Wat de beste aanpak is om een reisje naar de cognac-streek te plannen hangt af van je uitgangspunt. Heb je een bepaalde stad waar je heen wilt, dan bepaalt dat voor een groot gedeelte welke cognac-huizen je kunt bezoeken als je niet enorme afstanden wilt rijden. Heb je aan de andere kant juist een paar merken waar je echt heen wilt, dan zul je vervolgens daar in de buurt een geschikte verblijfplaats willen zoeken.

De eerste aanpak

Wanneer je eerst een aantrekkelijke plaats uit wilt zoeken om te verblijven dan zul je willen weten welke cognac-merken in de buurt te bezoeken zijn. Om je daarbij te helpen heb ik een kaart van de streek gemaakt in google.com/maps met zo’n beetje alle cognacproducenten – in elk geval alle producenten die bezocht kunnen worden. Op deze kaart staan er meer dan 500, zowel de hele grote merken als ook de hele kleine bouilleurs de Cru die alleen cognac maken van hun eigen druivenoogst.
Op de pagina’s die volgen heb ik ook een aantal geschikte steden genoemd die als vertrekpunt kunnen dienen.

Alternatieve aanpak

De beste manier is misschien toch wel om één of twee cognacmerken te bedenken die je in elk geval wil gaan bezoeken. Met dat als uitgangspunt kun je vervolgens kijken welke andere producenten een beetje in de buurt zitten. Ook daarbij gebruik je natuurlijk de kaart in google.com/maps.

Over het gebruik van de kaart

Op de kaart kun je zoeken op plaatsnaam en op namen van cognacmerken of -producenten. Het is vanzelfsprekend mogelijk om in te zoomen om precies de details van het adres van de producent te zien.
De kaart bestaat uit meerdere lagen die je kunt verbergen en/of zichtbaar kunt maken.

  • de belangrijkste laag heet ‘Charente’; hierop vind je alle merken en producenten.
  • op de laag ‘Charente B&B cognac producers’ heb ik een aantal goedkope B&B’s staan bij een cognacproducent thuis.
  • een derde laag met ‘Places of interest’
  • en ten slotte een laag met kastelen. De groene kastelen zijn te bezichtigen, de grijze niet. Maar pas op: de groene kastelen zijn soms niet het gehele jaar door open!

 

CLICK HERE FOR THE INTERACTIVE MAP OF THE COGNACREGION