Kwaliteit van cognac, algemeen

De kwaliteit van cognac, en daarmee de uiteindelijke smaak van cognac, wordt door zeer veel verschillende factoren bepaald. Twee van deze factoren zijn enorm belangrijk en zijn verder niet te beïnvloeden. Zij zijn bepaald door de streek waar cognac wordt gemaakt, namelijk het klimaat en de bodem. De appellations controlées hangen hier zeer nauw mee samen. De appellation ‘cognac’ mag alleen gebruikt worden voor de eau-de-vie uit een zeer precies omschreven gebied dat ongeveer de twee departementen Charente en Charente Maritime omvat. Het is precies dit gebied dat door zijn bodemgesteldheid in combinatie met zijn klimaat zo uitermate geschikt is gebleken voor het produceren van cognac. Binnen deze departementen zijn grote verschillen in de samenstelling van de bodem. Op deze verschillen is de verdere onderverdeling in cru’s gebaseerd. Deze cru’s zijn zeer bepalend voor de kwaliteit en smaak van cognac en elke cru heeft daarom ook zijn eigen appellation controlée, met uitzondering van de zesde cru (bois ordinaires).

Andere factoren zijn wel te beïnvloeden. Deze factoren zullen verder toegelicht worden in hoofdstukken die via het menu te benaderen zijn. Het betreft onder andere: de gebruikte druivenrassen (cépages), het bewerken van de wijngaard, de wijnbereiding, het destillatieproces, het gebruikte hout voor de vaten, de opslag en het rijpingsproces en tenslotte de ‘marriage’, het proces waarin uit verschillende jaargangen en veelal ook uit verschillende cru’s de uiteindelijke cognac wordt samengesteld.


Reacties

Kwaliteit, algemeen — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *