Bisquit-Dubouché, handelshuis in Cognac

  • 1819 opgericht door Alexandre Bisquit in Jarnac; eerst als Bisquit et Tricoche. Deze beiden (Bisquit en Tricoche) gaan uit elkaar: de naam wordt weer Bisquit.
  • 1846 Ermance Bisquit trouwt met Adrien Dubouché, deze wordt in 1851 partner met zijn schoonvader en in 1859 verandert de naam in Bisquit-Dubouché.
  • 1865 de dochter van Adrien Dubouché, Solange, trouwt met Maurice Laporte en het bedrijf heet daarna Laporte-Bisquit.
  • 1965 fusie met Paul Ricard; in 1966 laat François Laporte-Bisquit het beheer over aan Ricard; de naam wordt nu Ricard-Bisquit. Verhuizing naar Rouillac, Chateau de Lignères (vaak verkeerd geschreven als Lignières, wat óók een bestaand kasteel is, maar in het departement Cher ligt).
  • 1974 Ricard-Bisquit fuseert met Pernod en wordt Pernod Ricard.
  • 1991 Renault (met Castillon) fuseert met Pernod Ricard; cognac business gaat Renault Bisquit heten. (Pernod Ricard heeft sinds 2001 Martell als A-merk voor cognac).
  • 2009 Distell (South Africa) koopt het merk Bisquit van Pernod-Ricard (de namen Renault en Bisquit gaan weer apart verder). Het bedrijf heet officieel Bisquit-Dubouché et Cie.
  • 2018 Campari koopt Bisquit over van Distell.

 

Bisquit zetelt tegenwoordig in het centrum van Cognac, in het luxueuze kasteel Chateau Bisquit, ook wel bekend als Chateau Pellisson, dat in 2009 door Distell werd aangekocht. Bisquit beschikt over zeer oude opslagplaatsen (chais). De Chai St.-Martial in Jarnac is één van de oudste. Hier staan 60

prachtige affiche in Art Nouveau stijl

coupes in foudres opgeslagen. De distilleerderij van Bisquit in Rouillac, Chateau de Lignères, is de grootste in de regio (64 alambieks). Bisquit heeft eigen wijngaarden in de Fins Bois. Daarnaast wordt veel ingekocht.
Keldermeester van Renault-Bisquit was de hoog aangeschreven Jacques Rouvière. Het is mij niet bekend waar hij na 2009 heen is gegaan.
De president van Bisquit is Vincent Chappe. Denis Lahouratate is Maître de chai.

Kenmerken van het productieproces:
Overwegend Fins Bois van Ugni Blanc druiven.
Bisquit gebruikt een groter aandeel secondes om de cognac een fruitig karakter te geven. Hierdoor is de VS – kwaliteit bevredigender dan die van andere merken.
De vaten zijn voor 2/3e deel van Tronçaishout en de rest Limousin. Ze hebben een eigen kuiperij.

Het huidige gamma is: VS, VSOP, Prestige en XO.
Noemenswaardig is nog de Privilège d’Alexandre Bisquit gemaakt van 80 verschillende Grande Champagne cognacs van 1878 tot 1914. Helaas niet meer te koop, behoudens af en toe op een veiling.

logo met griffioen

Merken in bezit:
– de Grasse

http://bisquit.com/
Adres: 90 Boulevard de Paris, 16100 Cognac (geen bezoek mogelijk)


Reacties

Bisquit — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>