Martell Extravaganza

Hidden Gems

De duurste fles van Martell is ongetwijfeld de Hidden Gems, waarvan er maar één bestaat en die ruim €200.000 kost. De fles wordt bewaard in een replica-kluis en is in 2015 uitgebracht. Eigenlijk zijn het drie flessen: twee sample flesjes en een 70 cl karaf. In de ene sample fles zit 20 cl cognac uit 1875 en in de andere cognac uit 1898. In de karaf zit cognac die uit deze beide jaargangen is samengesteld. De karaf is van Baccarat kristal en het is dezelfde karaf die is gebruikt voor de Cordon Bleu die in 1954 aan Koningin Elizabeth is geschonken en in 1971 aan Keizer Hirohito.
De kluis zelf is ambachtelijk gemaakt en is een replica van de kluis die bij Martell zelf wordt bewaard.

Een beetje vreemd is het verhaal dat er maar één exemplaar van bestaat, maar dat je op internet ook een andere kluis van Martell tegen kan komen met eenzelfde karaf en ook twee sample flesjes met dezelfde cognacs van 1875 en 1898 daarin. De beide flesjes zijn wel iets afwijkend en de kluis is duidelijk anders gemaakt.

Terug

Pinel & Pinel Trunk

De Pinel & Pinel Trunk is uit 2011 en is ontworpen door Pinel & Pinel, een ‘luggage company’ uit Parijs. In zijn opzet is het eigenlijk een cocktailbar. De bedoeling is dat je zelf je eigen blend samenstelt. Om je daarbij te

helpen is er een blauw-lederen boek bijgesloten met alle aroma- en smaakaantekeningen van Maître de Chai Benoît Fil. Er bevinden zich 28 sample flesjes in van 20 cl, voorzien van een etiket waarop staat van welke Cru en uit hoeveel verschillende millesesimes hij is gemaakt, bijvoorbeeld ‘Petite Champagne no. 3’ wil zeggen dat er Petite Champagne in zit van drie verschillende jaargangen. Alle mogelijke hulpmiddelen bevinden zich in de koffer: messen, strainers, maatdopjes, zelfs een ijsmachine en een hamer om het ijs te vergruizen.

Maar ook andere luxe voorwerpen: een linnen schort, theedoeken, servetten van Alexandre Turpault and Coucke, een eiken hakblok, sigaren, een aansteker, lucifers, een humidor, geurkaarsen, een hele array van cognac- en cocktailglazen en voldoende verlichting natuurlijk.

Behalve zelf je eigen cognac maken kun je natuurlijk ook een glaasje nemen uit één van de negen luxe Martell flessen: twee flessen Cordon Bleu, een fles Or de Jean, twee flessen XO, twee flessen Création Grande Extra en twee flessen VSOP.
De koffer is gemaakt van volnerf-leer en staat op wieltjes. De verlichting is van koper gemaakt in een stijl die doet denken aan elementen van een alambiek. De afmetingen van de koffer zijn 2,06m hoog, 2,20m breed en 0,70m diep.

Het geheel moet €150.000 kosten.

Terug

Martell Chanteloup Perspective Tasting Trunk

De zeer elegante Chanteloup Perspective Tasting Trunk is in 2014 voor het eerst gemaakt ter gelegenheid van de opening van een Martell winkel in Honk-Kong, de Connoisseur’s Corner. Hij wordt op bestelling speciaal gemaakt voor een bedrag van €19.300, opnieuw door Pinel & Pinel. De levertijd is dan nog wel 4 maanden.

Dit kleinere koffertje bevat naast een fles Chanteloup Perspective een aantal van sierlijk leer gemaakte laden met daarin onder meer twee glazen van De Sèvres kristal, een cocktail-kit, een aansteker van S.T. Dupont en een sigarenknipper van Ercuis.
De cognac is een blend van grande champagne, petite champagne, borderies en fins bois en de fles is sierlijk bewerkt, waarbij de ornamenten het smeedijzeren hek rondom het Chateau de Chanteloup voorstelt.

Terug

Cordon Bleu Centenary Jewel edition

Ter gelegenheid van het honderd-jarig bestaan van de Cordon Bleu heeft Martell in 2012 een bijzondere fles laten maken, waarvan maar één exemplaar bestaat. De fles kost £100.000 ofwel ruim €127.000. Om deze iconische fles te maken heeft Martell zich gewend tot Maison Boucheron, één van de oudste en meest gerespecteerde juweliers van Parijs.

De fles zelf is van prachtig kristal gemaakt met zeer markante details. De zwaluw van Martell is gemaakt van goud met als oog een diamant. Het blauwe koord die de zwaluw in zijn bek houdt, loopt uit in het getal 100, maar stelt tegelijk het symbool van oneindigheid voor.

Op de hals is prominent het Martell embleem in goud aanwezig, nog geaccentueerd door de godron eromheen, wat een typisch kenmerk is van het huis Boucheron.

De fles is afgesloten met een witgouden zegel en een witgouden stop, waarboven op een lapis-lazuli steen zit, een ander kenmerk van Boucheron.

De ‘Ultimate Jewel’ komt in een speciaal ontworpen doos in de blauwe Martell-kleur en met een schitterende ivoorkleurige leren huid die de binnenzijde bekleedt.

 

Aan de onderzijde van de doos zit nog een lade waarin een metalen plaat verborgen zit met daarop een inscriptie die aangeeft dat het een honderdjarig jubileumuitgifte betreft.

Terug

Premier Voyage

Deze fles is ontworpen ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van het merk Martell dus in 2015. Het is een blend van 18 verschillende eaux-de-vie, waarvan de oudste uit 1868 komt. De stellage er omheen is ontworpen door Bernar Venet, een Franse conceptuele kunstenaar. De drie sets van metalen bogen staan voor de drie eeuwen en staan op een eikenhouten plank. De karaf zelf is gemaakt van De Sèvres kristal. Er zijn 300 van deze flessen met kunstwerk beschikbaar, maar ze worden alleen op bestelling vervaardigd. Ze worden individueel genummerd en voorzien van een handtekening (van Benoît Fil, naar ik mag aannemen) en ze kosten ongeveer €10.000. Bijzonder is nog dat de cognac vanwege de omvang van het geheel alleen met een speciale pipet, zoals keldermeesters die gebruiken, uit de fles gehaald kan worden. De fles zit dus vast aan het kunstwerk.
De naam Premie Voyage is een verwijzing naar de poging om weer net zo’n goede cognac te maken als de eerste pogingen aan het begin van de 19e eeuw (de eerste reis).

Terug

Création

Ter gelegenheid van de 280ste verjaardag van het merk Martell is in 1985 de Création uitgebracht. Deze prachtige cognac in een Baccarat karaf bevat sommige van de oudste en beste eaux-de-vie van Martell. Destijds kostte hij zo’n €6.000 maar tegenwoordig kun je hem onder de €4.000 kopen. Deze cognac moet overigens niet verward worden met de Création Grand Extra die veel goedkoper is.

 

Terug
L’Art de Martell

In 1997 is L’Art de Martell verschenen ter gelegenheid van de overdracht van Hong-Kong aan China. Er zijn 1997 karaffen gemaakt, die werden ontworpen door de Franse glasproducent Daum. De bijbehorende stop is van glaspasta gemaakt. De inhoud bevat een blend van prachtige, zeer oude grande champagnes. Laatst bekende prijs is €5.500.

 

 

 

 

Terug

L’Or de Jean (Martell) en de l’Or

Deze prachtige karaf (links) moet  men niet verwarren met de vroegere uitgave die L’Or heet (rechts).
De L’Or de Jean zit in een De Sèvres karaf. L’Or zit ook in een handgemaakte kristallen  karaf, maar geen De Sèvres.
De L’Or is iets goedkoper, ongeveer €2.200, tegen de L’Or de Jean die zo’n €3.500 kost.
Beide flessen bevatten blends van zeer oude grande champagne en borderies, maar er is geen exacte informatie over de leeftijden vrijgegeven en het is heel waarschijnlijk dat de kwaliteit van L’Or de Jean nog wat beter is dan die van zijn voorganger. De karaf L’Or de Martell lijkt meerdere gedaanten aan te kunnen nemen. En ook de verpakkingen variëren.

   

Terug

Cordon Argent Baccarat

Deze werkelijk prachtige Cordon Argent is helaas niet meer te koop. Hij stamt zeer waarschijnlijk uit de 1950-1960’s. De karaf is van Baccarat kristal en als er eentje op een veiling zou opduiken zal hij ruim boven de €2.000 op gaan brengen.
De inhoud is ‘very fine liqueur cognac’.
Hij zit verpakt in een mooie blauwe Martell doos.

Terug

Cordon Bleu Centenary Limited Edition

Het honderdjarig bestaan van de iconi- sche Cordon Bleu is ook gevierd met de uitgifte van een limited edition. In een prachtige geschenkverpakking die met honderd zilverkleurige metalen vierkantjes is versierd bevindt zich een blauw gelakte fles met zilveren nek, dop en zegel en een sample-fles waarin 100% borderies cognac zit.
De Cordon Bleu zelf bevat naast borderies natuurlijk ook grande champagne, petite champagne en fins bois.
Op de doos staan enkele belangrijke data gegraveerd uit de rijke geschiedenis van de Cordon Bleu. Hij opent middels een magnetisch openingssysteem. Er zijn 600 van deze limited edtion gemaakt en ze kosten rond de €500.

Terug


Reacties

Martell Extravaganza — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>