Chateau Montifaud, bouilleur de Cru te Jarnac-Champagne

(niet verwarren met Logis de Montifaud in Salles d’Angles)

Het chateau Montifaud dat ooit in Jarnac-Champagne stond is helaas in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Het was eigendom van de familie Vallet. Maar de familie heeft een nieuw huis gebouwd en woont nog steeds op het land dat al meer dan drie eeuwen in hun bezit is. Het gebied, net ten Noordwesten van Archiac, behoort tot de beste Petite Champagne gebieden.

In 1837 begon Augustin Vallet met een wijngaard en in 1847 ging hij voor het eerst destilleren. Aanvankelijk was de wijngaard 3Ha en hadden ze een alambiek van 3HL. Maar in 1866 zijn ze volgens eigen zeggen officieel pas als bedrijf gestart. In de loop der jaren is er steeds land bijgekocht en momenteel bezit de familie 90 Ha wijngaard in de Petite (80 Ha) en Grande Champagne (10 Ha).

Update juli 2016: ze hebben nu 120 ha. Volgende generatie: Laurent en Elodie werken nu mee.

Naast Ugni Blanc hebben ze ook Colombard en Folle Blanche aangeplant.

Enkele productie kenmerken:

Distillatie gebeurt sur lie. Ze gebruiken casks van Limousin eiken en laten de jonge eau-de-vie nooit lang in nieuwe vaten liggen.

Ze maken blends van de verschillende jaren, maar grande en petite champagne worden (behoudens een enkele uitzondering) niet gemengd.

De Grande Champagne range omvat de Prestige, VSOP en een 10 jaar oude.
De Petite Champagne range kent de VS, VSOP, Napoléon, XO en Extra. Daarnaast hebben ze nog enkele oude en bijzondere bottelingen zoals de Réserve Spéciale Michel Vallet, de Héritage Maurice Vallet (met jongste cognac uit 1904!), de Héritage Louis Vallet en een paar millésimes.

De familie Vallet maakt ook het merk Pierre Vallet, met de range VS, VSOP, XO, XXO, Extra, Héritage, Single Cask 1995.

Ten slotte hebben ze het merk Payrault ook in bezit: VS, VSOP, Napoleon, XO (petite champagne).

 

http://www.chateau-montifaud.com/
Adres: 36 Route Archiac, 17520 Jarnac-Champagne. Telefoon: 0546 495077. (Open: 8h-12h en 14h-18h van maandag tot donderdag; 8h-12h en 14h-17h op vrijdag.)


Reacties

Montifaud (Chateau) — 7 reacties

 1. Beste Ton,

  Zojuist heb ik op advies in een wijnkoperij een Payrault VSOP gekocht. Zie dat de familie die dus ook op de markt brengt. Is die dan minder in kwaliteit? Of is het slechts een naam voor import? Als ik de verhalen van de winkel mag geloven, is de kwaliteit veelal beter dan de bekendere namen én zouden klanten van ver komen voor de Payrault!

  • Ik denk dat de winkel met bekendere namen niet op Montifaud doelt, maar Hennessy, courvoisier en dergelijke. Montifaud wordt door velen in Nederland hoog gewaardeerd. Het is inderdaad lekkere cognac, die makkelijk weg drinkt. Payrault is een B-merk van Montifaud, wat niet wil zeggen dat hij minder is. Ik heb hem zelf nog nooit geproefd, maar volgens anderen is hij goed vergelijkbaar met de Montifaud. De VS van Payrault heeft volgens mij andere druiven als basis, maar de VSOP zou gewoon van ugni blanc druiven gemaakt zijn. Helemaal zeker van dit laatste ben ik niet. Ik zou Montifaud dit jaar bezoeken, maar helaas gaat dat nu niet door vanwege corona.
   Ton.

 2. Beste Ton, ik heb ooit een fles cognac gekregen van mijn vader, een Montifaud Napoleon (gedestilleerd in 1983 en gebotteld in 2001). Ik heb recent een nieuwe fles Montifaud Napoleon gekocht en ik dacht dus exact dezelfde cognac (fles is identiek evenals het N embleem) maar… nu zie ik op de oude fles staan: ‘appellation fine petite champagne contrôlée’ en op mijn nieuwe fles: ‘appellation Cognac petite champagne contrôlée’. Vraag is nu of daar toch verschil in zit? Op wiki las ik dat een blend van ‘grande champagne’ en ‘petite champagne’ de naam ‘fine champagne’ krijgt. Maar wat is dan ‘fine petite’? Groet Frank

  • Hallo Frank,

   Goede vraag want de term fine kan inderdaad voor verwarring zorgen. Het staat allemaal uitgelegd op deze pagina (onderaan).
   Maar even snel: ‘fine petite champagne’ is hetzelfde als petite champagne en ‘fine champagne’ is een blend van grande en petite champagne.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt.
   Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>