Als je een echt kleine cognacproducent wilt bezoeken, dan is het aanbevelenswaardig om je bezoek tevoren telefonisch aan te kondigen. Ze zijn namelijk niet altijd thuis, bijvoorbeeld omdat ze aan het werk zijn in de wijngaard. Maar ook als je onverwacht langs gaat, is de kans toch groot dat je ontvangen zult worden. De bouilleurs de Cru die iets groter zijn, hebben vaak een winkel aan huis en zijn gewoon open tijdens de gebruikelijke openingstijden.
Op de pagina’s van de verschillende cognacproducenten (Merken en producenten > Merkbeschrijvingen > Bestaande Merken) heb ik adressen, telefoonnummers en bezoekmogelijkheden vermeld.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de mensen in Charente erg vriendelijk zijn en iemand die wat meer te weten wil komen over hun prachtige product – waar ze enorm trots op zijn – graag te woord staan. Er zijn heel veel cognacboeren die niet zo geweldig Engels spreken. Het is altijd een goed idee om er niet meteen van uit te gaan dat je ze in het Engels kunt aanspreken, maar om ze eerst te vragen of ze de taal beheersen.
Betaalde bezoeken of gratis
Voor de grote bedrijven is het een heel ander verhaal. Daar wordt goed Engels gesproken. Elk jaar ontvangen zij dagelijks grote aantallen mensen en hun bedrijf is daar dan ook op ingesteld. Deze bezoeken zijn meestal niet gratis. Maar ze zijn hun geld meestal wel waard.
De kleine wijnboeren ontvangen je soms in een apart proeflokaaltje, maar net zo goed kan het gebeuren dat je in één van de kamers in hun huis wordt ontvangen; of in de distilleer- of opslagruimte. Al naar gelang hoe het gesprek loopt, kan het gebeuren dat ze vragen of je wat meer wilt zien van het bedrijf.
Na afloop wordt het natuurlijk altijd erg gewaardeerd wanneer je op zijn minst één fles koopt, helemaal natuurlijk als ze je uitgebreid te woord hebben gestaan.
Betaalde rondleidingen bij de grote huizen
Niet alle grote cognachuizen hebben rondleidingen. Maar als ze die hebben, dan zijn ze bijna altijd betaald. Behalve de rondleidingen is er meestal ook wel een winkel aanwezig, zodat je ook wat kunt rondkijken zonder de ’tour’ te doen. En misschien een flesje scoren.
Er zijn nogal wat verschillen in de rondleidingen die door de huizen worden geboden. Het begint vaak met een ’tour’ van een uur voor een bedrag tussen de €10 en €20, maar er worden ook uitgebreidere rondleidingen aangeboden en soms ook hele luxe zoals de rondleiding van €1.000 bij Rémy Martin. Voor dat geld krijg je een rondleiding van 7 uur en de kans om hun beroemde Louis XIII te proeven.
Op hun websites is informatie over de bezoekmogelijkheden soms wat weggestopt, daarom heb ik informatie over de rondleidingen bij de bekendste huizen hieronder gezet. Maar pas op: deze informatie is van november 2016 en prijzen en programma’s wijzigen nogal eens.
Voor meerdere van deze rondleidingen is het ook noodzakelijk om vooraf te reserveren!
Courvoisier in Jarnac
- classic tour: €12 – €36 (1 uur)
- spotlight on our history: €70 (2,5 uur, min. 2 pers.)
- historic blends: €110 (4 uur, min. 4 pers)
- from grape to glass visit: €250 (7 uur, min. 4 pers.)
- Gourmet: €180 (4,5 uur, min. 4 pers.)
- Paris Golden Age visit: prijs op aanvraag (3 uur, in Parijs)
Camus in Cognac
- Discover workshop: prijs? (1 uur)
- Classic visite: €8,50
- Connoisseur visit: €18 – €22
- Rarissimes visit: €80
- Master Blender workshop: €160 (2 uur)
- Tailor made: prijs op aanvraag.
Hennessy in Cognac
- Signature visit: €16 (1,5 uur)
- XO Symbole visit: €30 (1,5 uur)
- Exception visit: €56 (2 uur)
- A la carte visit: €120 (4-8 uur)
Martell in Cognac
- bezoek op aanvraag
Meukow in Cognac
- Visit individuelle: €10
- Déjeuner visit: €28,50
Otard in Cognac
- Discovery of the chateau: €10 (1 uur)
- Prestige visit: €20
- Heart of the chateau: €45
- Tribute visit: €120
Rémy Martin in Cognac
- A snapshot of Rémy Martin: €20
- Stopover at the historic house: €45 (2 uur)
- Discover the estate by train €18 (1,5 uur)
- Cocktails creation: €100 (2 uur)
- Gourmet Tasting Experiment: €100 (2 uur)
- The Rémy Martin Essential: €100 (3 uur)
- About Chocolate: €100 (2 uur)
- About the Blending: €100 (2 uur)
- About Centaure de Diamant: €100 (2 uur)
- At Lunchtime: €185 (4 uur)
- Double Distillation in the Distillery: €130 (4 uur)
- Rémy Martin after Work: €35 (2 uur)
- Seminar: €130 (6-8 uur)
- Introduction to Louis XIII: €250 (2 uur)
- The Louis XIII Experience: €1.000 (6 uur)