Chateau de Beaulon, bouilleur de Cru in Saint-Dizant-du-Gua (Fins Bois)
Vanaf 1712 wordt er op het Chateau de Beaulon gedestilleerd, begonnen door Bigot. Het kasteel en bijbehorende landgoed met wijngaarden is meerdere keren van eigenaar veranderd. De familie Beaulon heeft het van 1510 tot aan begin 17e eeuw in bezit gehad. Vervolgens komt het in bezit van de families Nesmond, Bigot, Bremond d’Ars, de la Porte en Savignac des Roches. In 1965 verkrijgt de huidige eigenaar, Christian Thomas, het kasteel die de traditie van wijnbouw en cognacproductie voortzet.
De wijngaard is ruim 90 hectare groot en er zijn vier druivensoorten aangeplant: 30% Colombard, 20% Folle Blanche, 20% Ugni Blanc, 10% Montils en 20% is beplant met andere druiven, bestemd voor Pineau. De wijngaarden liggen op een deel in de Fins Bois dat zeer goed staat aangeschreven en zich qua kwaliteit kan meten met de champagnes. Christian Thomas werkt alleen biologisch.
De destillatie begint na de tweede gisting en gebeurt ‘sur lie’. De rijping geschiedde vroeger het eerste half jaar in nieuw hout (vroeger Limousin, sinds enkele jaren al weer Tronçais), tegenwoordig gaat de helft voor drie maanden in nieuw hout.
De kwaliteiten die ze verkopen zijn bijna allen blends van Folle Blanche, Colombard en Montils: 7 ans Folle Blanche (VSOP), 12 ans, Napoléon (20 jaar), XO Collection, Extra Rare. Daarnaast hebben ze enkele zeer goede vintages.
Andere merken in bezit van Beaulon:
- Moulin de la Grange.
- De la Grange
Beaulon maakt ook de cognac voor Fortnum & Mason (merk: Fortnum & Mason).
Reacties
Beaulon, Chateau de — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>