Joseph Guy, merk van Herman Jansen dat tegenwoordig gemaakt wordt door Louis Royer.

 

De ontstaansgeschiedenis van Joseph Guy is in nogal wat nevelen gehuld. De tegenstrijdige informatie op de website van Joseph Guy helpt daar ook niet echt bij. Op de Nederlandse versie van de site van Joseph Guy is bijvoorbeeld te lezen dat een Nederlandse liefhebber halverwege de 20e eeuw de samenwerking zocht met Joseph Alexandre Guy IV. Op de Franse en Engelse versie vinden we een iets ander verhaal.

Zeer waarschijnlijk is Joseph Guy in het begin van de zestiger jaren in de Nederlandse markt gezet door Bols, die de naam Joseph Guy in 1962 heeft overgekocht van Vieille Cure.

Joseph Guy is later overgenomen door UTO (Uit Tegenweer Opgericht), een Schiedams bedrijf uit 1777 van de familie Jansen. In 2011 is er een naamsverandering geweest en is UTO omgedoopt tot Herman Jansen.

De naam Joseph Guy komt van de schoonvader van een Fransman die de distilleerderij Les Métairies halverwege de 19e eeuw koopt. Deze Fransman was getrouwd met een dochter van Joseph Guy. De eerste Joseph Guy cognacs van de zestiger jaren zijn in deze distilleerderij gemaakt. De distilleerderij is opgegaan in Cordial-Médoc en later eigendom geworden van het bedrijf Vieille Cure. De geschiedenis van deze distilleerderij gaat terug tot ongeveer 1770. In 1977 was de distilleerderij nog actief. Het lijkt er op dat er tegenwoordig een Bed & Breakfast in is gevestigd.

Het is overigens niet uit te sluiten dat er vóór 1962 ook al Joseph Guy cognac is geweest.

Joseph Guy is een blend van Fins Bois en Bons Bois en een klein beetje Petite Champagne. Er wordt karamel en suiker toegevoegd.
De Range bestaat uit een VS, VSOP en XO.
Joseph Guy wordt alleen naar Nederland geëxporteerd en wordt ook in Frankrijk niet verkocht. Vanuit Nederland is wel een bescheiden export naar een paar andere landen, waaronder België, maar niet naar Frankrijk.

http://www.josephguy.nl/
Adres: Zijlstraat 2, 3111 PS  Schiedam. Telefoon: 010-4091000 (NL). (Geen informatie over bezoek beschikbaar.)


Reacties

Joseph Guy — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>