Kelt, handelshuis te Nogaro

 

 

Na zijn pensionering kwam de Noor Olev Kelt op het zeer bijzondere idee dat rijping van cognac in vaten terwijl ze op een schip werden vervoerd, zou leiden tot heel bijzondere cognacs. Per slot van rekening was dat precies wat in de 16e en 17e eeuw gebeurd was: door het vervoer over zee in houten vaten kreeg de eau-de-vie zijn bijzondere kleur en smaak. In 1987 heeft hij zijn bedrijf Kelt opgericht en in 1990 heeft hij een grote hoeveelheid cognac die al 25 jaar gerijpt was, oostwaards laten vervoeren gedurende een drie maanden durende reis rond de wereld. Oostwaards, omdat hij had uitgezocht dat deze richting betere resultaten gaf. De vaten waren slechts half gevuld zodat door het klotsen de cognac in het vat nog intensiever met het hout in contact zou komen. Er werd Limousin hout gebruikt. Dit is wat poreuzer dan Tronçais hout. De uitwisseling met de zilte zeelucht speelt hierbij namelijk ook een voorname rol. Hierdoor zou het rijpingsproces van cognac in één keer behoorlijk versneld worden. “Tour du Monde – Ocean Maturation” noemt hij dat.
Voor zover ik begrepen heb is deze reis later nog eenmaal herhaald om opnieuw cognac te verkrijgen die op deze manier is ‘nabehandeld’.

Er is moeilijk aan goede informatie over Kelt te komen. Dat is niet heel verwonderlijk, aangezien het bedrijf nog maar zo kort bestaat. Zo kon ik niet duidelijk vinden waar het bedrijf nu staat. De heer Kelt zelf lijkt in Chateau de Saint Aubin te wonen dat in Reans staat, dichtbij Eauze. Het adres van het bedrijf zou in Nogaro zijn, 12 Avenue des Sports, maar ik kan via Google maps toch geen pand vinden dat daarvoor in aanmerking komt. Verdere informatie is welkom.

Oorspronkelijk bestond de range uit VSOP, XO en Petra, allen Fine Grande Champagne cognac. Later is de range uitgebreid met Kelt Götheborg XO, Christopher Columbus en Les Quattre Vents, ook Grande Champagnes. De flessen die verkocht worden zijn niet allemaal van 25 jaar oude grande champagne cognac gemaakt. Zo is de jongste cognac in de VSOP 7 jaar oud en is hij gemiddeld 11-13 jaar oud.

http://www.keltcognac.com/
Adres: 12 Avenue des Sports, 32110 Nogaro. Telefoon: 05 6209 9818. 

Volgens Google maps zou het adres zijn: 77 Rue Nationale, 32110 Nogaro.
(Bezoek: er is geen informatie over mogelijkheden tot bezoek)

 

 


Reacties

Kelt — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>