ends (1934-1944)

with series 112 stated (1961-1977)

Van 1977-1982 werd de tekst ‘series 112’ niet meer gebruikt en werd de tekst aan de bovenzijde gewijzigd in ‘Bureau ATF’.
Van 1982-1985 werd de tekst ‘Tax paid’ vervangen door ‘Distilled’ en de tekst “Distilled Spirits’ door ‘Spirits’.
Na 1985 werden er geen papieren zegels meer gebruikt in de US.

5. The Federal Law sentence

In 1935 werd in de US een decreet uitgevaardigd dat de navolgende tekst geplaatst moest worden op elke fles waar alcohol in zat: “Federal law forbids the reuse of this bottle”. Deze zin werd bijna altijd in reliëf op het glas van de fles gezet, maar hij kón ook op het etiket geplaatst worden.


Dit decreet werd in 1964 opgeheven. Dus een fles zonder deze tekst waarvan bekend is dat hij niet van vóór 1935 is, is zeer waarschijnlijk van na 1964. Maar sommige mensen hebben toch flessen aangetroffen van ná 1964 waar deze tekst nog op voor kwam, tot 1970 aan toe. Zoals gezegd: het is geen exacte wetenschap.

6. Französisches Erzeugnis

Voor de Duitse markt is het tot 1964 verplicht geweest om de herkomst van het produkt te vermelden. Voor cognac uit Frankrijk werd daarom op alle flessen ‘Fransösisches Erzeugnis’ vermeld, soms op de voorkant soms op de achterkant.

7. Het tidyman symbool

Het Tidyman symbool werd in de 1950s in de US ontwikkeld. In de UK werd het in 1969 geïntroduceerd. Het wordt tegenwoordig in heel wat landen gebruikt, maar het is nergens verplicht. Er bestaan diverse variaties op dit symbool, zoals bijvoorbeeld het tidyman glas symbool.

Tidyman symbol    Tidyman glass symbol

8. Estimated sign or e-teken

Dit is naar aanleiding van een EU-richtlijn in 1976 geïntroduceerd en is nog steeds overal in gebruik in de EU.

 

 

9. Barcode

De Barcode werd in 1973 in de US geïntroduceerd en raakte vanaf de 1980s wijd in gebruik. Het wordt nu nog steeds gebruikt.
In Europese landen wordt de EAN-13 gebruikt die er veel op lijkt. Deze is in 1974 bedacht en is hard op weg de standaard voor de hele wereld te worden.
Dus een fles met een dergelijke code is zeker van na 1980 en zonder zo’n code van vóór 1985.

UPC-code

10. Inhoud in US Customary units, UK imperial units of volgens het metrisch stelsel.

In zowel de US als in de UK waren voor de inhoud van een fles stelsels in gebruik die afweken van het in Europa meer gebruikelijke metrische stelsel. Tegen het eind van zeventiger jaren begon men in de US en de UK over te stappen naar dit metrische systeem.
In de US kostte deze overgang ruwweg twee jaar, zodat vanaf 1981 in de US de inhoud op elke fles vermeld werd in liters, centiliters of milliliters. Gedurende de overgangsfase kon men flessen tegenkomen die hun inhoud overeenkomstig het oude stelsel hadden vermeld, overeenkomstig het nieuwe stelsel, of beide tegelijk. Maar ook jaren later  gebeurde het nog redelijk frequent dat beide stelsels naast elkaar op de fles werden gebruikt.

24 fl.oz. and 68.2cl are stated next to eachother in the lower right corner of the label

In de UK nam de overgang heel wat meer tijd in beslag. Pas na 1995 werd het metrische systeem namelijk echt verplicht gesteld. Toch moet wel worden vermeld dat de meeste goederen rond 1980 al voldeden aan de wens om het metrische stelsel te gebruiken. Maar dus niet alle goederen en wat alcoholische dranken betreft weet ik niet precies hoe het gesteld was tussen 1980 en 1995.

Andere landen, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, hadden de overgang in 1980 al afgerond.

Een klein zijstapje: in de UK zie je op oude flessen vaak 2cl minder inhoud vermeld staan: 68cl i.p.v. 70 en 24 fl.oz. i.p.v. 25,2 fl.oz. De reden hiervoor is dat het een serieuze overtreding van de wet was om minder inhoud in een fles te hebben dan staat vermeld op het etiket. Voor de zekerheid werd daarom 2cl minder vermeld dan er daadwerkelijk in zat. Dit gebruik verdween toen de UK toetrad tot de Europese Unie in 1973.

In de VS was de standaard flesmaat 1/5 gallon. Dus toen zij overgingen naar het metrische systeem (1-1-1979) werd de standaard maat 750ml, dat de vorige maat van 1/5 gallon zo dicht mogelijk benaderde. In de meeste delen van de wereld was dit de standaard. Maar in 1990 koos de Europese Unie er voor om 700ml als de standaardmaat voor sterke dranken aan de houden en 750ml voor wijnflessen.

11. Standard drinks

In de tachtiger jaren werd het begrip ‘standard drinks’ bedacht. Dus als dit op een fles staat afgedrukt dan is deze zeker van na 1980.

28 UK units alongside some other pictograms

12. Cotisation symbool

Het symbool van het Franse Cotisation Securité Sociale is tussen 1984 en 2000 in gebruik geweest.

 

 

13. Governmental warning

Vanaf 1989 is het verplicht in de US om de zgn ‘governmental warning’ op flessen te vermelden. Op deze zin zijn geen variaties toegestaan.

14. Green point symbool

In 1990 in Duitsland bedacht. Een fles die dit symbool draagt is dus van ná 1990. Dit ‘green point’ symbool, dat ook wel ‘green dot’ wordt genoemd, hoeft niet per se groen te zijn. Het pictogram stelt twee ineengedraaide pijlen voor.

15. Recycling symbool

Het recycle symbool komt uit 1970, waar het voor World Earth Day bedacht werd. Maar het is pas sinds 1994 in gebruik op flessen alcoholische drank. Er bestaan diverse variaties op het symbool.

16. Zwangerschaps-symbool

Dit symbool wordt door producenten op vrijwillige basis gebruikt. In gebruik sinds 2006. In Frankrijk verplicht sinds 2007.


Reacties

Hoe oud is mijn fles — 28 reacties

 1. Hey Ton, altijd leuk om jouw site te bezoeken
  Ik leer altijd wel iets bij. Nu heb ik onlangs
  Een fles opende kop getikt en vraag me af hou oud deze is en de waarde weten.
  Op de fles staat VSOP 20 ans age. Is een 1,5 liter fles. Alvast bedankt voor je info. Groeten uit Belgie

  • Hallo Filip,

   Bedankt voor je complimenten.
   Volgens mij zijn deze Louis XII flessen gemaakt door Moullon. Ik zie er de laatste tijd wel meer, onder andere bij Sylvies Wine Auction. Ik denk eigenlijk dat ze vrij recent zijn en niet erg duur.
   Even googlen op ‘Moullon’ en ‘Louis XII’ levert inderdaad enkele treffers op: Frans Hol in Wommelgem en Bal & Louis Meeus in Aartselaar.
   Ik hoop dat je er niet te veel voor betaald hebt.

   later toegevoegd: 1. ik zie dat Bal & Louis Meeus en Frans Hol ee connectie met elkaar hebben.
   2. Moullon is op zijn beurt weer van Meukow.

   Groeten,
   Ton

   • Hey Ton, wat een supersnel antwoord. Mijn aankoopprijs was 50€ dus zeker niet te duur. Is eigenlijk voor mij een verzamelstuk en wie weet in de toekomst jackpot. If not dan geef ik een seintje en kom je maar mee proeven ?

     • Hey Ton, heb er nog eentje gevonden in de kast. Volledig uit het oog verloren. Weet je hier iets meer over ? Leeftijd, prijs. Bedankt he

     • Hoi,

      Over Jules Robin kun je hier wat meer lezen: Verdwenen merken: Jules Robin.
      Ik heb verder geen informatie over deze fles. Het is heel goed mogelijk dat deze door de Augier, Robin, Briand subsidiary van Martell (Pernod-Ricard) op de markt is gebracht. Hij ziet er uit als een 70cl fles, maar ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen.
      Kun je me nog een foto van de hele fles sturen?

      Groeten,
      Ton

 2. Hi, I wonder whether you could give me some information about the attached bottles? They state ‘Cognac Grande Champagne 1800’ and have a capital N on the neck of the bottle. Sorry about the bad photos, they are in auction and just want to know more before attempting to purchase. Many Thanks, Pip

  • I can’t really tell anything except that they look interesting. Without a brand name it is a guess for everybody. Lately these anonymous bottles sell well, but they might as well be fakes. I myself would want to know the provenance before bidding …
   Good luck

   • Thanks for the reply, I didn’t chance it as I didn’t know enough but someone knew something as they went for £700, glad I found this site for future reference though, Pip

 3. Dag Ton,

  Wat een mooie informatieve site heeft u.
  In de kelder bij mijn ouders heb ik een fles van Gautier aangetroffen, ‘boule de pêcheur’ “Prestige”. Ik zou hier graag meer over willen weten.

  Wat is Prestige voor een aanduiding? En hoe verhoud zich dat tot VS, VSOP e.d.
  Ik vermoed dat de fles uit 1974 is?
  Wat zou de waarde kunnen zijn? Niet dat verkoop een gedachte is, deze wordt waarschijnlijk gedronken…

  Is er eventueel additionele informatie beschikbaar.

  Ben erg benieuwd.

  • Hallo Martijn,

   Bedankt voor de complimenten.
   Deze fles in de vorm van een drijverkurk werd inderdaad al in de vroege jaren 70 gemaakt, maar ook nog een hele tijd in de 80-er jaren. Prestige is een kwaliteitsaanduiding die overeenkomt met compte 2, wat wil zeggen dat hij minimaal 2 jaar op vat heeft gelegen. De laagste kwaliteit dus. Toch zal deze eerder 4-5 jaar gelegen hebben dan 2 jaar. Hij wordt met enige regelmaat nog op veilingen aangeboden en brengt meestal tussen de €30 en €60 op, hoewel ik ook wel eens een uitschieter heb gezien van bijna €100.
   Andere informatie over deze fles ben ik nooit tegengekomen.
   Gautier maakte overigens nogal eens flessen in fantasievorm, zoals een scheepslamp of het vrijheidsbeeld.

   Geniet er van!
   Ton

 4. Hallo,

  Om te beginnen: mooie website met veel informatie.
  Ik kwam op uw website omdat mijn vader een fles Remy Martin min of meer had teruggevonden. Hij had die fles in 1974 op de terugvlucht van Canada naar Nederland duty-free gekocht in het vliegtuig om te bewaren. Ik heb altijd beweerd dat gebottelde cognac in beginsel niet beter wordt in de fles. Maar dan is natuurlijk nu zijn vraag of die fles in ieder geval meer waard is geworden en mijn vraag of de kwaliteit of smaak beter is geworden. Ik heb de gegevens op de fles gefotografeerd en samengevoegd op een dia. Daarop staat ook uw foto van volgens mij dezelfde fles, maar wel met een duty-free label. Ik kan op geen enkele manier bepalen dat de fles van uiterlijk halverwege 1974 is en daarom hoop ik dat u dat wel kunt.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard

  • Hallo Gerard,

   Bedankt voor de complimenten.
   Om te beginnen: de foto’s zijn te klein om details te kunnen zien. Ik zal een e-mail sturen, misschien kun je dan grotere foto’s sturen.
   Vraag 1: cognac wordt niet beter in een fles. Hoe langer een cognac rijpt in een eikenhouten vat, hoe beter hij wordt, maar eenmaal gebotteld houdt dat proces op.
   Vraag 2: is hij meer waard geworden. Volgens mij zal deze fles, als het een 70cl is, ongeveer 30-40 gulden hebben gekost. Tegenwoordig kost een nieuwe fles VSOP van RM ongeveer 30-40 euro. Zoals met veel zaken is ook hier de prijs in guldens nu de prijs in euro.
   Flessen uit de 1970s kunnen soms veel meer waard zijn geworden, maar dan moeten ze wel enige zeldzaamheidswaarde hebben. Deze VSOP’s worden nog regelmatig aangeboden en leveren op veilingen ongeveer €40-50 op. Als je dat krijgt, moet je wel ook nog de veilingkosten voor betalen.
   Deze flessen werden in de 1970s geproduceerd. Dat hij van uiterlijk 1974 is kan meestal niet precies bepaald worden. Zelfs Rémy-Martin kan dat niet meer, tenzij er een nummer op staat wat soms gebeurde.
   Aan de hand van pictogrammen op een fles (aan- of afwezig) kan soms een nadere inschatting worden gedaan, maar nogmaals, de foto is te klein voor mij om iets te zien.

   Groeten,
   Ton

  • Ik zou graag een wat betere foto zien van de onderste helft van het label. Staat Jonzac er op of Unicognac?
   Of is het van Hartlepool?

    • J.W. Cameron & co. was een brouwerij in Hartlepool. De cognac is in Frankrijk voor Cameron geproduceerd, maar het is mij niet bekend door wie. De fles komt waarschijnlijk uit de 1960s. Het is een 3 sterren cognac, dus op zichzelf niet waardevol. Het merk is ook zeer onbekend en niet in trek. De waarde wordt bepaald door wat ‘de gek er voor geeft’ op een veiling. Ik schat enkele tientjes en met geluk (als mensen tegen elkaar willen opbieden) €60-80.

 5. Beste, bij het opruimen van het ouderlijk huis, vond ik een fles Cognac Napoléon E. Piercel de Saint-Jacques 5 étoiles. Voor het overige staat er niets op/onder de fles en is het dus raden naar het jaartal. Ik vermoed dat deze fles al een 50 tal jaren stil heeft gelegen… Hoe kan ik het jaartal beter inschatten? Alvast dank.

  • Hallo Sigrid,

   Dat is een bijzonder lastige vraag. Er is eigenlijk heel weinig bekend van Piercel, behalve dat er met enige regelmaat flessen van opduiken. Sommigen zijn vintages (1802 en 1899 met name), andere Napoleon en weer andere, zoals deze, 5 sterren. Met name de oude vintages worden nogal eens van fraude verdacht.
   Deze fles ziet er oké uit, maar op een foto is dat eigenlijk niet goed te beoordelen. Het label doet vermoeden dat hij uit de 1940-50s komt, mogelijk 1960s. De objectieve waarde is zo’n €90-100, maar er worden soms belachelijke prijzen voor gevraagd.
   Sorry, maar meer kan ik er niet van zeggen.

   Groeten,
   Ton

 6. Ik heb een fles Chateau Paulet van J. Maurice Lacroux, zonder jaartal. Onderaan staat ‘Grande Fine Cognac’. Graag hoor ik meer info over deze fles, indien mogelijk.
  Indien gewenst heb ik een afbeelding van de fles.
  Tevens heb ik een fles Camus ‘La Grande Marque. Ook hierbij dezelfde vragen.
  Tevens een afbeelding beschikbaar.
  Beide flessen zijn nog ongeopend.

  • Beide flessen zijn van de 1960s. Het zijn 3 sterren cognacs wat de laagste kwaliteit is. OP veilingen gaan ze beide regelmatig voor €80-90 euro, maar je moet er wat geluk bij hebben.

 7. Hallo, ik heb een fles cognac GABRIEL ANDREU met fles nr. 000731
  De fles heeft een dop van ,het lijkt wel rode hars en een rode zegel met lintje
  er staat een barcode op met 3 4604 10 506221 voor de rest zie ik geen van boven vernoemde kenmerken de fles is vierkant met afgeronde hoeken kan iemand vertellen hoe oud deze fles is ,en de waarde hiervoor
  alvast bedankt

  • Gabriel en Andreu hebben samen cognacs geproduceerd tussen 1992 en 2008. Daarna is Andreu vertrokken en is Gabriel alleen verder gegaan. Deze flessen zijn altijd (ik ken geen andere) afkomstig van wijn van één estate (single estate cognac). Dat kan grande champagne zijn, petite champagne, borderies, fins bois of bons bois. De cru staat op de fles. Aanvankelijk waren deze flessen ongenummerd, maar op een gegeven moment zijn ze ze gaan nummeren.
   Ook al zijn dit cognacs van goede kwaliteit, ze zijn niet heel oud en worden ook niet veel gevraagd. De waarde is verder mede afhankelijk van de cru. In principe zijn deze flessen zo’n €50-60 waard. Maar ze worden niet meer geproduceerd en kunnen alleen nog via veilingen worden gekocht. Voor een indicatie: op een veiling in 2016 leverden twee flessen – één grande champagne en één borderies – tesamen €85,- op. Maar je kan ook geluk hebben. Op een Engelse veiling bracht één fles meer dan €300,- op.
   Gabriel maakt nu het merk Ferrand. Website: http://maisonferrand.com/en/maison-ferrand/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>