Grönstedts, merk van Altia (Fins bedrijf)

Altia hoofkantoor in Helsinki

  • 1846    opgericht door de Zweed Johan Daniel Grönstedts
  • 1876    nieuwe eigenaar: Georg August Wilhem Schuldies
  • 1917    genationaliseerd door Zweedse alcohol-industrie
  • 1955    Systembolaget
  • 2008    verkocht aan Pernod Ricard
  • 2009    verkocht aan Altia (Finland)

 

Johan Daniel Grönstedts was al jong bezig met alcoholhoudende dranken in Stockholm. Hij nam in 1834 een wijnlokaal annex wijnhandel over en was hiermee erg succesvol. In 1846 opende hij een filiaal en in dat jaar maakte hij zijn eerste cognac van eau-de-vie die hij uit Frankrijk importeerde.
Na zijn dood werd Georg August Wilhelm Schuldies de nieuwe eigenaar. De naam Grönstedts was toen in Zweden al goed ingeburgerd.
In 1917 werd het bedrijf overgenomen door de Zweedse staat als onderdeel van hun programma om alcohol te reguleren. Alcohol werd gerantsoeneerd. Vanaf 1955 kon men weer vrij alcohol kopen, maar alleen in de Systembolaget winkels van de overheid. Tot aan de verkoop in 2008 is Grönstedts onderdeel gebleven van Systembolaget.
Pernod-Ricard bracht het productieproces terug naar Frankrijk. Al na een jaar verkochten zij het merk weer door aan Altia, één van de grootste sterke dranken firma’s ter wereld. Altia is ook eigenaar van de cognacmerken Renault, Larsen en Amundsen.

Gamma (blends): VS, VSOP, VO, XO, Extra.
Daarnaast hebben ze enkele limited editions zoals de Noël 2013 en National 2014.

Op het logo zie je de initialen van de oprichter terug: JDG.

http://www.gronstedts.se/
Adres: Altia Plc. Porkkalankatu 22 A101 Helsinki. Telefoon: +35 8207013001 (geen informatie beschikbaar over bezoek).


Reacties

Grönstedts — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>