Pitaud

Pitaud, merk van Xavier Bonnarme in Cherves-Richemont.

Distillerie de la Salle in Cherves-Richemont

De eigenaar van het merk Pitaud is Xavier Bonnarme. Albert Pitaud is de naam van een cognacproducent die aan het begin van de 20e eeuw als bouilleur de Cru een bedrijf was begonnen in de petite champagne. Tijdens de oorlogsjaren (1914-1918) was hij in het leger en na de oorlog is hij verder gegaan als bouilleur de cru. Van zijn cognac van 1914 is blijkbaar een voorraad bewaard gebleven en in handen gekomen van Xavier Bonnarme. Ter ere van Pitaud heeft hij zijn cognac deze merknaam gegeven. De meeste van zijn cognacs zijn echter blends, die weinig van doen hebben met de oude voorraad van Pitaud, hoewel het verhaal gaat dat er in elke fles wel enkele druppels van de 1914 cognac zit. Maar twee cognacs, namelijk de Extra en de Albert Pitaud, dragen wel met recht de naam van Pitaud. De Extra is gemiddeld 50 jaar oud en bevat een substantieel deel 1914 cognac en de Albert Pitaud is volledig van deze cognac gemaakt.
Het merk Pitaud heeft in 2007 opnieuw het levenslicht gezien. Nergens wordt echter duidelijk gemeld welk bedrijf momenteel de eaux-de-vie voor de cognacs van Pitaud maakt, laat rijpen en assembleert. Maar op de website van Pitaud staat een foto van de Distillerie de la Salle in Cherves-Richemont en de eigenaar van deze distillerie is niemand anders dan Xavier Bonnarme. Ook de adressen van Pitaud en de Distillerie de la Salle zijn hetzelfde.
Deze oude distilleerderij is verwoest geweest en is in 1954-1955 opnieuw opgebouwd.
Distillerie de la Salle heeft eigen wijngaarden in de borderies: 24 hectare. Ze hebben 25 distilleerketels. Tevens bezitten ze opslagruimtes (chais). Naast Pitaud wordt voor veel andere producenten gedistilleerd. Distillerie de la Salle is feitelijk een bouilleur de profession.

Pitaud range (blends):  VS, VSOP, XO.
Pitaud Petite Champagne
Pitaud Single Vineyard Borderies
Pitaud Extra (blend)
Albert Pitaud (1914 petite champagne)

    

http://www.pitaud.com/En/Welcome/
Adres: 14 route de la  La Garnerie, 16370 Cherves-Richemont. Telefoon: 0545 837791. (geen informatie beschikbaar over bezoekmogelijkheid).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten