Otard, handelshuis te Cognac. Ook wel Baron Otard

Grote firma in Cognac, mede bekend vanwege hun Chateau de Cognac, het voormalige kasteel waar François I in 1494 is geboren en opgegroeid en dat het aanzicht van Cognac bepaalt wanneer je vanuit het noorden de stad binnen rijdt. Otard is vanaf 1986 niet meer het eigendom van de familie.
Opgericht door Jean Baptiste Antoine O’Tard. O’Tard is van Noorse (Vikingen), Schotse en Franse afkomst. In de Middeleeuwen heette de familie in Noorwegen Ottar.

[Het is hier wel gepast om enkele opmerkingen te maken over wat jaartallen en namen die her en der worden genoemd. Zo noemt Bruno Sepulchre Jacques Baptiste O’Tard de la Grange als oprichter, wordt op de site van Otard Jean-Baptiste Otard als oprichter genoemd en noemt Nicholas Faith Jean-Antoine Otard de la Grange als oprichter, zelfs in 1799. Delos laat hem geboren worden in 1773, evenals de Franse website van wikipedia.

De volledige naam van de oprichter is Jean-Baptiste Antoine O’Tard de la Grange en hij is waarschijnlijk in 1763 geboren. Dit staat correct op de Noorse website van wikipedia en wordt ook door Conal Gregory correct genoemd. De naam O’Tard en Otard: vroeger zelfs Ottar. De familie heeft roots in Scandinavië en stamt af van de Vikingen. Het is goed te begrijpen dat de naam Ottar in Schotland O’Tard is geworden, zeker omdat in die dagen veel namen niet werden geschreven en alleen mondeling werden doorgegeven. O’Tard is waarschijnlijk pas in Frankrijk Otard geworden.


Jean-Baptiste Antoine O’Tard is tweemaal gevangen gezet in Frankrijk vanwege zijn trouw aan de Koning (1791 en in 1793). In de periode tussen 1791 en 1793 is hij ingenieur geworden aan de militaire academie in Pontlevoy. Hij is burgemeester geweest van Cognac gedurende twee perioden: van 1804 tot 1815 en van 1815 tot 1824. In 1824 is hij ook overleden. Wanneer hij in 1773 geboren zou zijn geweest, dan was hij al op zijn 19e gevangen genomen en op zijn 42e burgemeester geworden. Het is op zijn minst waarschijnlijker dat hij voor het eerst op zijn 29e gevangen is genomen voor zijn politieke (en godsdienstige) overtuigingen. Ook op Geneanet staat 1763 als geboortedatum, hoewel zij ook uiting aan hun twijfels geven door te zeggen dat ‘enkele pagina’s verderop 1773 als geboortedatum wordt genoemd’.


Als oprichtingsdatum staat meestal 1795 genoemd. Dit is correct ook al noemt Nicholas Faith als jaar 1799. Op de website van Otard staat tenslotte dat het chateau in 1795 al van de Otards was. Toch lees je overal elders dat Otard het chateau pas kocht in 1796, mede omdat het goed dienst zou doen als opslagplaats voor cognac. Wel is het waarschijnlijk dat de overgrootvader van Jean-Baptiste, James Otard (in Frankrijk Jacques Otard genoemd) al in de zestiger jaren (mogelijk ook al eerder) in de brandy business zat.]

 • 1795  Opgericht door de Schot Jaques Baptiste O’Tard samen met de broers en landeigenaren Jean en Léon Dupuy: Otard-Dupuy & Co.
 • 1796   Aankoop Chateau de Cognac.
 • 1930   De Ramefort family koopt Otard-Dupuy.
 • 1945 Naamswijziging naar Otard, aangezien er geen afstammeling van Dupuy meer vertegenwoordigd was in de directie.
 • 1975   Otard koopt Exshaw.
 • 1986   Otard wordt gekocht door Bass, Engelse brouwerij (De Ramefort blijft aandeel houden)
 • 1991   Onder beheer van Saint-Raphaël van Martini (Martini heeft minderheidsaandeel van Otard)
 • 1992   Martini opgekocht door Bacardi.
 • 2011   Naamsverandering van Otard naar Baron Otard en restyling van het merk.

Otard bezit geen eigen wijngaarden. Zij kopen eaux-de-vie in. De Ramefort bezit wel wijngaarden en Otard koopt ook een deel van hun eau-de-vie daar in.
Ze kopen van vier districten: de beide Champagnes, Borderies en Fins Bois.

Hun vaten zijn deels van de Limousin en deels van Tronçais. Een aantal opslagplaatsen liggen vlak bij de rivier en zijn daardoor behoorlijk vochtig, maar ze hebben ook droge opslagplaatsen.

Gamma: VS, VSOP, XO (gold), Fortis et Fidelis, Extra 1795.
Vintage 1972

Zij bezitten ook de volgende merken:

 • Gaston de Lagrange
 • D’Ussé
 • Exshaw (zie onder verdwenen merken)
http://www.baronotard.com/lda/
Adres: Château de Cognac, 16100 Cognac. Telefoon: 0545 36 8888. (bezoek: alle dagen open behalve 1 mei. Betaalde rondleidingen).


Reacties

Otard — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>