Cru’s en appellations

Een cru is een zeer nauwkeurig omschreven en wettelijk vastgelegd gebied in de cognacstreek. Er zijn zes cru’s: grande champagne, petite champagne, borderies, fins bois, bons bois en bois ordinaires. Deze laatste was voorheen opgedeeld in bois communs en bois à terroirs en wordt soms nog zo genoemd.
Cognacs die uit één cru afkomstig zijn, hebben dat vaak wel op hun etiket staan. Dit wordt appellation genoemd.

Klik op afbeelding om te vergroten

Een cognac hoeft zeker niet uit één cru afkomstig te zijn. Veel cognachuizen maken blends, cognacs die afkomstig zijn uit meerdere cru’s. Zij kopen wijn en eau-de-vie in van wijnboeren uit verschillende gebieden (cru’s) en slaan deze op om te laten rijpen. Dit rijpingsproces is een vak apart dat onder leiding van een Maître de Chai gebeurt. De maître de chai bepaalt uiteindelijk welke cru’s en welke jaargangen gemengd gaan worden om de cognac samen te stellen die past bij de smaakkarakteristiek van het huis.
De kleinere cognacproducenten die zelf wijngaarden hebben en cognac maken van hun eigen wijngaard, maken meestal cognacs van één cru. Deze producenten heten bouilleurs de cru.
Maar ook de grote huizen maken soms cognac die van één cru afkomstig is. Deze cognacs krijgen dan de appellation controlé van die cru.

Wanneer op een etiket de vermelding van één van de cru’s staat dan bestaat die cognac gegarandeerd alléén uit cognac van die cru.
Een bijzondere appellation is de ‘fine champagne’. Een cognac waarop fine champagne staat, bestaat alléén uit grande champagne en petite champagne, waarbij méér dan de helft uit grande champagne moet bestaan. De aanduiding ‘fine’ kan soms aanleiding geven voor verwarring, omdat deze term ook gebruikt mag worden als toevoeging van een appellation. Dus bijvoorbeeld een fins bois mag ook fine fins bois heten. Er zit geen verschil tussen deze twee.

Nota bene: er bestaat geen appellation controlé voor de cru Bois Ordinaires.

Resumerend:
Grande fine champagne = grande champagne
Petite fine champagne = petite champagne
Fine champagne = blend van grande champagne en petite champagne (minimaal 50% grande champagne)
Fine Borderies = Borderies
Fine fins bois = fins bois.
Fine bons bois = bons bois
Bois ordinaires is geen appellation, dus bestaat er ook geen fine bois ordinaires)

Ga naar karakteristieken per cru.