Het cognacgebied ligt in de Charente regio, maar dat is een onnauwkeurige aanduiding. De Charente regio wordt zo genoemd omdat de rivier de Charente daar doorheen stroomt en er zijn twee departementen naar deze rivier genoemd: Charente en Charente Maritime. Charente Maritime ligt aan de kust en Charente ligt oostelijk van Charente-Maritime. Er zijn ook nog twee kleine gebiedjes van twee andere departementen waar cognac gemaakt mag worden, namelijk in het zuiden van Deux-Sèvres, dat ten noorden ligt van Charente-Maritime en helemaal in het zuiden een klein stukje van het departement Dordogne.

(Voor meer details: onder op de pagina staan linkjes naar deelgebieden.)

Zoals op de afbeelding goed te zien is zijn er ook een vijf gemeenten in het noorden van Charente-Maritime en nog een veel groter aantal in het noorden van Charente die niet tot de cognac-regio behoren. Ze zijn wit gekleurd.

Overige bijzonderheden:

Grande champagne

 • Grande champagne ligt in zijn geheel in het departement Charente
 • De gemeente Cognac behoort voor een deel tot de Grande champagne en voor een deel (het deel boven de rivier de Charente) tot de Borderies (afwijkende kleur groen)
 • Twee andere gemeenten van de Grande champagne – Bourg-Charente en Saint-Brice – behoren ook niet in zijn geheel daartoe. Het deel van Bourg-Charente dat boven de rivier de Charente ligt behoort tot de Petite champagne en het gedeelte van Saint-Brice dat boven de rivier de Charente ligt behoort tot de Fins bois (afwijkende kleuren). Dus er ligt een heel klein gebiedje Petite champagne net boven de Charente rivier, nog boven de Grande champagne.

 

Petite Champagne

 • De Petite champagne ligt verspreid over de twee departementen Charente en Charente-Maritime.
 • Er zijn twee communes die niet volledig Petite champagne zijn: de commune Bourg-Charente (het zuidelijke deel onder de rivier is Grande champagne) en de commune Clam die gedeeltelijk tot de Fins bois behoort (het deel zuidwestelijk van de D142). (afwijkende kleuren op het kaartje).

 

Borderies

 • De Borderies ligt ook over beide Charente departementen verspreid: 2 communes in Charente-Maritime en 6 in Charente, waarvan één – de commune Cognac – gedeeltelijk Grande champagne is (het deel onder de rivier; afwijkende kleur).

 

Fins bois

 • De Fins bois regio bestaat uit drie verschillende gebieden: de ring rondom de Grande champagne, Petite champagne en Borderies; het gebied aan de Gironde; en een kleine enclave bestaande uit één commune, Vaux-Lavalette, in het oosten (het kleine veegje op de kaart)
 • De Fins bois wordt bijna geheel omgeven door de Bons bois. Er zijn drie plaatsen waar de Fins bois de uiterste rand van de cognacregio raakt: in het noorden de drie gemeenten Chives, Les Gours en Saint-Fraigne; in het oosten Vaux-Lavalette en in het zuid-westen het gebied dat aan de Gironde ligt
 • Er zijn drie communes in de Fins bois die niet in zijn geheel tot Fins bois behoren: Sainte-Brice: het deel zuidelijk van de rivier de Charente is Grande champagne; Saint-Savinien in het westen: het deel dat vroeger de gemeente Coulonge-sur-Charente was behoort tot de Fins bois, het westelijke deel tot de Bons bois; Montmoreau-Saint-Cybard in het zuid-oosten: het deel dat vroeger de gemeente Saint-Cybard vormde behoort tot de Fins bois, het andere deel is Bons bois (afwijkende kleuren op de kaart).

 

Bons bois

 • De Bons bois ligt in drie verschillende departementen: Charente, Charente-Maritime en Dordogne.
 • In het departement Dordogne ligt de gemeente La Roche-Chalais waarvan alleen het deel dat vroeger de gemeente Roche-Chalais vormde tot de Bons bois behoort en het andere, oostelijke deel, tot de Bois Ordinaires (afwijkende kleur op de kaart).
 • Andere gemeenten die deels tot de Bons bois behoren zijn Montmoreau-Saint-Cybard (noordelijke deel is Fins bois) en Saint-Savinien (het oostelijke deel is Fins bois).

 

Bois ordinaires

 • De Bois ordinaires hebben sinds enkele jaren ook recht op een appellation (appellation bois ordinaires controlée of bois à terroir controlée) en liggen ook over drie departementen verdeeld: het overgrote deel ligt in Charente-Maritime. De beide andere delen liggen in Deux-Sèvres en Dordogne.
 • In het departement Dordogne ligt één gemeente die deels tot de Bons bois behoort: La-Roche-Chalais.
 • Er zijn drie eilanden in Charente-Maritime die alle drie tot de Bois ordinaires behoren: Ile de Ré, Ile d’Oléron en Ile d’Aix.
 • Strikt genomen is er nog een vierde eiland die ook tot de Bois ordinaires behoort: Ile Madame die met een ‘koeienpad’ aan het vasteland vastzit. Het pad is alleen bij laagtij te gebruiken. Voor zover bekend is daar geen wijngaard.

 

Voor mensen die behoefte hebben om de gemeentenamen beter te kunnen lezen heb ik deelkaartjes gemaakt:

 1. Westelijk deel en eilanden
 2. Deel links-boven
 3. Noordelijke Fins bois
 4. Centraal met Grande champagne, Petite champage en Borderies
 5. Zuidelijk deel
 6. Oostelijk deel