Larsen, handelshuis te Cognac

  • 1926  Jens Reidar Larsen, een Noor die in 1919 naar Frankrijk is geëmigreerd, koopt Joseph Gautier.
  • 1926   Opriching van Larsen door Jens Reidar Larsen.
  • 2012   Verkocht aan Rémy-Cointreau
  • 2013   Doorverkocht aan Altia groep uit Finland.

Na enkele jaren in het bedrijf van Prunier het vak te hebben geleerd, kocht Jens Reidar Larsen eerst cognacproducent Joseph Gautier op en richtte vervolgens zijn eigen bedrijf op. Zijn dochter Jean zette het bedrijf voort en daarna haar kinderen Frederic, Nicolas en Anne. Trots op hun achtergrond is hun officiële naam: Larsen – le cognac des Vikings.

In 2012 wordt het bedrijf aan Rémy-Cointreau verkocht die het vervolgens een half jaar later doorverkoopt aan Altia maar niet nadat zij een deel van de voorraden er uit hadden gehaald. Het is onduidelijk of de familie Larsen nog in het management zit. Volgens een interview met Charente Libre zouden zij geen rol meer spelen in het management, maar op de website van Larsen doet men geloven dat Frederic, Nicolas en Anne nog de leiding hebben. Voor zover te achterhalen is Davis Croizet nu de managing director en tevens Maître de chai bij Larsen. (in mei 2015 opgevold door Jerôme Durand.)

Altia heeft naast Larsen ook de cognacmerken Grönstedt, Renault en Amundsen in bezit.

Larsen produceert blends van de vier beste Cru’s. Ze kopen de cognac in van wijnboeren, van distilleerders en van handelaren. Er wordt zowel jonge eau-de-vie ingekocht als oude, gerijpte cognac. Opslaan van de jonge eau-de-vie gebeurt in Tronçais hout, eerst korte tijd in nieuw hout (slechts 3-4 weken), daarna in oud hout om het tannine gehalte beperkt te houden. De kleur is daardoor vóór botteling ook erg licht. Er wordt daarom karamel gebruikt om bij te kleuren.

Gamma: VS, VSOP, XO, XO Extra d’Or, Arctic XO, Leif Eriksson XO, Viking Bell, Extra Reserve (Fine Champagne), Viking Ship (Fine Champagne).

Andere merken in bezit van Larsen zijn:

  • Joseph Gautier
  • Ibis (was een merk van Gautier)
  • Girardot

 

 

 

 

www.cognac-larsen.fr
Adres: 66 Boulevard de Paris, BP 41 16102 Cognac Cedex. Telefoon: 0545 820588. (Geen informatie bekend over bezoekmogelijkheden).


Reacties

Larsen — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>