Deze pagina is bedoeld voor mensen die een fles cognac willen kopen, maar weinig of geen kennis hebben van cognac. Waar moet je nou op letten?

Behalve het merk zijn er nog twee andere belangrijke zaken om op te letten: hoe oud is de cognac (de leeftijd) en van welke cognacregio (de Cru) komt hij.

LEEFTIJD:

Cognac wordt beter naarmate hij langer op het vat gelegen heeft om zich te ontwikkelen. Als hij echter eenmaal in de fles zit, dan blijft de kwaliteit verder gelijk. De cognacproducenten laten cognac vaak vele jaren ‘rijpen’ op het vat. Zo krijgt de cognac een leeftijd die ook altijd op de fles wordt aangegeven. De meest gebruikte aanduidingen zijn VS (2 jaar), VSOP (4 jaar), Napoléon (6 jaar) en XO (10 jaar). Twee jaar oud betekent niet dat de cognac gemiddeld twee jaar oud is, maar dat de jongste cognac die in de fles verwerkt is minimaal 2 jaar oud is.

Tabel: belangrijkste leeftijdsaanduidingen op de fles:
Gebruikelijke leeftijds aanduidingleeftijdopmerkingveel gebruikte alternatieve aanduidingen
VSminimaal 2 jaar***, 3 etoiles, selection, special
VSOPminimaal 4 jaarVieux, VO, Réserve
Napoléonminimaal 6 jaar
XOminimaal 10 jaartot 2018 was dit nog 6 jaar, net als NapoléonTrès vieux, Vieille réserve, Extra
XXOminimaal 14 jaarnog weinig gebruikt
Hors d'ageminimaal 6 jaarGemiddeld meestal (veel) ouder dan XOVénérable, Ancestrale

REGIO of CRU:

Er zijn zes verschillende cognacregio’s. Deze worden cru’s genoemd. De beste regio is de Grande champagne die ook wel Premier cru (of 1er Cru) genoemd wordt. In aflopende volgorde vervolgens: Petite champagne, Borderies, Fins bois, Bons bois en Bois ordinaires. Vroeger waren de cognacs die je kon kopen bijna allemaal een blend, dat wil zeggen dat ze waren gemaakt door cognacs van de verschillende cru’s te mengen. Tegenwoordig zie je steeds meer op het etiket de cru vermeld staan. Dat betekent dat de cognac geheel gemaakt is van druiven uit die regio.
Vervolgens kun je ook Fine champagne op het etiket zien staan. Dit betekent dat de cognac gemaakt is van de twee beste cru’s: Grande champagne (minstens 50%) en Petite champagne.
De aanduiding Fine Cognac heeft geen wettelijke status en betekent dus niets meer dan ‘goede cognac’.

MERK:

De vier grote merken zijn: Hennessy, Martell, Rémy Martin en Courvoisier.
Andere bekende merken die niet slecht zijn: Camus, Baron Otard, Hine, Delamain, Frapin.
Minder bekende merken die in Nederland redelijk goed te verkrijgen zijn en ook zeker niet slecht zijn: Meukow, Chateau de Montifaud, Beaulon, ABK6.

ADVIES VOOR EEN EERSTE AANKOOP:

Koop géén VS kwaliteit. Deze is bedoeld om te mengen met een andere drank of om mee te koken. Koop minstens een VSOP, maar persoonlijk zou ik voor een Napoléon of XO gaan.
Een blend van één van de bekendere merken is zeker niet slecht. Maar als je een kleiner merk kunt vinden uit de regio Grande champagne of Petite champagne, dan zal dat meestal goed uitpakken en het is natuurlijk avontuurlijker. Ook een ‘Fine champagne’ is een goede keus.

Een fles waar Fine Cognac op staat of Premier Cru zonder een leeftijdsaanduiding zal ik zelf altijd laten staan.

Dit is natuurlijk niet volledig, met name staan hier niet de echt onbekende merken van de kleinere cognacproducenten. Als je hier iets meer van wilt weten, kun je eens kijken op de websites van Gert of van Klaas en Eef die online cognacs aanbieden. Beiden zijn ook telefonisch te benaderen en kunnen gerichte adviezen geven, afgestemd op smaak en prijs.

Klaas en Eef: www.cognacnet.eu
Nicky Verlinden: www.cognacshop.be

PS: laat hieronder weten wat je gekocht hebt en hoe het is bevallen.

 

 

 


Reacties

Advies voor eerste aankoop — 6 reacties

 1. Hallo Ton,

  Vandaag pas voor het eerst uw site ontdekt.
  Ik vind het een zeer mooie en interessante site die ik nog heel vaak ga bezoeken.
  Graag zou ik bij u beide boeken ( de geschiedenis van Cognac , Robert Delamain ) en ( Mac A Andrew: Cognac) bestellen.
  Bij voorbaat Dank

  Jos vreuls uit Buggenum

  • Hallo Jos,

   Dat kan. Ik reken €15 per boek, dus samen €30.
   Verzendkosten reken ik €5,-.

   Ik zal een e-mail sturen voor verdere instructies.

   Groet,
   Ton

 2. Goedenavond, Ik ga met 3 weken naar de Salon des Vins in Parijs. Op deze beurs staan behoorlijk wat cognacproducenten en een deel van mijn reisgezelschap wil ook cognac proeven. Met behulp van verschillende bronnen heb ik een shortlist kunnen maken. Kunt u me zeggen welke 3/4 producenten u zou aanbevelen om te proeven/kopen. Kennis van de groep is beperkt tot af en toe een fles van de grote huizen en incidenteel een fles meenemen uit de stad Cognac van een kleiner huis.
  Huidige shortlist: Fourcade, Simonnot, Bossuet, Gousseland, Begaud, Pouilloux, Giraud of Le Plantis des Vallees.

  • Leuk, zo’n tripje naar Parijs! Ik neem aan dat allen werkzaam zijn in de wijn, als slijter of importeur?
   Alleen begrijp ik niet goed hoe u tot dezes shortlist bent gekomen.

   Mijn keuze zou zijn: Giraud, top grande champagne cognacs; Logis de Montifaud, ook erg goede grande champagne; Le Grange du Bois, zeer goede petite champagne (deze producent is gestipt en verkoopt alleen nog restvoorraad) en Grateaud, borderies.
   Thorin is ook een goede grande champagne producent. Simonnot heeft wijngaarden in de petite champagne, fins bois en grande champagne, deze ken ik niet zo goed. Leuk detail is dat hij president van de vignerons independants is.
   Domaine Roy (grande champagne) heeft in 2014 goud gewonnen op het Concours des Vins des Vignerons Indépendants. Kleine producent, zeker niet slecht).
   Pouilloux is van oudsher petite champagne, maar in 1984 hebben ze een wijngaard in de grande champagne gekocht. Ik heb er nog nooit iets van geproefd, helaas.
   Le Plantis de Vallées, Guynot, Bossuet en Domaine de Margotterie zijn fins bois. Deze lijken me minder interessant. Fourcade en Gousseland zijn bons bois en daarvoor geldt hetzelfde. Dat wil niet zeggen dat het slechte cognacs zijn maar voor een goede fins bois of bons bois zou ik eerder naar andere merken omzien (Vallein de Tercinier b.v.).
   Egreteau (borderies en fins bois), Bégaud (fins bois) en Bossuet (fins bois) zijn bouilleurs de cru waar ik nog wel eens heen zou willen gaan, maar ik kan niet uit ervaring spreken.

   Ik besef dat ik uw vraag niet letterlijk heb beantwoord, maar ik hoop toch dat deze notities u voldoende kunnen inspireren om een keuze te maken.

   Met vriendelijke groeten,
   Ton

 3. Goede vraag. Je kunt waardevolle cognac zelf aanbieden op het cognacforum (www.cognacforum.nl). Je moet wel lid worden, maar dat kost niets. Onder de kop ‘vraag en aanbod’ worden hier regelmatig cognacs succesvol aangeboden. Je kunt je cognacs ook laten veilen op een veilingsite zoals catawiki.nl. Ook hier moet je je laten registreren. Je hebt hier natuurlijk wel te maken met veilingkosten, maar er worden regelmatig mooie bedragen gehaald.
  Jet kunt het natuurlijk ook allebei doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>