Hieronder een lijst met termen die in Frankrijk gebruikt worden bij de beschrijving van verschillende smaakgewaarwordingen (Bron: Bruno Sepulchre: Le Livre du Cognac.)

Franse termNederlandse betekenispos/negUitleg
Accoutumancegewenningneggewoonte van onmatigheid waardoor gewenning ontstaat en het onderscheidend zintuiglijk vermogen verdwijnt. Volgens Maurice Raguenaud is het 'accoutumance' een zogenaamde goede kleine wijn of een cognac van de bovenste plank (beste kwaliteit), in werkelijkheid ronduit ondrinkbaar, en wiens enige doel zou zijn hem op de bovenste plank te laten liggen.
Acroleïneeen onverzadigde aldehydenegnieuwe ziekte van eau-de-vie die het een zeer onaangename bittere geur en smaak geeft.
Amertumebittere smaaknegfout ten gevolge van slechte rijping (overmaat aan tannine).
Acescence
azijnsmaaknegprik veroorzaakt door azijnzuur, die een smaak en geur van azijn 'de eau-de-vie' geeft.
Astringencesamentrekkendnegscherpte veroorzaakt door de rijping (overmaat aan tannine).
Boiséehoutigposeen fundamentele kwaliteit van cognac. In het algemeen zegt men dat het bouquet het resultaat is van geur en aroma. Het is dus dat parfum dat elke eau-de-vie zijn persoonlijk karakter geeft. Hij is verfijnd, elegant en krachtig in de champagnes, steviger in de borderies en nog meer in de bois.
Charpentée(goed) gebouwd, doortimmerdposeen kwaliteit van eau-de-vie, zie 'corps'.
Chien mouillénatte hondnegwordt gezegd van een te jonge eau-de-vie waarvan de slechte smaak de geur van een natte hond oproept.
Corpsstevigheidposeen belangrijke omschrijving van een eau-de-vie. Een eau-de-vie heeft 'corps' wanneer hij een ziel heeft ('âme'), consistentie, wanneer hij zacht en zalvend onder de tong door rolt, en niet droog en plat. Samen met het bouquet gaat het om de twee hoofdeigenschappen van eau-de-vie, die vooral gedefinieerd wordt door hun mogelijke tekortkomingen op deze twee gebieden.
Courtekortnegwordt gezegd van een eau-de-vie met een korte afdronk; smaak die niet lang aanhoudt.
Légèrelichtnegeigenschap: licht van smaak.
LongueurLengte, langposeen eau-de-vie die lengte bezit is een eau-de-vie waarvan het bouquet en de zachtheid lang in de mond en de neus blijven hangen. Dit blijven voortduren van smaken is een belangrijke eigenschap.
Machée (goût de)uitgekauwde smaaknegwordt gezegd van een heel bijzondere smaak van eau-de-vie die draait om zijn rijping (vierde fase) en die nog niet zijn smaak van hout heeft aangenomen. "Voorbijgaande ziekte".
"Marie Suzon""Marie Suzon"negeen term die gebruikt wordt voor een eau-de-vie zonder kwaliteit noch gebrek en die, in navolging van Marie Suzon uit het liedje van George Brassens 'tieten noch kont' heeft. Hierover is amusant op te merken dat bij het gepassioneerde verhaal van een proever van eau-de-vie, het merendeel van de vergelijkingen het vrouwelijke element oproepen.
Moelleuxvolposeen eigenschap die tijdens het rijpingsproces wordt verkregen en die aan het gehemelte een indruk van warmte geeft, minder hevig dan die men ondervindt bij het proeven van een nieuwe eau-de-vie. Een overmaat aan zachtheid duidt op een te intense eau-de-vie.
Moisischimmelig, mufnegsmaak die veroorzaakt wordt door een slechte wijnbereiding.
Molleweeknegeen weke eau-de-vie heeft in een te vochtige opslagplaats gerijpt, waar het verouderen versneld gebeurt met het risico op denaturalisatie (ongeschikt worden voor consumptie).
Montantopstijgend, hoogposwanneer de geuren goed blijven aanhouden (proche d’ârome; nabijheid van aroma).
Pétrole (goût de)smaak van petroleumnegook goût d'huile genoemd (smaak van olie): onaangename indrukken ten gevolge van een slechte wijnbereiding.
Raisin frais (odeûr de)geur van verse druivenposbepaalde geurige kwaliteit van sommige eaux-de-vie.
Ranceranzignegbijzondere maak van cognac die in de loop van het rijpingsproces optreedt (10-35 jaar) en die doet denken aan ranzige noten. Deze indruk wordt veroorzaakt door de vorming van methylacetonen.
Ranciorancioposzeer belangrijke eigenschap van oude cognacs, die doet denken aan de geur van paddestoelen, van ouderdom in de goede betekenis van het woord.
Rassisebelegenposdit zegt men van een gerijpte eau-de-vie op fust (dit is een kwaliteit).
Rimélijkt nergens op, raakt kant noch walnegslechte keukengeur ten gevolge bezinksel (lies) dat aan de bodem van de stookketel (cucurbite) is vast gaan zitten.
Rondeurrondheidpossmaakkwaliteit van de eau-de-vie.
Sarments secs (odeur de) geur van droge wijngaardrankenposgeurkwaliteit van sommige eaux-de-vie.
Seconde (odeur de) geur van naloopnegdesitillatiefout die een zeepachtige smaak en zwaarte aan cognac geeft terwijl het bouquet wordt gemaskeerd. De smaak van naloop laat een onaangename smaaksensatie achter.
Soufréezwavelgeurneggeur ten gevolge van te late behandeling in de wijngaard of ontstaan door toevoeging van bisulfiet aan de wijn.
Tannin (exces de)Overmaat aan tanninenegte lange rijping in een te jong fust. Dit gebruik maakt de eau-de-vie ondrinkbaar door de bitterheid en adstringentie. Het omgekeerde maakt een cognac te week.
Tête (exces de)Overmaat aan voorloopnegbittere en zeer onaangename grove smaak, ten gevolge van een slechte destillatie waarin te veel eau-de-vie van voorloop is toegevoegd (aan het begin van de tweede destillatieronde).
Terroir (goût de)smaak van aardenegin tegenstelling tot wat men zou denken gaat het om een gebrek, dat vooral aanwezig is in eaux-de-vie uit de 'Bons Bois' en 'Bois Ordinaires' (grove en wrange smaak).
Tilleul séché (odeur de)geur van gedroogde lindebloesemposkwaliteit die je vooral kan opmerken bij eaux-de-vie uit Bouteville.
Vanille (goût de)vanillesmaakposkwaliteit die te voorschijn komt na 5 a 10 jaar rijping.
Verteonrijpnegvaak het resultaat van druiven die nog niet rijp zijn bij het oogsten. De oogstmachine zou dit risico nog groter kunnen maken.
Vinasses (odeur de)geur van slechte wijnneggewaarwording ten gevolge van een fout in de destillatie.
Violentefelnegeau-de-vie die in een te droge opslagplaats is gerijpt.
Violetteviooltjeposkwaliteit die door ketonen wordt voortgebracht die vaak in de wijnen van de Borderies voorkomt.