Giraud, bouilleur de Cru te Bouteville (Grande Champagne)
De familie Giraud is sinds de eerste helft van de 17e eeuw actief als wijnboer in Bouteville. Momenteel is het alweer de 11e generatie die de traditie voortzet. Vanaf circa 1800 produceren ze cognac, die verkocht werd aan de verschillende cognachuizen. Ongeveer 40 jaar geleden (ca. 1975) is Paul Giraud begonnen om onder eigen merk te verkopen. Zijn vader was al begonnen om jaarlijks één of meer vaten cognac opzij te leggen. Tegenwoordig verkoopt hij nog maar weinig aan de cognachuizen (<15%) maar verkoopt alles onder eigen label.
Hij heeft zijn wijngaarden (35 ha) beplant met Ugni Blanc. Ze plukken met de hand. Destillatie gebeurt ‘sur lie’. Hij stopt vervolgens maar 1/3e deel van de nieuwe productie in nieuwe vaten van Limousin eiken. Ook gebruikt hij grotere vaten dan gebruikelijk. Dit vertraagt het rijpingsproces doordat minder eau de vie aan hout wordt blootgesteld. Door deze aanpak krijgt hij een lichtere smaak met veel frisse aroma’s.
De kelders zijn vochtig, wat ook bijdraagt aan de frisse smaak van zijn cognac. De verschillende jaargangen worden niet met andere jaren gemengd.
Hij voert de volgende kwaliteiten: Elegance, VSOP, XO, Extra, Très Rare, Héritage.
Reacties
Giraud — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>