ABK6, cognacproducent in Claix

ABK6 staat voor Abécassis in sms-taal. Francis Abécassis heeft zijn bedrijf in 2005 opgericht. Hij begon met de koop van het cognacmerk Leyrat met het bijbehorende estate in Claix van ruim 70 hectare fins bois en heeft dit langzaam uitgebreid tot 240 hectare met wijngaarden in de petite champagne (Maine Drilhon, 60 ha) en grande champagne (Domain du Dizedon, 30 ha). Hij is in zee gegaan met met de bekende Nieuw-Zeelander Simon Palmer, die voorheen docent was aan de Universiteit voor Cognac in Ségonzac. De eerste jaren was hij de maître-de-Chai voor het bedrijf. Sinds kort is Christian Guérin keldermeester. (Update 2019: Isabelle Couprie is nu keldermeester).

ABK6 maakt alleen single-estate cognacs, wat voor een bouilleur de Cru volstrekt vanzelfsprekend is, maar niet voor een handelshuis. Alle drie de sites beschikken over een eigen distilleerketel en een eigen distillateur.
Francis Abécassis heeft de leiding over zijn bedrijf overgedaan aan zijn dochter Elodie.
Update 2019: een nieuw landgoed is aangekocht: Domaine Segeville in grande champagne. Hij heeft nu vier estates: Domaine Dizedon in Chateaubernard, grande champagne, Domaine Segeville in St. Preuil, grande champagne, Domaine Maine Drilhon in Barret en Domaine Chez Maillard in Claix).

De wijngaarden zijn volledig beplant met Ugni Blanc en voor zijn vaten gebruikt hij alleen Limousin eiken.

ABK6 maakt vier merken: ABK6, Leyrat, Le Reviseur en Double Crown.

ABK6 range (gemaakt op Chez Maillard in Claix): VS Pure Single, VSOP Grand Cru, XO Family Réserve.
Leyrat range (fins bois cognacs gemaakt op Chez Maillard in Claix): Fine VS, VSOP Premium, XO Vieille réserve, XO Premium, XO Elite, Extra Glory.
Le Reviseur range (petite champagne cognacs, gemaakt op Maine Drilhon in Barret): VS, VSOP, XO, Origin Extra.
Double Crown range (petite champagne gemaakt in Barret, Maine Drilhon): VS, VSOP, XO XO Extra, Brut de fût en Très Vieux.

http://www.abk6-cognac.com/
Bezoekadres: volgens ABK6 is het bezoekadres: Route de Chez Seau 16440, Claix. Met het bijbehorende kaartje van de ABK6-website kom je dan midden in Claix uit. Ik adviseer mijn kaartje aan te houden. Telefoonnr: 05-45663572.

http://www.cognac-leyrat.com/ bezoekadres: zie hierboven bij ABK6
http://www.reviseur-cognac.com/ Le Maine Drilhon, Barret (geen bezoek)

http://www.doublecrown-cognac.com/ Le Maine Drilhon, Barret (geen bezoek)

 


Reacties

ABK6 — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>