Voor een overzicht van enkele chemische begrippen: tabel met scheikundige begrippen.
↨ Naam | ↨ soort stof | ↨ brutoformule | andere namen | eigenschap | opmerking | aangetoond in cognac ↨ |
---|---|---|---|---|---|---|
ethanal | alifatische aldehyde | C2H4O | aceetaldehyde, ethylaldehyde | sterke fruitige geur | ja | |
ethaanzuur | carbonzuur | C2H4O2 | azijnzuur (eng. acetic acid) | zure geur en smaak | ja | |
methylmethanoaat | ester | C2H4O2 | methylformiaat, formic acid methyl ester | geur en smaak van pruimen | ontstaat uit mierenzuur en methanol | |
N-nitrosodimethylamine | nitrosamine | C2H6N2O | carcinogeen | |||
ethanol | alkanol | C2H6O | ethylalcohol, alcohol | alcoholgeur | ja | |
propanal | alifatische aldehyde | C3H6O | propaanaldehyde, propionaldehyde, methylacetaldehyde, propaldehyde | prikkelende, fruitige geur | ja | |
2-propenol-1 | alkanol | C3H6O | allylalcohol, Vinyl carbinol | geur: prikkelend, mosterd | ja | |
methylethanoaat | ester | C3H6O2 | methylacetaat, acetic acid methyl ester | geur van oplosmiddel en fruit, wijn, cognac, rum; smaak: fruitig, rum, whisky | ontstaat uit azijnzuur en methanol | |
ethylmethanoaat | ester | C3H6O2 | ethylformiaat, mierenzure ethylester, areginal | geur van rum en frambozen | ontstaat uit mierenzuur en ethanol | ja |
propaanzuur | carbonzuur | C3H6O2 | propionzuur (eng. ethanecarboxylic acid, propionic acid) | onaangename geur | ||
Ethylcarbamaat | carbamaat | C3H7NO2 | urethaan | |||
propaan-1-ol | alkanol | C3H8O | 1-propanol, propylalcohol, propionylol | veel sterker dan ethanol | ja | |
propenal-2 | aldehyde | C4H4O | acrolein, acrylaldehyde, aqualin, crolean, magnacide, papite, propyleen aldehyde | geur: amandel, kers | ja | |
2-Methyl-2-propen-1-al | alifatische aldehyde | C4H6O | isobutenal, methacroleïne, 2-methylacroleïne | isomeer | ||
trans-2-butenal | alifatische aldehyde | C4H6O | crotonaldehyde, 2-butenal | |||
gamma-butyrolactone | lacton (cyclisch ester) | C4H6O2 | 1,2-butanolide, butyro-lactone, 4-deoxytetronic acid, dihydro-2(3H)-furanone, 2-oxolanone | geur: romig; smaak: melk, romig met perziktonen | ja | |
2-methylpropanal | alifatische aldehyde | C4H8O | isobutyraldehyde, isobutanal, methylpropanal, methylpropionaldehyde | scherpe geur, nat graan, nat hooi | ja | |
butaanzuur | carbonzuur | C4H8O2 | boterzuur, propaancarbonzuur (eng. butyric acid, Propanecarboxylic acid) | zweetsokken- en braakselgeur | ja | |
2-methylpropaanzuur | carbonzuur | C4H8O2 | isoboterzuur (eng. 2-methylpropionic acid, isobutyric acid) | onaangename geur | isomeer van voorgaande | |
methylpropanaat | ester | C4H8O2 | propanoic acid methyl ester | geur: aardbeien, appel, rum | ontstaat uit propionzuur en methanol | |
Acetyl methyl carbinol | keton | C4H8O2 | acetoine, 3-Hydroxybutanone | geur: zoet, boterachtig, romig | ontstaat tijdens gisting | ja |
ethylethanoaat | ester | C4H8O2 | azijnzure ethylester, ethylacetaat, azijnether, acetoxyethaan, acetidine | geur van lijm en nagellakverwijderaar | ontstaat uit azijnzuur en ethanol | ja |
methyl 2-hydroxypropanoate | ester | C4H8O3 | 2-Hydroxy- Methyl Ester Propanoic Acid; 2-Hydroxypropanoic Acid, Methyl Ester; Lactic Acid, Methyl Ester | ja | ||
N-nitrosodiethylamine | nitrosamine | C4H10N2O | carcinogeen | |||
2-methylpropanol | alkanol | C4H10O | isobutyl alcohol, iso butanol, 1- hydroxymethylpropane, iso propyl carbinol | geur: etherisch, wijnachtig; smaak: foezelwhisky | ja | |
butanol-1 | alkanol | C4H10O | 1-butylalcohol, butylhydroxide, propylcarbinol, propylmethanol | zoet, banaan | ja | |
furfural | aldehyde | C5H4O2 | formylfuran, 2-furancarbol, 2-furalaldehyde, 2-furylmethanal | geur: zoet, houtachtig, broodachtig, caramel, fenol; smaak idem met verbrande wrange nuance | ja | |
2-pent-1-al | alifatische aldehyde | C5H8O | 2-pentenal, (E)-2-pent-en-1-al | sterke groene geur, fruitig, appel, sinaasappel, tomaat | isomeer | |
2-Methyl-2-butenal | alifatische aldehyde | C5H8O | tiglinaldehyde, trans-2,3-dimethylacrolein | |||
3-Methyl-2-butenal | alifatische aldehyde | C5H8O | prenal, 3-dimethylacroleïne, | amandel, boterachtig | isomeer van voorgaande | |
methyl salicylate | ester | C5H8O3 | benzoic acid, 2- carbomethoxyphenol, methyl 2-hydroxybenzoate, rheumabal | geur: root beer, zoet wintergroen, kamfer; smaak idem | ja | |
2-methylbutanal | alifatische aldehyde | C5H10O | 2-methylbutyraldehyde, 2-formylbutaan | brood, amandel, schimmelig,chocolade, furfural | ja | |
3-methylbutanal | alifatische aldehyde | C5H10O | 3-methylbutyraldehyde, isovaleraldehyde | boter, cacao, chocolade, koffie en karamel | isomeer van vorige | ja |
2-methylpropylmethanoaat | ester | C5H10O2 | Isobutyl formate, 2-Methylpropyl formate | fruitig, aardbei | ||
propylethanoaat | ester | C5H10O2 | n-propylacetaat, azijnzure propylester | geur van peer | ontstaat uit azijnzuur met n-propanol | |
pentaanzuur | carbonzuur | C5H10O2 | valeriaanzuur (eng. pentanoic acid, valeric acid) | onaangename geur | ||
ethylpropanoaat | ester | C5H10O2 | ethylpropionaat | banaan, ananas | ontstaat uit propionzuur en ethanol | |
3-ethoxypropanol | alkanol | C5H10O2 | 3-ethoxypropionaldehyde | ja | ||
3-methylbutaanzuur | carbonzuur | C5H10O2 | 3-methylboterzuur, isopentaanzuur, isobutylmierenzuur, 3-methylbutyraat, isovaleriaanzuur (eng. 3-Methylbutanoic acid, delphinic acid, 3-methylbutyric acid, isopentanoic acid, isovaleric acid) | penetrante geur | isomeer van voorgaande | |
methylbutanoaat | ester | C5H10O2 | methyl butyrate, butanoic acid methyl ester | fruitig | ontstaat uit boterzuur en methanol | ja |
Ethyl 2-hydroxypropanoate | ester | C5H10O3 | actylol, acytol, ethyllactaat | geur, zoet fruitig; smaak: zoet fruitig, ananas met caramel | ja | |
3-methylbutanol | alkanol | C5H12O | isoamylalcohol, isopentylalcohol, isopentanol | geeft na verestering met azijnzuur typische banengeur | zie ook 3-methyl-1-butylacetaat | ja |
2-methylbutanol | alkanol | C5H12O | sec-butylcarbinol, p-amylalcohol, 2-methyl-N-butanol, actief amyl-alcohol | fruitige geur | isomeer | ja |
1-pentanol | alkanol | C5H12O | Pentaan-1-ol, n-pentanol, 1-hydroxypentaan, n-pentyl alcohol, n-amyl alcohol | ja | ||
fenol | fenolverbinding | C6H6O | fenylalcohol, benzenol, hydroxybenzeen, carbolzuur | turfsmaak | oiv gist | |
5-methylfurfural | aldehyde | C6H6O2 | 2-formyl-5-methylfuran, 5- methyl-2-furancarboxaldehyde | geur: kruidig, caramel, broodachtig, koffie, zoet; smaak: zoet, graan, caramel, esdoorn | ja | |
3-Hydroxy-2-methyl-4H-pyran-4-one | pyronderivaat | C6H6O3 | 3-hydroxy-2-methyl-4-pyranone, maltol, Larixic acid, Palatone, piromatol | geur: zoet, caramel, jamachtig, suikerspin, gebrand met brood; smaak zoet, caramel, jamachtig, suikerspin, gebrand met brood | ||
2-methyl-2-penten-1-al | alifatische aldehyde | C6H10O | 2-pentenal, 2-Methyl-3-ethylacrolein | fruitige geur, groen gras geur; fruitsmaak | isomeer | |
2-hexenal | alifatische aldehyde | C6H10O | ||||
hexanal | aldehyde | C6H12O | aldehyde C 6, caproaldehyde, hexaldehyde | geur: groen, bladachtig, vettig, fruitig, houtnuanc; smaak idem met appel citrus, sinaasappel | ja | |
E-hex-3-en-1-ol | alkanol | C6H12O | trans-3- hexenol | geur: intens groen, bitter, aards | ja | |
3z-hexenol-1 | alkanol | C6H12O | bladalcohol, grean leaf alcohol, cis-hex-3-en-1-ol, cis-3-hexeen-1-ol | geur: groen, grasachtig; smaak: fris, groen, rauw fruit, bijtend | ja | |
hex-2-en-1-ol | alkanol | C6H12O | 2-hexen-1-ol | geur: fruitig, groen, bladachtig | ja | |
ethylbutanoaat | ester | C6H12O2 | ethylbutyraat, butyric acid ethyl ester | geur van ananas | ontstaat uit butaanzuur en ethanol | ja |
2,3-methylbutanoic acid | carbonzuur | C6H12O2 | 2,3-dimethylbutanoic acid | ja | ||
1-methylpropylethanoaat | ester | C6H12O2 | sec-butylacetaat | zoete geur | ontstaat uit acetic anhydride en 2-butanol of azijnzuur en 2-butanol (oiv zwavelzuur) | |
n-butylethanoaat | ester | C6H12O2 | n-butylacetaat | geur van banaan en appel | ontstaat uit azijnzuur en butanol | |
ethyl-isobutanoaat | ester | C6H12O2 | ethyl-isobutyraat, ethyl 2-methylpropanoaat, 2-methyl propanoic acid ethyl ester | fruitig | ontstaat uit isobutaanzuur en ethanol | |
methylpentanoaat | ester | C6H12O2 | Methylvaleraat | geur: fruitig, groen, appel, ananas, notig; smaak: rijp fruit, zoete zuivel en kaas | ontstaat uit valeriaanzuur en methanol | |
2-methylpropylethanoaat | ester | C6H12O2 | isobutylacetaat, 2-methylpropylacetaat | geur: fruitig, appel, banaan; smaak: fruitig, banaan, tutti frutti | ontstaat uit azijnzuur en 2-methylpropanol (isobutanol) | |
tert-butylacetaat | ester | C6H12O2 | acetic acid tert-butyl ester | geur van kamfer en bosbes | ontstaat uit azijnzuur en isobutyleen | |
N-nitrosodipropylamine | nitrosamine | C6H14N2O | carcinogeen | |||
hexanol-1 | alkanol | C6H14O | alcohol c-6, amyl carbinol, caproic alcohol | geur: zoet, fruitig, alcohol, groen; smaak: groen, fruitachtig, appel | ja | |
4-methylpentanol | alkanol | C6H14O | iso hexanol, 2- methyl-5-pentanol | geur: notig | ja | |
diethylacetal | aldehyde | C6H14O2 | acetal, acetaldehyde | geur: groen, noten, aards; smaak: groen, noten, aards | ja | |
ethyl diethoxyacetate | ester | C6H18O4 | Acetic acid, Diethoxyacetic acid ethyl ester | ja | ||
2,4,6-trichlooranisol | organische verbinding | C7H5Cl3O | 1,3,5- trichloro-2-methoxybenzene, tyrene | schimmelig, kurkzweem | ontstaat door een schimmel | |
benzaldehyde | aromatische aldehyde | C7H6O | fenylmethanal, benzeencarbaldehyde | amandelgeur | ||
benzeencarbonzuur | aromatisch carbonzuur | C7H6O2 | benzoëzuur, carboxybenzeen (eng. benzoic acid, carboxybenzene, Dracylic acid, phenylmethanoic acid, benzenecarboxylic acid) | |||
2-hydroxybenzoëzuur | aromatisch carbonzuur | C7H6O3 | salicylzuur (eng. 2-hydroxybenzoic acid, salicylic acid) | |||
4-hydroxybenzoëzuur | aromatisch carbonzuur | C7H6O3 | para-hydroxybenzoëzuur, para-salicylzuur (eng. 4-Hydroxybenzoic acid, para-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenzoate) | isomeer van voorgaande | ||
4-methylphenol | fenolverbinding | C7H8O | paracresol, 4-hydroxytoluene, p-hydroxytoluene, p-methylphenol, 4-cresol, p-cresylic acid, 1-hydroxy-4-methylbenzene | |||
Methoxybenzeen | ether | C7H8O | anisol, phenoxymethane, phenyl methyl ether | anijsgeur | ||
2-methylphenol | afgeleid van een fenolverbinding | C7H8O | orthocresol, 2-methylphenol, 2-hydroxytoluene, 2-cresol, o-cresylic acid, 1-hydroxy-2-methylbenzene | medicinale smaak | ||
3-methylphenol | fenolverbinding | C7H8O | metacresol, m-cresol | |||
fenylmethanol | alkanol (aromatisch) | C7H8O | benzyl alcohol, (hydroxymethyl)benzeen, fenylcarbinol, hydroxytolueen | geur: zoet, bloemif, fruitig; smaak: chemisch, fruitig, balsemend | ja | |
2-methoxyphenol | fenolverbinding | C7H8O2 | guiacol | gebrande koffie | uit hout | |
ethyl 2-furoate | ester | C7H8O3 | 2-carboethoxyfuran, ethyl 2-furyl carboxylate, ethyl 2-furylcarboxylate, ethyl furan-2-carboxylate, ethyl furnate, ethyl pyromucate, furan carboxylic acid ethyl ether | geur: fruitig, bloemig; smaak: gebrand | ja | |
2-ethyl-3-hydroxy-4-pyron | pyronderivaat | C7H8O3 | ethylmaltol, 2- ethyl-3-hydroxy-4-pyrone | geur: zoet, caramel, jam, aardbei; smaak: gebrande suikerspin, zoet, caramel, aardbei | ||
heptan-1-ol | alkanol | C7H10O | 1-heptanol, alcohol C-7, enanthic alcohol, gentanol, heptyl alcohol, hexyl carbinol, hydroxy heptane | geur: schimmelig, bladachtig, appel, banaan; smaak: oplosmiddel, gegist met olieachtige, notige en vette tonen, beetje groen | ja | |
ethyl 4-oxopentanoate | ester | C7H12O3 | ethyl 4-ketovalerate, ethyl 3-acetyl propionate, ethyl 4-oxovalerate, ethyl laevulate, 4-keto valeric acid ethyl ester | geur: fruitig, groen, meloenachtig; smaak: fruitig, groen, was, meloen | ja | |
diethyl propanedioate | ester | C7H12O4 | ethyl propanedioate, carbethoxyacetic ester, malonic ester, propane dioic acid diethyl ester | geur: zoet, fruitig, appel, groen; smaak: zoet, fruitig met appel en ananastonen | ja | |
heptan-2-one | keton | C7H14O | amyl methyl ketone, butyl acetone, pentyl methyl ketone | geur: kazig, fruitig, groene banaan, beetje cremig; smaak: kazig, kokosnoot, groen, fruitig, wasachtig | ja | |
2-methylbutyl ethanoate | ester | C7H14O2 | 2-methylbutyl acetaat | fruit, banaan | ontstaat uit azijnzuur en 2-methylbutanol | |
3-methylbutyl ethanoate | ester | C7H14O2 | 3-methylbutyl acetaat, isoamyl acetate, isopentyl acetate | fruit, banaan | ontstaat uit azijnzuur en amylalcohol | ja |
ethyl 3-methylbutanoate | ester | C7H14O2 | ethyl-isovaleraat, iso valeric acid ethyl ester | fruitig (ananas, appel, sinaasappel) | ontstaat uit isovaleriaanzuur en ethanol | ja |
pentylethanoaat | ester | C7H14O2 | amylacetaat, pear oil | geur: peer, appel, banaan | ontstaat uit azijnzuur en 1-pentanol | |
Ethyl pentanoate | ester | C7H14O2 | Ethyl valerate | appel | ||
ethyl-2-methylbutanoaat | ester | C7H14O2 | 2-methyl butanoic acid ethyl ester, ethyl 2 methyl butyrate | geur: scherp, groen, zoet fruit, bessen, tropisch; smaak: fruitig, bessen, druiven, ananas, kers en mango | ja | |
ethyl 3-ethoxypropanoate | ester | C7H14O3 | propanoic acid | ja | ||
ethyl 2-hydroxy-3-methylbutanoate | ester | C7H14O3 | geur: ananas, aardbei, thee, honing | ja | ||
Diethoxymethoxyethane | ester | C7H16O3 | ethyl orthoformate, Triethoxymethane | ja | ||
heptan-2-ol | alkanol | C7H17O | (S)-amyl methyl carbinol | geur, olieachtig, champignon, schimmelig, vettig, blauwe kaas | ja | |
fenylethaanzuur | aromatisch carbonzuur | C8H8O2 | fenylazijnzuur (eng. phenylacetic acid, alfa-tolylic acid, benzeneacetic acid) | zoete geur | ||
methylbenzoaat | ester | C8H8O2 | benzoëzure methylester, methylbenzeencarboxylaat | geur van het fruit van de ananas-guave boom (acca) | ontstaat uit benzoëzuur en methanol | |
4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde | aromatische aldehyde | C8H8O3 | vanilline, vanilaldehyde | vanillegeur | ||
methyl-2-aminobenzoaat | ester | C8H9NO2 | 2-carbomethoxyaniline, nevoli oil, o- amino methyl benzoate, 2- amino-benzoic acid methyl ester, 2-carbomethoxyaniline | fruitig | ontstaat uit metranilzuur en methanol | |
2-fenylethanol | alkanol | C8H10O | phenylethyl alcohol, benzeenethanol, benzylcarbinol | prettige bloemige geur | ja | |
4-ethylphenol | fenolverbinding | C8H10O | 1-Ethyl-4-hydroxybenzene | stalgeur, medicinale geur, pleister | ontstaat onder invloed van brettanomyces, een minder wenselijke gistsoort | ja |
diethylsuccinaat | ester | C8H14O4 | butane dioic acid diethyl ester, diethyl butanedioate | geur: licht fruitachtig, gebakken appel, ylang | ja | |
ethylhexanoate | ester | C8H16O2 | caproic acid ethyl ester, ethyl caproate, ethyl hexanoate, hexanoic acid ethyl ester | fruitig, ananas, banaan, aardbei | ja | |
butylbutanoaat | ester | C8H16O2 | 1-butylbutyraat, n-butylbutyraat, n-butyl-n-butyraat, butaanzure butylester | ananas (banaan, aardbei) | ontstaat uit butaanzuur en 1-butanol | |
octaanzuur | carbonzuur | C8H16O2 | caprylzuur (eng. octanoic acid, caprylic acid) | onplezierige ranzige geur, geitengeur | ja | |
ethylhexanoaat | ester | C8H16O2 | butyl acetic acid ethyl ester, caproic acid ethyl ester, ethyl caproate | geur: zoet, fruitig, ananas, groene banaan; smaak: zoet, fruitig, ananas, groene banaan | ja | |
hexylethanoaat | ester | C8H16O2 | hexyl acetaat | fruitige geur | ontstaat uit ester van azijnzuur en 1-hexanol | ja |
3-methylbutyl 2-hydroxypropanoate | ester | C8H16O3 | iso- amyl-lactate, lactic acid isoamyl ester, iso pentyl lactate, propanoic acid | geur: fruitig, romig, notig | ja | |
ethyl 2-hydroxyhexanoate | ester | C8H16O3 | ethyl 2-hydroxycaproate | geur, fruitig, groen | ja | |
2-ethylhexanol | alkanol | C8H18O | iso octyl alcohol | geur: citrus, bloemig, zoet, olieachtig; smaak: zoet, vettig, fruitig | ja | |
octan-1-ol | alkanol | C8H18O | octanol, alcohol C-8, caprylic alcohol, epal 8, 1- hydroxyoctane | geur: wasachtig, groen, citrus, bloemig, vet, kokosnootnuance; smaak: was, groen, citrus, sinaasappel | ja | |
benzene-1,3,5-tricarboxylic acid | aromatisch carbonzuur | C9H6O6 | Trimesic acid | |||
(2E)-3-fenylprop-2-enal | aldehyde | C9H8O | cinnamaldehyde, kaneelaldehyde, 3-fenyl-2-propenal, trans-kaneelaldehyde, cinnamal | kaneelsmaak | ||
3-fenyl-2-propeenzuur | aromatisch carbonzuur | C9H8O2 | kaneelzuur, cinnamylzuur, trans-3-fenylacrylzuur (eng. 3-phenylprop-2-enoic acid, cinnamic acid, trans-cinnamic acid, phenylacrylic acid, cinnamylic acid, 3-phenylacrylic acid, cinnamic acid, benzenepropenoic acid, isocinnamic acid) | |||
Ethylbenzoaat | ester | C9H10O2 | benzoic acid ethyl ester, ethyl benzene carboxylate | geur: zoet, wintergroen, fruitig, kers, druif, medicinaal; smaak: zoet, medicinaal, munt, fruit, berkenbier, wintergroem | ontstaat uit benzoëzuur en ethanol | ja |
fenylmethylethanoaat | ester | C9H10O2 | Benzylacetaat, azijnzure benzylester, fenylmethylacetaat, methyl benzene acetate | peer, aardbei | ontstaat uit azijnzuur en benzylalcohol | |
ethyl benzoate | ester | C9H10O2 | benzoic acid ethyl ester, benzoic ether, ethyl benzene carboxylate | geur: zoet, wintergroen, fruitig, medicinaal, sherry, druif; smaak: zoet, wintergroen, medicinaal, fruitig, mint, berkenbier | ja | |
4-hydroxy-3,5- dimethoxybenzaldehyde | aromatische aldehyde | C9H10O4 | syringaldehyde | zwakke, zoete houtgeur | ||
2-methoxy-4-ethylphenol | fenolverbinding | C9H12O2 | 4-Ethylguaiacol, p-ethylguaiacol, homocresol, guaiacyl ethane | geeft smaak van bacon, kruidnagel | ontstaat onder invloed van brettanomyces, een minder wenselijke gistsoort | ja |
2-isobutyl-3-methoxypyrazine | methoxypyrazine | C9H14N2O | galbanum pyrazine | geur: groene erwt, groene paprika, hars | ||
prop-2-enyl hexanoate | ester | C9H16O2 | Allyl caproate; Allyl n-caproate; 2-Propenyl n-hexanoate; Hexanoic acid, 2-propenyl ester | ananas | ||
gamma- nonalactone | lacton (cyclisch ester) | C9H16O2 | aldehyde C-18, 4- amyl-4-hydroxybutyric acid lactone, coconut aldehyde, 4- nonalactone, γ-nonalactone, 4- pentyl butanolide | geur: zoet, romig, kokosnoot, vettig, met boternuances; smaak: kokosnoot, wasachtig, romig met vette melktonen | ja | |
5-butyl-4-methyldihydro-2(3H)-furanone | lacton (cyclisch ester) | C9H16O2 | whisky-lactone, methyl octalactone, oak lactone | geur: kokosnoot, hout, esdoorn, beetje gebrand, notig; smaak: hout, kokosnoot, cremig, notig, gebrand | ja | |
diethyl pentanedioate | ester | C9H16O4 | diethylglutarate, Ethyl glutarate; Glutaric acid diethyl ester | ja | ||
2,6-dimethyl-4-heptanon | keton | C9H18O | cognac heptanone, di-isobutylketon, isovalerone | geur: groen, fruit, ananas, banaan; smaak: cognac, citrus, ananas, banaan, peer, tropisch | ja | |
pentylbutanoaat | ester | C9H18O2 | pentylbutyraat | peer en abrikoos | ontstaat uit boetrzuur en pentanol | |
Ethylheptanoaat | ester | C9H18O2 | ethyl capronate, heptanoic acid ethyl ester | fruitig, ananas, banaan, bes, cognac, aardbei | ja | |
ethyl 2,3-diethoxypropanoate | ester | C9H18O4 | 2,3-Diethoxy-propionic acid, ethyl ester | ja | ||
nonan-1-ol | alkanol | C9H20O | alcohol C9, 1- hydroxynonane, octyl carbinol, pelargonalkohol | geur: schhon, fris, sinaasappel, bloemig, roos, vettig; smaak: wrang, citrus, wasachtig, zoet | ja | |
1,1,3-triethoxypropane | acetal | C9H20O3 | 3-ethoxypropionaldehyde diethyl acetal, | ja | ||
decanal | aldehyde | C10H12O | aldehyde C-10, capraldehyde, caprinaldehyde | geur: zoet, wasachtig, sinaasappel, citroenschil; smaak: wasachtig, vettig, citrus, sinaasappelschil, groene meloen | ja | |
1-allyl-4-methoxybenzeen | fenylpropanoïde | C10H12O | estragol, methylchavicol, 1-methoxy-4-allylbenzeen, 4-allylanisol, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzeen | |||
trans-1-methoxy-4-(prop-1-enyl)benzeen | ether | C10H12O | anethol, trans-anethol, p-propenylanisol, anijskamfer, isoestragol, p-anethol | anijssmaak | ||
ethyl 2-phenylacetate | ester | C10H12O2 | ethyl phenyl ethanoate, ethyl benzeneacetate, phenyl acetic acid ethyl ester | geur: zoet, honing, rozen, bloemig, donkere chocola en cacao, anijs, drop; smaak: sterk zoet en honing, cacao, stroop | ja | |
2-methoxy-4-allylphenol | fenolverbinding | C10H12O2 | eugenol, 4-allyl-2-methoxyfenol, 4-allylguaiacol | smaak van kruidnagel | in hout aanwezig en ook oiv gist | |
2-fenyl-ethylacetaat | ester | C10H12O2 | benzyl carbinyl acetate | geur: zoet, honing, rozen; smaak: zoet, honing, bloemig, rozen | ||
2-phenylethyl acetate | ester | C10H12O2 | phenethyl ethanoate, phenylethyl acetate, acetic acid phenethyl ester, benzylcarbinyl acetate | geur: zoet, honing, rozen, bloemig, cacao; smaak: zoet, bloemig, roos, honing | ja | |
5-methyl-2-(1-methylethyl)fenol | fenol (monoterpeen) | C10H14O | thymol, 3-para-cymenol, alfa-cymofenol, 3-hydroxy-para-cymeen, 5-methyl-2-isopropylfenol | tijmgeur en smaak | ||
(4R)-1-methyl-4-prop-1-een-2-yl-cyclohexeen | terpeen | C10H16 | limoneen, dipentene, cinene, citrene, dipanol, orange tetrarome, eulimen, 4-iso propenyl-1-methyl-1-cyclohexene | geur: citrus, kruiden, kamfer | ||
nerol | alkanol (monoterpeen) | C10H18O | (2Z)-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-ol | fris, bloemig, zoet, groen, citrus, limoen; smaak: limoen, bitter, groen en fruitig | ja | |
diethyl hexanedioate | ester | C10H18O | diethyl-adipate, ethyl delta-carboethoxyvalerate, adipic acid diethyl ester, hexanedioic acid diethyl ester | ja | ||
alpha-terpineol | alkanol (monoterpeen) | C10H18O | α,α,4-trimethylcyclohex-3-ene-1-methanol, terpene alcohol, p-menth-1-en-8-ol | geur: dennen, terpeen, sering, citrus, houtachtig, fruitig | ja | |
(Z)-linalool oxide | furanoid | C10H18O2 | cis-alpha,alpha,5- trimethyl-5-vinyl tetrahydrofuran-2-methanol, (Z)-2-methyl-2-vinyl-5-(2-hydroxy-2-proply)tetrahydrfuran, cis-linalool furan oxide | geur: aards, bloemig, zoet, houtig | ja | |
(E)-linalool oxide | furanoid | C10H18O2 | (E,E)-2-methyl-2vinyl-5-(2-hydroxy-2-propyl)tetrahydrofuran, trans-linalool furan oxide | bloemige geur | ja | |
9-decenoic acid | carbonzuur | C10H18O2 | caproleic acid, dec-9-enoic acid, 9-decylenic acid | geur: wasachtig, groe, vettig, zepig, fruitig; smaak: romig, wasachtig met kaas en melknuance | ja | |
gamma-decalactone | lacton (cyclisch ester) | C10H18O2 | γ-decalactone, 2-decalactone, 4,5- dihydro-5-hexyl-2(3H)-furanone, 4-hexyl butan-4-olide | geur: fruitig, perzik, romig, zoet; smaak: fruitig, romig, perzik, abrikoos met vettige siroopnuance | ja | |
ethyl 2-methylpropyl succinate | ester | C10H18O4 | ethyl isobutyl succinate | ja | ||
(R)-3,7-dimethyl-6-octen-1-ol | terpeen (acyclisch) | C10H20O | bèta-citronellol | geur: bloemig, roos, zoet, citrus; smaak: bloemig, zoet, roos, citrus | ja | |
octylethanoaat | ester | C10H20O2 | octylacetaat | fruitig, floraal, champignon | ontstaat uit azijnzuur en octanol | |
decaanzuur | carbonzuur | C10H20O2 | caprinezuur, decylzuur (eng.: decanoic acid, capric acid) | onplezierige geitengeur | ||
pentylpentanoaat | ester | C10H20O2 | amyl valerate, pentanoic acid pentyl ester | geur van rijp fruit, appels | ||
ethyloctanoaat | ester | C10H20O2 | ethyl caprylate, caprylic acid ethyl ester | geur: zoet, fruitig, wijn, abrikoos, peer, banaan, ananas; smaak: zoet, fruitig, ananas, romig, champignons, cognac | ja | |
decan-1-ol | alkanol | C10H22O | alcohol C-10, alfol 10, antak, capric alcohol, decanol, decylalcohol, nonyl carbinol | geur: vettig, wasachtig, bloemig, sinaasappel; smaak: wasachtig, groen, wrang, vet, geparfumeerd | ja | |
ethyl-3-fenylprop-2-enoaat | ester | C11H12O2 | ethylcinnamaat, ethyl-bèta-fenylacrylaat, ethyl-trans-cinnamaat, kaneelzure ethylester | zoet, fuitig, balsemachtig, ietwat kanelig | ontstaat uit kaneelzuur en ethanol | |
ethyl benzenepropanoate | ester | C11H14O2 | Ethyl 3-phenylpropionate; Ethyl 3-phenylpropanoate; 2021-28-5; Ethyl hydrocinnamate; 3-Phenylpropionic Acid Ethyl Ester; Benzenepropanoic acid, ethyl ester | ja | ||
ethylnonaoaat | ester | C11H22O2 | nonanoic acid ethyl ester, whine ether | cognac, fruit, appel, banaan, wijn | ja | |
methyl decanoate | ester | C11H22O2 | methyl caprate, decanoic acid methyl ester | geur: olieachtig, wijnachtig, fruitig, bloemig | ja | |
3-methylbutyl hexanoate | ester | C11H22O2 | iso amyl caproate, iso amyl hexanoate, hexanoic acid 3-methylbutyl ester, hexanoic acid isopentyl ester | geur: fruitig, ananas, scherpe kaas; smaak: fruitig, groen ananas | ja | |
undecan-1-ol | alkanol | C11H24O | alcohol C-11 undecylic, decyl carbinol, hendecanoic alcohol, neodol 1 | geur: fris, wasachtig, bloemig, roos, zeep, citrus | ja | |
2,5-dihydro-2,2-dimethyl-5-(1-methylethenyl)-3-(1-methylethyl)-furan | furaan | C12H20O | 2-isopropenyl-4-isopropyl-5,5-dimethyl-2H-furan | ja | ||
delta-nonalactone | lacton (cyclisch ester) | C12H20O | δ-nonalactone | geur: romig, zoet, kokosnoot, vettig, melkachtig; smaak: romig, zuivel met kokosnoot | ja | |
3,7-Dimethyl-2,6-octadien-1-yl acetate | ester | C12H20O2 | Geraniol acetate; Geranyl ethanoate | fruitige rozengeur | ontstaat uit azijnzuur en geraniol | |
(1,7,7-trimethyl-6-bicyclo[2.2.1]heptanyl)ethanoaat | ester | C12H20O2 | Bornylacetaat, endo-2- camphanyl acetate | dennengeur, cederhout | ||
ethyl 9-decenoate | ester | C12H22O2 | ethyl dec-9-enoate, 9- decenoic acid ethyl ester | geur, vettig, fruitig | ja | |
diethyl octanedioate | ester | C12H22O4 | diethyl suberate, octanedioic acid diethyl ester, suberic acid diethyl ester | ja | ||
dodecanal | aldehyde | C12H24O | lauraldehyde, duodecylic aldehyde | geur: zepig, wasachtig, citrus, sinaasappelschil en bloemennuances; smaak: zepig, wasachtig, citrus, sinaasappel, mandarijn | ja | |
methyl undecanoate | ester | C12H24O2 | undecanoic acid methyl ester | geur, vettig, was, fruitig | ja | |
ethyldecanoaat | ester | C12H24O2 | capric acid ethyl ester, decanoic acid ethyl ester, ethyl caprinate, | geur: zout, appel, druif; smaak: fruitig, appel | ja | |
dodecaanzuur | carbonzuur | C12H24O2 | laurinezuur (eng. dodecanoic acid, lauric acid) | zwakke geur naar babyzeep | ja | |
ethyl 3-hydroxydecanoate | ester | C12H24O3 | 3-hydroxy-decanoic acid ethyl ester, | ja | ||
dodecan-1-ol | alkanol | C12H26O | alcohol C-12, 1-dodecyl alcohol, auric alcohol | geur: aards, zeep, wasachtig, vet, honing, kokosnoot; smaak: wasachtig, aards, vet | ja | |
1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene | naftaleen | C13H16 | dehydro-ar-ionene | petroleumaroma, drop | ja | |
1-(2,3,6-trimethylphenyl)-3-buten-2-one | (benzeenderivaat) tolueen | C13H16O | ja | |||
beta-damascenone | keton | C13H18O | 2,6,6-trimethyl-1-trans-crotonoyl-1,3-cyclohexadiene, fermentone | geur: houtig, zoet, fruitig, aards; smaak: houtig, kruidig, bloemig, fruitig en kruidige tabaktonen | ja | |
3,4,4a,5,6,7-hexahydro-1,1,4a-trimethyl-2(1H)-naphthalenone | benzeenderivaat | C13H20O | 1,1,4a-trimethyl-4,5,6,7-tetrahydro-3H-naphthalen-2-one | ja | ||
(E)-geranyl acetone | keton (monoterpeen) | C13H22O | (5E)-6,10-dimethylundeca-5,9-dien-2-one | geur: groen, fruitig, wasachtig, houtig, peer, guave; smaak: bloemig, fruitig, vet, groen, peer, appel, banaan en tropische nuances | ja | |
2-methylbutyl octanoate | ester | C13H26O2 | 2- methyl butyl caprylate, octanoic acid 2-methylbutyl ester | ja | ||
propyl decanoate | ester | C13H26O2 | capric acid propyl ester, propyl caprate | zwakke geur: was, fruit, vet, groene groente, olie | ja | |
diisopropyl phthalate | ester | C14H18O4 | 1,2-Benzenedicarboxylic acid, bis(1-methylethyl) ester, Benzenedicarboxylic acid diisopropyl ester | licht onaangename geur | de ester van phthalic acid | ja |
Geranylbutyraat | ester | C14H24O2 | dimethyl-2,6-octadien-1-yl butanoate, butanoic acid, (2E)-3,7-dimethyl-2,6-octadien-1-yl ester | geur: framboos, abrikoos, perzik; smaak: zoet, fruitig, groen, tropisch fruit (kers) | ||
ethyldodecanoaat | ester | C14H28O | ethyllauraat | geur bloemig, zeep, zuivel; smaak bloemig zuivel, fruitig, zeep | ja | |
tetradecanoic acid | carbonzuur | C14H28O2 | myristic acid, crodacid, 1- tridecane carboxylic acid | geur: wasachtig, vettig met zweem citrusschil en ananas; smaak: romig, wasachtig, vettig, zepig, kaasachtig | ja | |
ethyl dodecanoate | ester | C14H28O2 | dodecanoic acid ethyl ester, ethyl laurinate | geur: zoet, wasachtig, zepig, rumachtig met bloemennuance; smaak: wasachtig, zepig, bloemig met romige, zuivel en fruitnuance | ja | |
tetradecan-1-ol | alkanol | C14H30O | ja | |||
3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzaldehyde | benzeenderivaat | C15H22O2 | ja | |||
cadinol | alkanol (terpeen) | C15H26O | (1R,4S,4aR)-1,6- dimethyl-4-propan-2-yl-3,4,4a,7,8,8a-hexahydro-2H-naphthalen-1-ol | geur: hout van kruiden | ja | |
nerolidol | terpeen | C15H26O | 3,7,11-Trimethyl-1,6,10-dodecatrien-3-ol, dodecatriene, melaleucol, methyl vinyl homogeranyl carbinol, peruviol | geur: bloemig, groen, citrus en houtig en wasachtig; smaak: bloemig, groen, citrus en houtig en meloen | ja | |
farnesol | alkanol (terpeen) | C15H26O | 3,7,11-trimethyl-2,6,10-dodecatrien-1-ol | geur: mild, linde, fris, zoet, bloemig, angelicawortel | ja | |
Geranylisopentanoaat | ester | C15H26O2 | geranyl iso valerate, 3,7- dimethyl-2,6-octadien-1-yl 3-methylbutanoate, trans-, iso valeric acid geranyl ester | geur: appel, bosbes, ananas; smaak: groen, kruidig, meloen | ||
isopentyl decanoate | ester | C15H30O2 | 3-methylbutyl decanoate, iso amyl caprate, decanoic acid 3-methyl butyl ester, decanoic acid isopentyl ester | geur, wasachtig, fruitig, banaan, cognac, zoet, groen; smaak: was, banaan, fruit, groen | ja | |
pentadecanoic acid | carbonzuur | C15H30O2 | pentadecylic acid | geur: wasachtig | ja | |
dibutyl phthalate | ester | C16H22O4 | benzenedicarboxylic acid dibutyl ester, dibutylftalaat | zwakke aangename geur | ester van ftaalzuur | ja |
hexadec-9-eenzuur | carbonzuur | C16H32O2 | palmitoleïnezuur, cis-9-hexadeceenzuur, (eng. palmitoleic acid, hexadec-9-enoic acid) | |||
ethyl tetradecanoate | ester | C16H32O2 | Ethyl myristate; 124-06-1; Myristic acid ethyl ester; Tetradecanoic acid, ethyl ester; Myristic acid, ethyl ester | geur: zoet, wasachtig, viooltjes; smaak: romig zoet, wasachtig | ja | |
hexadecaanzuur | carbonzuur | C16H32O2 | palmitinezuur (eng. hexadecanoic acid, palmitic acid) | ja | ||
hexadecan-1-ol | alkanol | C16H34O | alcohol C-16, cetaffine, cetyl alcohol, cetylol, crodacol C, ethal, ethol, hexadecanol | geur: wasachtig, bloemig | ja | |
isopentyl dodecanoate | ester | C17H34O2 | 3-methylbutyl dodecanoate, Isoamyl dodecanoate, 3-Methylbutyl laurate | ja | ||
isoamyldodecanoaat | ester | C17H34O2 | 3-methylbutyllauraat, lauric acid 3-methylbutyl ester, iso pentyl dodecanoate | geur: wasachtig, perzik; smaak: overrijp fruit, romig, vettig | ja | |
ethyl pentadecanoate | ester | C17H34O2 | pentadecanoic acid ethyl ester | geur: honingzoet | ja | |
ethyl 9-hexadecenoate | ester | C18H34O2 | ethyl hexadec-9-enoate | ja | ||
ethylhexadecanoaat | ester | C18H36O2 | ethyl palmitate, ethyl cetylate, palmitic acid ethyl ester | geur: wasachtig, zacht, fruitig, romig, melkig, blasmend; smaak: wasachtig, fruitig, romig, vanille, balsemend | ja | |
isopropyl palmitate | ester | C19H38O2 | hexadecanoic acid 1-methylethyl ester, crestalan, deltyl, propal | geur: aangenaam olieachtig | ja | |
ethyl linoleate | ester | C20H36O2 | linoleic acid ethyl ester, ethyl (9Z,12Z)-octadeca-9,12-dienoate, (9Z,12Z)-9,12- octadecadienoic acid ethyl ester, mandenol | geur: zacht, vettig, fruitig | ja | |
ethyl oleate | ester | C20H38O2 | ethyl 9-octadecenoate, ethyl octadec-9-enoate, oleic acid ethyl ester | ja | ||
ethyl octadecanoate | ester | C20H40O2 | ethyl stereate | ja | ||
tanninen | polyfenolverbindingen | C76H52O46 (looizuur) | bittere, wrange, samentrekkende smaak | zeer grote groep stoffen | ||
formaldehyde | aldehyde | CH2O | formol, methanal, methylaldehyde | ja | ||
methaanzuur | carbonzuur | CH2O2 | mierenzuur, waterstofcarbonzuur, hydrogeencarbonzuur (eng.: formic acid) | onplezierige bijtende en doordringende geur | ||
methanol | alkanol | CH4O | carbinol, woodalcohol, hydroxymethaan | geur: alcoholisch | ja |