Jules Robin
[Niet te verwarren met Albert Robin, een merk dat nog geproduceerd wordt (door Prunier) en ook mooie affiches heeft gemaakt.]
Jules Robin is geboren in 1815 als André Jules Robin en richtte in 1850 het vermaarde cognachuis Jules Robin op. Toch vinden we regelmatig de jaartallen 1782 en 1783 als oprichtingsdatum. Trouwens ook 1845 wordt wel eens als oprichtingsdatum op oude etiketten van Jules Robin aangetroffen. In 1783 is een voorouder van Jules Robin samen met Guérinet een bedrijf begonnen: Guérinet et Robin (vooral wijnexport, maar mogelijk ook cognac). In 1830 maakte Guérinet plaats voor Gillet en heetten ze Gillet et Robin. In 1845 overleed de heer Gillet en daarna ging het bedrijf (in 1845 of in 1850?) Jules Robin heten.
Jules Robin maakte het bedrijf groot en bekend. Tegen het einde van de 19e eeuw was het in omvang de op één na grootste (na Hennessy) en had het een zeer goede naam. Daarnaast heeft Robin zich ook ingezet om de goede naam van cognac meer bekendheid te geven.
Robin was in hoge mate afhankelijk van export, ondermeer naar Azië, waardoor het bedrijf het in de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren kreeg. Deze tegenslag zijn ze eigenlijk nooit meer te boven gekomen waardoor Hubert Germain-Robin zich genoodzaakt zag het bedrijf in 1964 (of 1966; beide jaartallen worden genoemd) aan Martell te verkopen. Ze waren ook in het bezit van een aantal andere merken, waarvan de belangrijkste Briand was. Het is mij niet duidelijk welke Briand dat is, want Gaston Briand is een merk van Marcel Ragnaud.
Andere merken waren: Folligny, Marquis de Salencon, Ménage à Trois en Trenais.
Jules Robin heeft prachtige affiches gemaakt, zoals deze die de banden met het buitenland prachtig illustreert:
Hubert Germain-Robin is later naar de US geëmigreerd waar hij een bedrijf in brandy is begonnen.
In 1988 wordt Martell aan Seagram verkocht, die ook al Augier als cognacmerk heeft. Seagram brengt ook Augier bij Martell onder.
2002: Pernod-Ricard koopt Seagram en daarmee tevens Martell (dus Jules Robin eveneens, net als Augier en Briand).
In 2013 wordt de subsidiary Augier, Robin, Briand opgericht met als doel om deze merken weer te gaan produceren, dus mogelijk komt Jules Robin als merk weer terug.
Hiernaast zien we een afbeelding van een bijzonder oude fles met cognac uit 1789. De cognac zal midden 19e eeuw gebotteld zijn. Het etiket is een prachtig voorbeeld van de allereerste etiketten die verschenen. Op de website van Paul Ronne (www.cognac-paul.com) zijn veel meer fraaie voorbeelden te vinden. Jules Robin gebruikte in deze periode ook bijzondere leeftijdsaanduidingen die op de site van Paul Ronne te zien zijn, zoals P, OP, OOOOP en VVO, VXO en andere.
Andere (merk)namen die in bezit zijn van Jules Robin of waaronder Jules Robin in het verleden cognac verkocht heeft.
- Briand
- Folligny
- Marquis de Salencon
- Ménage à Trois
- Trenais
Reacties
Robin, Jules — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>