Chateau Montifaud, bouilleur de Cru te Jarnac-Champagne

(niet verwarren met Logis de Montifaud in Salles d’Angles)

Het chateau Montifaud dat ooit in Jarnac-Champagne stond is helaas in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Het was eigendom van de familie Vallet. Maar de familie heeft een nieuw huis gebouwd en woont nog steeds op het land dat al meer dan drie eeuwen in hun bezit is. Het gebied, net ten Noordwesten van Archiac, behoort tot de beste Petite Champagne gebieden.

In 1837 begon Augustin Vallet met een wijngaard en in 1847 ging hij voor het eerst destilleren. Aanvankelijk was de wijngaard 3Ha en hadden ze een alambiek van 3HL. Maar in 1866 zijn ze volgens eigen zeggen officieel pas als bedrijf gestart. In de loop der jaren is er steeds land bijgekocht en momenteel bezit de familie 90 Ha wijngaard in de Petite (80 Ha) en Grande Champagne (10 Ha).

Update juli 2016: ze hebben nu 120 ha. Volgende generatie: Laurent en Elodie werken nu mee.

Naast Ugni Blanc hebben ze ook Colombard en Folle Blanche aangeplant.

Enkele productie kenmerken:

Distillatie gebeurt sur lie. Ze gebruiken casks van Limousin eiken en laten de jonge eau-de-vie nooit lang in nieuwe vaten liggen.

Ze maken blends van de verschillende jaren, maar grande en petite champagne worden (behoudens een enkele uitzondering) niet gemengd.

De Grande Champagne range omvat de Prestige, VSOP en een 10 jaar oude.
De Petite Champagne range kent de VS, VSOP, Napoléon, XO en Extra. Daarnaast hebben ze nog enkele oude en bijzondere bottelingen zoals de Réserve Spéciale Michel Vallet, de Héritage Maurice Vallet (met jongste cognac uit 1904!), de Héritage Louis Vallet en een paar millésimes.
De familie Vallet maakt ook het merk Pierre Vallet, met de range VS, VSOP, XO, Extra, Héritage

http://www.chateau-montifaud.com/
Adres: 36 Route Archiac, 17520 Jarnac-Champagne. Telefoon: 0546 495077. (Open: 8h-12h en 14h-18h van maandag tot donderdag; 8h-12h en 14h-17h op vrijdag.)


Reacties

Montifaud (Chateau) — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>