Charente is prachtig, zeker als je weet waar je op moet letten. Je vindt er geschiedenis, architectuur, fabrieken, musea, kleine kerkjes, kastelen, monumenten, rivieren, parken en een overvloed aan rustige landwegen die slingerend door het landschap lopen met vaak aan beide zijden grote wijngaarden.
De steden en kastelen worden op een aparte pagina beschreven.

Glooiende heuvels

Het landschap van Charente is subliem. Helemaal in het hart van de cognac-regio zie je eindeloze wijngaarden bezaaid met witte kalkstenen die op zacht glooiende heuvels liggen. Daaromheen meanderen boerenwegen van dorp tot dorp. Het is oppassen geblazen, want geen enkele weg is recht en voordat je het weet neem je een afslag de verkeerde richting op. Het tafereel verandert wanneer je je een beetje uit uit het centrum van de regio begeeft. In veel wijngaarden zie je een solitaire boom staan, vaak een walnoot of notelaar, die zich met een fantastisch silhouet tegen de hemel aftekent. De grond wordt hier wat roder van kleur.

Dolmen

De geschiedenis heeft natuurlijk ook zijn sporen nagelaten. Een van de karakteristieke kenmerken hier zijn de vele dolmen die je kunt tegenkomen. Maar net als je er naar op zoek bent, zul je zien dat je ze niet kunt vinden. Drie erg fraaie exemplaren zijn: Dolmen near Saint-Né

  • dolmen de la Pierre Levée de Saint-Fort, in Saint-Fort-sur-le-Né; de mooiste.
  • Dolmen de Garde-Épée in Saint-Brice; prachtig.
  • Dolmen de Sèchebec; in de stad Cognac; makkelijk te vinden, maar niet zo mooi gelegen.


Klik hier voor een uitgebreide lijst met dolmen.

Porches

porchesEén van de prachtige en karakteristieke kenmerken van de regio zijn de lange stenen muren van de boerderijen, met een enorme poort (porche in het Frans). Deze zijn steeds in een klassiek Romeinse stijl gemaakt en zijn zo hoog om een hooiwagen te kunnen laten passeren. De poorten zijn zeer vaak gesloten, maar als je ergens een open staat, vergeet dan niet om even naar binnen te kijken. De binnenplaatsen zijn zeer de moeite waard.

Kruizen

Deze kun je in overvloed aantreffen. Zij getuigen van de christelijke achtergrond van de bevolking.

Kerken

Kerken – in het Frans églises – zijn vanzelfsprekend ook alomtegenwoordig. Ze zijn bijna steeds in Romaanse stijl gebouwd. Enkele prachtige voorbeelden van kleine kerkjes zijn in: Bouteville, Angeac-Charente, Baignes-Sainte-Radegonde, Barret, Ambleville, Blanzac-Pocheresse, Bourg-Charente, Brossac, Challignac, Dignac, Louzac-Saint-André, Rouillac, Échebrune, St-Léger, St-Sauvant. Zo kan ik nog wel even door gaan. Het zijn er gewoon te veeI.