Deze pagina is bedoeld voor mensen die een fles cognac willen kopen, maar weinig of geen kennis hebben van cognac. Waar moet je nou op letten?

Behalve het merk zijn er nog twee andere belangrijke zaken om op te letten: hoe oud is de cognac (de leeftijd) en van welke cognacregio (de cru) komt hij.

LEEFTIJD:

Cognac wordt beter naarmate hij langer op het vat gelegen heeft om zich te ontwikkelen. Als hij echter eenmaal in de fles zit, dan blijft de kwaliteit verder gelijk. De cognacproducenten laten cognac vaak vele jaren ‘rijpen’ op het vat. Zo krijgt de cognac een leeftijd die ook altijd op de fles wordt aangegeven. De meest gebruikte aanduidingen zijn VS (2 jaar), VSOP (4 jaar), Napoléon (6 jaar) en XO (10 jaar). Twee jaar oud betekent niet dat de cognac gemiddeld twee jaar oud is, maar dat de jongste cognac die in de fles verwerkt is minimaal 2 jaar oud is.

Tabel: belangrijkste leeftijdsaanduidingen op de fles:
Gebruikelijke leeftijds aanduidingleeftijdopmerkingveel gebruikte alternatieve aanduidingen
VSminimaal 2 jaar***, 3 etoiles, selection, special
VSOPminimaal 4 jaarVieux, VO, Réserve
Napoléonminimaal 6 jaar
XOminimaal 10 jaartot 2018 was dit nog 6 jaar, net als NapoléonTrès vieux, Vieille réserve, Extra
XXOminimaal 14 jaarnog weinig gebruikt
Hors d'ageminimaal 6 jaarGemiddeld meestal (veel) ouder dan XOVénérable, Ancestrale

REGIO of CRU:

Er zijn zes verschillende cognacregio’s. Deze worden cru’s genoemd. De beste regio is de Grande champagne die ook wel Premier cru (of 1er Cru) genoemd wordt. In aflopende volgorde vervolgens: Petite champagne, Borderies, Fins bois, Bons bois en Bois ordinaires. Vroeger waren de cognacs die je kon kopen bijna allemaal een blend, dat wil zeggen dat ze waren gemaakt door cognacs van de verschillende cru’s te mengen. Tegenwoordig zie je steeds meer op het etiket de cru vermeld staan. Dat betekent dat de cognac geheel gemaakt is van druiven uit die regio.
Vervolgens kun je ook Fine champagne op het etiket zien staan. Dit betekent dat de cognac gemaakt is van de twee beste cru’s: Grande champagne (minstens 50%) en Petite champagne.
De aanduiding Fine Cognac heeft geen wettelijke status en betekent dus niets meer dan ‘goede cognac’.

MERK:

De vier grote merken zijn: Hennessy, Martell, Rémy Martin en Courvoisier.
Andere bekende merken die niet slecht zijn: Camus, Baron Otard, Hine, Delamain, Frapin.
Minder bekende merken die in Nederland redelijk goed te verkrijgen zijn en ook zeker niet slecht zijn: Meukow, Chateau de Montifaud, Beaulon, ABK6.

ADVIES VOOR EEN EERSTE AANKOOP:

Koop géén VS kwaliteit. Deze is bedoeld om te mengen met een andere drank of om mee te koken. Koop minstens een VSOP, maar persoonlijk zou ik voor een Napoléon of XO gaan.
Een blend van één van de bekendere merken is zeker niet slecht. Maar als je een kleiner merk kunt vinden uit de regio Grande champagne of Petite champagne, dan zal dat meestal goed uitpakken en het is natuurlijk avontuurlijker. Ook een ‘Fine champagne’ is een goede keus.

Een fles waar Fine Cognac op staat of Premier Cru zonder een leeftijdsaanduiding zal ik zelf altijd laten staan.

Dit is natuurlijk niet volledig, met name staan hier niet de echt onbekende merken van de kleinere cognacproducenten. Als je hier iets meer van wilt weten, kun je eens kijken op de websites van Gert of van Klaas en Eef die online cognacs aanbieden. Beiden zijn ook telefonisch te benaderen en kunnen gerichte adviezen geven, afgestemd op smaak en prijs.

Klaas en Eef: www.cognacnet.eu
Nicky Verlinden: www.cognacshop.be

PS: laat hieronder weten wat je gekocht hebt en hoe het is bevallen.

 

 

 


Reacties

Advies voor eerste aankoop — 2 reacties

  1. Goede vraag. Je kunt waardevolle cognac zelf aanbieden op het cognacforum (www.cognacforum.nl). Je moet wel lid worden, maar dat kost niets. Onder de kop ‘vraag en aanbod’ worden hier regelmatig cognacs succesvol aangeboden. Je kunt je cognacs ook laten veilen op een veilingsite zoals catawiki.nl. Ook hier moet je je laten registreren. Je hebt hier natuurlijk wel te maken met veilingkosten, maar er worden regelmatig mooie bedragen gehaald.
    Jet kunt het natuurlijk ook allebei doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.