De ziekten van de wijnstok vormen een ernstige bedreiging voor de cognacproducenten. Wanneer de trossen gaan rotten verliest hij een deel van de opbrengst en als de plant ten gevolge van een ziekte sterft leidt hij nog veel meer verlies.
Enkele rotte druiven hebben al een behoorlijk negatieve invloed op de smaak van de wijn en omdat door het distillatieproces alle smaak-kwaliteiten in intensiteit toenemen – het distilleren resulteert in een zevenvoudige tot soms wel tienvoudige concentratie – is het een belangrijke factor om rekening mee te houden. Dit is één van de redenen waarom sommige wijnboeren nog steeds met de hand blijven plukken in plaats van machinaal.

Deze tak met bruine scheuten en bruine bladeren is aan het afsterven (Eutypa lata)

Wijnboeren zijn een belangrijk deel van hun tijd bezig met de preventie en de bestrijding van allerlei ziektes. Bekend is het besproeien met fungiciden om de meeldauw tegen te gaan, maar ook bemesten van de grond, onkruid wieden, rupsen, motten en luizen bestrijden, zieke delen wegsnoeien, snoeiwonden behandelen behoort allemaal tot zijn taken.

De ziekten die de wijngaard kunnen treffen kunnen worden gecategoriseerd naar ziekteverwekker, maar ook naar het deel van de plant dat ziek wordt (hout, blad, druiven). Ik het gekozen voor het eerste.