Beauté du Siècle

  

De Hennessy Beauté du Siècle (klik op de foto’s om ze in hun volle glorie de zien!)

Deze Beauté du Siècle is gemaakt ter ere van de honderdste verjaardag van Kilian Hennessy (1907-2010). Kilian Hennessy was directeur van Hennessy van 1945 tot 1975, heeft daarna ook steeds in het bestuur gezetenen en is zeer belangrijk geweest voor het bedrijf. Hij is degene die de fusie met Moët & Chandon in 1971 mogelijk heeft gemaakt die geleid heeft tot de vorming van de LVMH groep, waarvan hij de eerste ‘honorary president’ was.
De prachtige kist is gemaakt van rijk versierd hout gevat in oogverblindend glas en aluminium met bovenop twee kralen van Venetiaans glas. De ontwerper was de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel. De kist wordt geopend met een bronzen sleutel, die een verborgen schakelaar omzet, waarna de karaf omhoog komt op een fluwelen blad, geaakt door Guerlain. De cognac zelf is een blend van 50-100 jaar oude cognacs, gemaakt door de bekende Maître de Chai van Hennessy, Yann Fillioux. De fles is van Baccarat kristal, omhuld door ringen van aluminium. Bij de fles zitten vier glazen versierd met bladgoud en aluminium.
In een verborgen lade bevindt zich een luxueus foto-album met portretten van bekende vrouwen uit de Belle Epoque periode, onder andere van Mata Hari en Mistinguett. Het album is gemaakt door Toluca Distributions.
Van de kist zijn 100 exemplaren van gemaakt. Kilian Hennessy heeft er natuurlijk één gekregen. Ook Koningin Elisabeth heeft er één gekregen om te laten veilen voor het goede doel (AIDS). En er staat ook een exemplaar tentoongesteld in de galerie Nichidou in Tokyo. Er zijn al meerdere exemplaren verkocht aan liefhebbers in Europa, Azië en Amerika. Prijs: €181.000.

     

Terug

Richard

Behalve de hierboven beschreven Beauté heeft Hennessy nog wel enkele andere bijzondere en dure flessen gemaakt, zoals de Hennessy Richard. Gedurende lange tijd was dit de duurste Hennessy fles in het assortiment: €2.500. Maar wat een mooie fles! Natuurlijk gemaakt van Baccarat kristal.

Vrij recent zijn daar twee bijzondere flessen bijgekomen: in 2014 de Édition Particulière en in 2016 de Hennessy 8 Limited Édition.

Terug

8 Limited Edition

In 2016 is Yann Fillioux teruggetreden als maître de chai. Hij was de zevende generatie van de Fillioux familie die bij Hennessy heeft gediend. Hij heeft in zijn neef Renaud (Fillioux) de Gironde een waardige opvolger gevonden. Om deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft Hennessy in februari 2016 de 8 Limited Édition uitgebracht die €35.000 moet kosten.

De achtste generatie Fillioux wordt zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde gesymboliseerd. Aan de buitenzijde door acht massieve Baccarat kristallen ringen rond de fles die eveneens van Baccarat kristal is gemaakt. Binnenin door de blend die is samengesteld uit acht verschillende eaux-de-vie, zeven gemaakt door Yann Fillioux en de achtste door Renaud de Gironde. De stop is prachtig versierd met gegraveerde bloemenmotieven. Om de hals zit een koperkleurige zijden koord, vastgemaakt met een medaillon met een ‘H’ daarop, met de hand vervaardigd door het huis Guerlain.

De ontwerper van de fles was de Israelische kunstenaar Arik Levy. Om de fles te bewaren maakte hij een eikenhouten kist, opgebouwd uit 25 lagen die elk 10 jaar geschiedenis van Hennessy representeren. Het hout komt van La Sarrazine, de kuiperij van Hennessy. Van binnen is het hout belegd met koper als een verwijzing naar de koperen alambiek.
De kunstenaar heeft elke fles en elke kist individueel genummerd. Bij iedere set zit vervolgens een genummerd certificaat, getekend door Yann Fillioux, een gepersonificeerde plaat, vier proefglazen die dertig jaar geleden door Yann Fillioux in samenwerking met Riedel werden ontworpen, een pipet met eiken handvat, een kurkhouder, een boekje over het productieproces en een sleutel om de kist mee te openen.
Er zij 250 exemplaren van gemaakt en dit zullen er ook niet meer worden in de toekomst. Inmiddels zijn er al meerdere van verkocht. Pas wel op: het geheel weegt 60 kg!!

Terug

Edition Particulière

In 2014 is de Édition Particulière verschenen. Van deze bijzondere fles zijn slechts 29 exemplaren gemaakt. Hij bevat een blend van eaux-de-vie, waaronder meer dan 100 jaar oude eaux-de-vie uit het jaar 1900. De fles is gemaakt van Baccarat kristal die wordt afgesloten met een ambachtelijk gemaakt zegel dat is ontworpen door Maison Guerlain. Hij komt in een leren koffer die handgemaakt is. De fles moet in de USA 27.000 dollar kosten (€23.700).

Terug

Timeless en Ellipse

Twee andere cognacs van Hennessy die niet onvermeld mogen blijven zijn de Timeless en de Ellipse. Ik noem ze beide in één adem vanwege de vele overeenkomsten. Beiden komen in een fraai vormgegeven ellips-vormige kristallen fles, ontworpen door Thomas Bastide van de firma Baccarat. Beiden hebben ook een net wat hoger alcoholpercentage van 43,5%. De Timeless is uit 1999 en pretendeert het verleden en de toekomst van het bedrijf weer te geven. De Timeless is gemaakt van elf verschillende eaux-de-vie.
De Ellipse is uit 2007 en is gemaakt van zeven verschillende eaux-de-vie als een verwijzing naar de zeven generaties Fillioux die als maître de chai voor Hennesy hebben gewerkt. De zeven jaargangen die zijn gebruikt zijn: 1830, 1848, 1875, 1932, 1947, 1972 en 1995.
De flessen kostten destijds ongeveer eveneel: de Timeless €12.500 en de Ellpise €11.500. De Timeless had er een aparte verpakking en stopper bij die de Ellipse niet had.

   

Links de Timeless en rechts de Ellipse.

Terug


Reacties

Hennessy extravaganza — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>