Bourgoin, bouilleur de Cru in Saint Saturnin, fins bois

Het familiedomein draagt sinds 1930 de naam Bourgoin. De familie houdt zich al veel langer met wijnbouw bezig en verkoopt aan de grote huizen (Hennessy, Martell). Grootvader Michel bouwde de stookketel. In 2012 heeft Fréderic (vierde generatie) het bedrijf overgenomen van zijn vader Alain en is begonnen zelf een merk te produceren. Hij heeft zich tot doel gesteld om de Fransen tot de cognac te bekeren.

Ze bezitten 90 hectare wijngaarden vooral in de fins bois, maar ook in petite champagne. De fins bois wijngaarden bevinden zich op een gebied dat vroeger premiers bois werd genoemd, maar sinds 1936 wordt het onderscheid premiers bois en fins bois niet meer gemaakt. De druiven zijn Ugni blanc.

Fréderic wil een zo natuurlijk mogelijk product creëren zonder toevoegingen. Zijn cognacs zijn van één jaar, van één wijngaard en van één fust; geen assemblages dus. Hij streeft volledige transparantie na wat betreft het productieproces en alle details staan nauwgezet achter op het etiket beschreven.
Hij gebruikt micro-fusten van 10 liter die zeer sterk gebrand zijn, bijna gecarboniseerd. Hierdoor krijgen ze de werking van een filter voor de meest agressieve alcoholen.

Gamma (fins bois): XO Chauffe Forte (43%), XO 22ans (43%), Brut de Fût 1994 (53.5%), Fine Pale 2014 (62%). Veel van zijn flessen zijn 35cl.

https://bourgoincognac.com/
Adres: 14 rue du puits (route de Tarsac), 16290 Tarsac (Saint Saturnin). Telefoon: 0545 908439. (Bezoek is mogelijk, maar een telefoontje vooraf is wel zeer wenselijk).