Plaatsen om te overnachten zijn er te kust en te keur. En misschien heb je zelf al een plek gevonden, maar zo niet, weet dan dat een toenemend aantal cognacboeren zelf een Bed & Breakfast zijn begonnen. Houd daar dus een oogje voor open als je bezig bent producenten uit te zoeken die je wilt gaan bezoeken. Op de kaart heb ik er alvast een paar aangegeven op een aparte laag (je kunt de verschillende lagen naar behoefte aan of uit zetten). Degenen die er staan zijn allemaal goedkoop.
Behalve deze goedkope B&B’s zijn er nog een groot aantal luxere B&B’s en hotels en natuurlijk enkele aantrekkelijke mogelijkheden om in een schitterend kasteel te verblijven.

Vertrekpunten

Als je voornaamste doel vakantie is en wellicht de stranden, dan zul je waarschijnlijk zelf wel een plekje weten te vinden. Maar als je geschikte vertrekpunten zoekt om cognacproducenten te bezoeken, lees dan vooral door.

De drie beste vertrekpunten zijn ongetwijfeld:

  • Cognac (19.000 inw.) is natuurlijk de beste plaats om te beginnen, vooral als je de streek voor het eerst bezoekt. Dit is de stad waar de meeste grote huizen zijn gevestigd. Daarnaast is het ook een stad waar genoeg te zien is. Cognac ligt aan de noordkant van de Grande champagne-streek. En boven Cognac liggen de Borderies waar zich ook een aantal interessante bouilleurs de Cru bevinden.
  • In Jarnac (4.600 inw.) bevinden zich meerdere grote huizen en op bereisbare afstand bevinden zich ook enkele Grande champagne producenten.
  • Segonzac (2.200 inw.): klein plaatsje, maar het ligt in het hart van de Grande champagne en is hier ook de hoofdstad van. Het is een uitstekend vertrekpunt om wijnboeren/cognacproducenten in de Grande champagne-streek te ontdekken. In Segonzac is ook ‘Le Maison de la Grande Champagne’ gevestigd met een ruime keus aan merken van kleine producenten. Een alleraardigste plek om te overnachten midden in Segonzac is Het Druivenparadijs met twee heerlijke appartementen en zeer vriendelijke eigenaars.

 

Op de pagina’s hierna staat aanvullende toeristische informatie over bovengenoemde steden.

Zicht op Portes de Saint-Jacques in Cognac

 

Alternatieve vertrekpunten

Enkele andere plaatsen met voldoende bouilleurs in de nabije omgeving:

  • Archiac (820 inw.): erg klein maar wel het centrum van het Petite champagne gebied.
  • Jonzac (3.800 inw.): kleine stad in het zuidwesten van de Petite champagne, meerdere producenten.
  • Rouillac (2.000 inw.): veel Fins bois producenten in het noodoostelijke deel van de Fins bois.
  • Matha (2.000 inw.): ligt in het centrum van de noordelijke Fins bois regio. Voldoende producenten in de buurt.
  • Saint-Genis-de-Saintonge (1.250 inw.): als je de producenten in de Fins bois area bij de Gironde wilt bezoeken, dan kun je dit tot je vertrekplaats maken. De Fins bois regio alhier heeft een uitstekende reputatie.
  • Cozes (2.000 inw.): Bons bois gebied, maar hier zitten aardig wat wijnboeren die cognac maken. Ook niet ver weg van de Fins bois producenten bij de Gironde.