L’Esprit de Joséphine uit 2014.

Courvoisier heeft een hele serie dure cognacflessen, maar deze laatste mag er wel zijn, zeker wat de prijs betreft, want het is met ruim €12.000 meteen de duurste geworden van dit merk. Courvoisier heeft een behoorlijke band met Napoléon en het was daarom zeker niet onverwacht dat er een cognac gewijd werd aan Joséphine de Beauharnais, de eerste echtgenote van Keizer Napoléon Bonaparte. De karaf is gemaakt door Lalique, het bedrijf dat in 1887 is opgericht door René Lalique maar dat sinds 2010 in handen is van het Zwitserse Art and Fragrance.
Geïnspireerd door de rozentuin van Joséphine de Beauharnais, zij werd wel de rozenkeizerin genoemd, is de karaf gevuld met Borderies, een regio die vooral bekend staat om zijn florale karakter. De Borderies die gebruikt zijn voor deze marriage zijn zeer oud, gedeeltelijk uit de 19e eeuw en gedeeltelijk uit het begin van de 20e eeuw.
Er bestaan 8 exemplaren van (hoewel een andere bron het over 14 exemplaren heeft).

Terug

Héritage de Louis Rénard en de Tribute Borderies.

Vlak aan deze voorafgaand heeft Courvoisier een andere dure fles uitgebracht: Héritage de Louis Rénard Louis. de Rénard was de eerste Maître de chai van Courvoisier. Ook deze cognac, waarvan er 50 zijn gemaakt, zit in een kristallen karaf, maar dan een van Baccarat. De cognac zelf is een blend, voor een belangrijk deel bestaande uit cognac van het jaar 1893 en verder alleen cognacs van de periode tussen 1869 en 1914. Een fles kost €9.500. Courvoisier-Tribute-Borderies

Ook in 2014 is door Courvoisier de Tribute Borderies uitgebracht. Dit is een Demi-john, een grote glazen mandfles, waarin voldoende cognac zit om ruim 40 flessen mee af te vullen. De cognac is een blend van alleen borderies cognacs die minimaal zestig jaar opgeslagen heeft gelegen voordat hij in 2009 in de Demi-johns ging. Deze demi-john moet €65.953 kosten. Het afvullen in de flessen willen ze voor die prijs nog wel even voor je doen.

Terug

L’Esprit de Corvoisier.

L’Esprit dateert uit het jaar 2000 en was op dat moment de duurste fles van Courvoisier. Hij werd samengesteld door maître de Chai Jean-Marc Olivier. Deze gebruikt daarvoor zelfs cognacs uit de tijd van Napoléon, 1802. Verder zitten er geen cognacs in die jonger zijn dan van 1930. Ook deze cognac zit weer in een kristallen decanter van Lalique. De fles is gemaakt voor de viering van het nieuwe millennium en daarom was het passend de oplage tot precies 2000 te beperken. Elke karaf is genummerd. Hij kostte ongeveer €4.400.

Terug

Erté serie.

Maar Courvoisier hield zich al langer met mooie flessen bezig. In 1988 begonnen ze met de zogenaamde Erté-serie. Deze serie bestond aanvankelijk uit zeven flessen die allen ontworpen waren door de Russische kunstenaar Romain de Tirtoff (1892-1990), die zich Erté liet noemen (R-T, naar zijn initialen). De afbeeldingen op deze zeven flessen stellen elk een fase voor uit het bereidingsproces van een cognac.Het zijn werkelijk prachtige afbeeldingen die pas goed tot hun recht komen als je op een foto klikt om ze in groter formaat te zien.

Vigne  Vendanges  Distillation  Vieillissement Dégustation  L'Esprit du Cognac  La Part des Anges
Elke fles wordt afzonderlijk gemaakt en gaat vier keer in de oven. Er zijn 18 verschillende kleuren gebruikt en daar bovenop is elke fles nog met 24 karaats goud beschilderd. De flessen heten Vigne, Vendanges, Distillation, Vieillissement, Degustation, L’esprit du cognac, La part des anges. Elke fles kostte indertijd rond de €1.000, dus niet eens zo heel duur. Van elke fles werden 2.000 exemplaren gemaakt. Ze bevatten allen grande champagne cognac, maar elke fles heeft weer een andere blend. Elke fles bevat in elk geval een eau-de-vie uit 1892 (het geboortejaar van Romain de Tirtoff) en is gemiddeld minimaal 60 jaar oud.
InéditIn 1995 is er nog een achtste ontwerp uitgebracht ter ere van de kunstenaar. Het ontwerp werd al eerder door de kunstenaar gemaakt, maar werd afgekeurd omdat er een half naakte dame op staat afgebeeld wat problemen zou geven op de Amerikaanse markt. De naam van de fles, Inédit, verwijst naar dit feit.
Er zijn nogal wat verzamelaars die behoorlijk trots op zijn dat ze de hele collectie in hun bezit hebben. Er worden nog steeds flessen te koop aangeboden op veilingen en soms in winkels. De prijs schommelt tussen de €1.000 en  de €2.000. Ook wordt de verzameling wel eens in zijn geheel te koop aangeboden. De vraagprijs is dan meteen een stuk hoger: een kleine €20.000 voor alle acht de flessen inclusief dozen.

  

En zelfs de achterkanten zijn mooi.

Overzicht van de flessen van Erté.

Naam van flesNaam in het EngelsJaar van verschijnenaantal
VigneVine19882.000
VendangesHarvest19892.000
DistillationDistillation19902.000
VieillissementAging19912.000
DegustationTasting19922.000
L'Esprit du CognacThe Spirit of Cognac19932.000
La Part des AngesAngel's Share19942.000
InéditUnreleased19954.000

Terug


Reacties

Courvoisier extravaganza — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>