Voor een overzicht van enkele chemische begrippen: tabel met scheikundige begrippen.

↨ Naam↨ soort stof↨ brutoformuleandere nameneigenschapopmerkingaangetoond in cognac ↨
ethanalalifatische aldehydeC2H4Oaceetaldehyde, ethylaldehydesterke fruitige geurja
ethaanzuurcarbonzuurC2H4O2azijnzuur (eng. acetic acid)zure geur en smaakja
methylmethanoaatesterC2H4O2methylformiaat, formic acid methyl estergeur en smaak van pruimenontstaat uit mierenzuur en methanol
N-nitrosodimethylaminenitrosamineC2H6N2Ocarcinogeen
ethanolalkanolC2H6Oethylalcohol, alcoholalcoholgeurja
propanalalifatische aldehydeC3H6Opropaanaldehyde, propionaldehyde, methylacetaldehyde, propaldehydeprikkelende, fruitige geurja
2-propenol-1alkanolC3H6Oallylalcohol, Vinyl carbinolgeur: prikkelend, mosterdja
methylethanoaatesterC3H6O2methylacetaat, acetic acid methyl estergeur van oplosmiddel en fruit, wijn, cognac, rum; smaak: fruitig, rum, whiskyontstaat uit azijnzuur en methanol
ethylmethanoaatesterC3H6O2ethylformiaat, mierenzure ethylester, areginalgeur van rum en frambozenontstaat uit mierenzuur en ethanol ja
propaanzuurcarbonzuurC3H6O2propionzuur (eng. ethanecarboxylic acid, propionic acid)onaangename geur
EthylcarbamaatcarbamaatC3H7NO2urethaan
propaan-1-olalkanolC3H8O1-propanol, propylalcohol, propionylolveel sterker dan ethanolja
propenal-2aldehydeC4H4Oacrolein, acrylaldehyde, aqualin, crolean, magnacide, papite, propyleen aldehydegeur: amandel, kersja
2-Methyl-2-propen-1-alalifatische aldehydeC4H6Oisobutenal, methacroleïne, 2-methylacroleïneisomeer
trans-2-butenalalifatische aldehydeC4H6Ocrotonaldehyde, 2-butenal
gamma-butyrolactonelacton (cyclisch ester)C4H6O21,2-butanolide, butyro-lactone, 4-deoxytetronic acid, dihydro-2(3H)-furanone, 2-oxolanonegeur: romig; smaak: melk, romig met perziktonenja
2-methylpropanalalifatische aldehydeC4H8Oisobutyraldehyde, isobutanal, methylpropanal, methylpropionaldehydescherpe geur, nat graan, nat hooija
butaanzuurcarbonzuurC4H8O2boterzuur, propaancarbonzuur (eng. butyric acid, Propanecarboxylic acid)zweetsokken- en braakselgeurja
2-methylpropaanzuurcarbonzuurC4H8O2isoboterzuur (eng. 2-methylpropionic acid, isobutyric acid)onaangename geurisomeer van voorgaande
methylpropanaatesterC4H8O2propanoic acid methyl estergeur: aardbeien, appel, rumontstaat uit propionzuur en methanol
Acetyl methyl carbinolketonC4H8O2acetoine, 3-Hydroxybutanonegeur: zoet, boterachtig, romigontstaat tijdens gistingja
ethylethanoaatesterC4H8O2azijnzure ethylester, ethylacetaat, azijnether, acetoxyethaan, acetidinegeur van lijm en nagellakverwijderaarontstaat uit azijnzuur en ethanolja
methyl 2-hydroxypropanoateesterC4H8O32-Hydroxy- Methyl Ester Propanoic Acid; 2-Hydroxypropanoic Acid, Methyl Ester; Lactic Acid, Methyl Esterja
N-nitrosodiethylaminenitrosamineC4H10N2Ocarcinogeen
2-methylpropanolalkanolC4H10Oisobutyl alcohol, iso butanol, 1- hydroxymethylpropane, iso propyl carbinolgeur: etherisch, wijnachtig; smaak: foezelwhiskyja
butanol-1alkanolC4H10O1-butylalcohol, butylhydroxide, propylcarbinol, propylmethanolzoet, banaanja
furfuralaldehydeC5H4O2formylfuran, 2-furancarbol, 2-furalaldehyde, 2-furylmethanalgeur: zoet, houtachtig, broodachtig, caramel, fenol; smaak idem met verbrande wrange nuanceja
2-pent-1-alalifatische aldehydeC5H8O2-pentenal, (E)-2-pent-en-1-alsterke groene geur, fruitig, appel, sinaasappel, tomaatisomeer
2-Methyl-2-butenalalifatische aldehydeC5H8Otiglinaldehyde, trans-2,3-dimethylacrolein
3-Methyl-2-butenalalifatische aldehydeC5H8Oprenal, 3-dimethylacroleïne, amandel, boterachtigisomeer van voorgaande
methyl salicylateesterC5H8O3benzoic acid, 2- carbomethoxyphenol, methyl 2-hydroxybenzoate, rheumabalgeur: root beer, zoet wintergroen, kamfer; smaak idemja
2-methylbutanalalifatische aldehydeC5H10O2-methylbutyraldehyde, 2-formylbutaanbrood, amandel, schimmelig,chocolade, furfuralja
3-methylbutanalalifatische aldehydeC5H10O3-methylbutyraldehyde, isovaleraldehydeboter, cacao, chocolade, koffie en karamelisomeer van vorigeja
2-methylpropylmethanoaatesterC5H10O2Isobutyl formate, 2-Methylpropyl formatefruitig, aardbei
propylethanoaatesterC5H10O2n-propylacetaat, azijnzure propylestergeur van peerontstaat uit azijnzuur met n-propanol
pentaanzuurcarbonzuurC5H10O2valeriaanzuur (eng. pentanoic acid, valeric acid)onaangename geur
ethylpropanoaatesterC5H10O2ethylpropionaatbanaan, ananasontstaat uit propionzuur en ethanol
3-ethoxypropanolalkanolC5H10O23-ethoxypropionaldehydeja
3-methylbutaanzuurcarbonzuurC5H10O23-methylboterzuur, isopentaanzuur, isobutylmierenzuur, 3-methylbutyraat, isovaleriaanzuur (eng. 3-Methylbutanoic acid, delphinic acid, 3-methylbutyric acid, isopentanoic acid, isovaleric acid)penetrante geurisomeer van voorgaande
methylbutanoaatesterC5H10O2methyl butyrate, butanoic acid methyl esterfruitigontstaat uit boterzuur en methanolja
Ethyl 2-hydroxypropanoateesterC5H10O3actylol, acytol, ethyllactaatgeur, zoet fruitig; smaak: zoet fruitig, ananas met caramelja
3-methylbutanolalkanolC5H12Oisoamylalcohol, isopentylalcohol, isopentanolgeeft na verestering met azijnzuur typische banengeurzie ook 3-methyl-1-butylacetaatja
2-methylbutanolalkanolC5H12Osec-butylcarbinol, p-amylalcohol, 2-methyl-N-butanol, actief amyl-alcoholfruitige geurisomeerja
1-pentanolalkanolC5H12OPentaan-1-ol, n-pentanol, 1-hydroxypentaan, n-pentyl alcohol, n-amyl alcoholja
fenolfenolverbindingC6H6Ofenylalcohol, benzenol, hydroxybenzeen, carbolzuurturfsmaakoiv gist
5-methylfurfuralaldehydeC6H6O22-formyl-5-methylfuran, 5- methyl-2-furancarboxaldehydegeur: kruidig, caramel, broodachtig, koffie, zoet; smaak: zoet, graan, caramel, esdoornja
3-Hydroxy-2-methyl-4H-pyran-4-onepyronderivaatC6H6O33-hydroxy-2-methyl-4-pyranone, maltol, Larixic acid, Palatone, piromatolgeur: zoet, caramel, jamachtig, suikerspin, gebrand met brood; smaak zoet, caramel, jamachtig, suikerspin, gebrand met brood
2-methyl-2-penten-1-alalifatische aldehydeC6H10O2-pentenal, 2-Methyl-3-ethylacroleinfruitige geur, groen gras geur; fruitsmaakisomeer
2-hexenalalifatische aldehydeC6H10O
hexanalaldehydeC6H12Oaldehyde C 6, caproaldehyde, hexaldehydegeur: groen, bladachtig, vettig, fruitig, houtnuanc; smaak idem met appel citrus, sinaasappelja
E-hex-3-en-1-olalkanolC6H12Otrans-3- hexenolgeur: intens groen, bitter, aardsja
3z-hexenol-1alkanolC6H12Obladalcohol, grean leaf alcohol, cis-hex-3-en-1-ol, cis-3-hexeen-1-olgeur: groen, grasachtig; smaak: fris, groen, rauw fruit, bijtendja
hex-2-en-1-olalkanolC6H12O2-hexen-1-olgeur: fruitig, groen, bladachtigja
ethylbutanoaatesterC6H12O2ethylbutyraat, butyric acid ethyl estergeur van ananasontstaat uit butaanzuur en ethanolja
2,3-methylbutanoic acidcarbonzuurC6H12O22,3-dimethylbutanoic acidja
1-methylpropylethanoaatesterC6H12O2sec-butylacetaatzoete geurontstaat uit acetic anhydride en 2-butanol of azijnzuur en 2-butanol (oiv zwavelzuur)
n-butylethanoaatesterC6H12O2n-butylacetaatgeur van banaan en appelontstaat uit azijnzuur en butanol
ethyl-isobutanoaatesterC6H12O2ethyl-isobutyraat, ethyl 2-methylpropanoaat, 2-methyl propanoic acid ethyl esterfruitigontstaat uit isobutaanzuur en ethanol
methylpentanoaatesterC6H12O2Methylvaleraat geur: fruitig, groen, appel, ananas, notig; smaak: rijp fruit, zoete zuivel en kaasontstaat uit valeriaanzuur en methanol
2-methylpropylethanoaatesterC6H12O2isobutylacetaat, 2-methylpropylacetaatgeur: fruitig, appel, banaan; smaak: fruitig, banaan, tutti fruttiontstaat uit azijnzuur en 2-methylpropanol (isobutanol)
tert-butylacetaatesterC6H12O2acetic acid tert-butyl estergeur van kamfer en bosbesontstaat uit azijnzuur en isobutyleen
N-nitrosodipropylaminenitrosamineC6H14N2Ocarcinogeen
hexanol-1alkanolC6H14Oalcohol c-6, amyl carbinol, caproic alcoholgeur: zoet, fruitig, alcohol, groen; smaak: groen, fruitachtig, appelja
4-methylpentanolalkanolC6H14Oiso hexanol, 2- methyl-5-pentanolgeur: notigja
diethylacetalaldehydeC6H14O2acetal, acetaldehydegeur: groen, noten, aards; smaak: groen, noten, aardsja
ethyl diethoxyacetateesterC6H18O4Acetic acid, Diethoxyacetic acid ethyl esterja
2,4,6-trichlooranisolorganische verbindingC7H5Cl3O1,3,5- trichloro-2-methoxybenzene, tyreneschimmelig, kurkzweemontstaat door een schimmel
benzaldehydearomatische aldehydeC7H6Ofenylmethanal, benzeencarbaldehydeamandelgeur
benzeencarbonzuuraromatisch carbonzuurC7H6O2benzoëzuur, carboxybenzeen (eng. benzoic acid, carboxybenzene, Dracylic acid, phenylmethanoic acid, benzenecarboxylic acid)
2-hydroxybenzoëzuuraromatisch carbonzuurC7H6O3salicylzuur (eng. 2-hydroxybenzoic acid, salicylic acid)
4-hydroxybenzoëzuuraromatisch carbonzuurC7H6O3para-hydroxybenzoëzuur, para-salicylzuur (eng. 4-Hydroxybenzoic acid, para-hydroxybenzoic acid, 4-hydroxybenzoate)isomeer van voorgaande
4-methylphenolfenolverbindingC7H8Oparacresol, 4-hydroxytoluene, p-hydroxytoluene, p-methylphenol, 4-cresol, p-cresylic acid, 1-hydroxy-4-methylbenzene
MethoxybenzeenetherC7H8Oanisol, phenoxymethane, phenyl methyl etheranijsgeur
2-methylphenolafgeleid van een fenolverbindingC7H8Oorthocresol, 2-methylphenol, 2-hydroxytoluene, 2-cresol, o-cresylic acid, 1-hydroxy-2-methylbenzenemedicinale smaak
3-methylphenolfenolverbindingC7H8Ometacresol, m-cresol
fenylmethanolalkanol (aromatisch)C7H8Obenzyl alcohol, (hydroxymethyl)benzeen, fenylcarbinol, hydroxytolueengeur: zoet, bloemif, fruitig; smaak: chemisch, fruitig, balsemendja
2-methoxyphenolfenolverbindingC7H8O2 guiacolgebrande koffieuit hout
ethyl 2-furoateesterC7H8O32-carboethoxyfuran, ethyl 2-furyl carboxylate, ethyl 2-furylcarboxylate, ethyl furan-2-carboxylate, ethyl furnate, ethyl pyromucate, furan carboxylic acid ethyl ethergeur: fruitig, bloemig; smaak: gebrandja
2-ethyl-3-hydroxy-4-pyronpyronderivaatC7H8O3ethylmaltol, 2- ethyl-3-hydroxy-4-pyronegeur: zoet, caramel, jam, aardbei; smaak: gebrande suikerspin, zoet, caramel, aardbei
heptan-1-olalkanolC7H10O1-heptanol, alcohol C-7, enanthic alcohol, gentanol, heptyl alcohol, hexyl carbinol, hydroxy heptanegeur: schimmelig, bladachtig, appel, banaan; smaak: oplosmiddel, gegist met olieachtige, notige en vette tonen, beetje groenja
ethyl 4-oxopentanoateesterC7H12O3ethyl 4-ketovalerate, ethyl 3-acetyl propionate, ethyl 4-oxovalerate, ethyl laevulate, 4-keto valeric acid ethyl estergeur: fruitig, groen, meloenachtig; smaak: fruitig, groen, was, meloenja
diethyl propanedioateesterC7H12O4ethyl propanedioate, carbethoxyacetic ester, malonic ester, propane dioic acid diethyl estergeur: zoet, fruitig, appel, groen; smaak: zoet, fruitig met appel en ananastonenja
heptan-2-oneketonC7H14Oamyl methyl ketone, butyl acetone, pentyl methyl ketonegeur: kazig, fruitig, groene banaan, beetje cremig; smaak: kazig, kokosnoot, groen, fruitig, wasachtigja
2-methylbutyl ethanoateesterC7H14O2 2-methylbutyl acetaatfruit, banaanontstaat uit azijnzuur en 2-methylbutanol
3-methylbutyl ethanoateesterC7H14O23-methylbutyl acetaat, isoamyl acetate, isopentyl acetatefruit, banaanontstaat uit azijnzuur en amylalcoholja
ethyl 3-methylbutanoateesterC7H14O2ethyl-isovaleraat, iso valeric acid ethyl esterfruitig (ananas, appel, sinaasappel)ontstaat uit isovaleriaanzuur en ethanolja
pentylethanoaatesterC7H14O2amylacetaat, pear oilgeur: peer, appel, banaanontstaat uit azijnzuur en 1-pentanol
Ethyl pentanoateesterC7H14O2Ethyl valerateappel
ethyl-2-methylbutanoaatesterC7H14O22-methyl butanoic acid ethyl ester, ethyl 2 methyl butyrategeur: scherp, groen, zoet fruit, bessen, tropisch; smaak: fruitig, bessen, druiven, ananas, kers en mangoja
ethyl 3-ethoxypropanoateesterC7H14O3propanoic acidja
ethyl 2-hydroxy-3-methylbutanoateesterC7H14O3geur: ananas, aardbei, thee, honingja
DiethoxymethoxyethaneesterC7H16O3ethyl orthoformate, Triethoxymethaneja
heptan-2-olalkanolC7H17O(S)-amyl methyl carbinolgeur, olieachtig, champignon, schimmelig, vettig, blauwe kaasja
fenylethaanzuuraromatisch carbonzuurC8H8O2fenylazijnzuur (eng. phenylacetic acid, alfa-tolylic acid, benzeneacetic acid)zoete geur
methylbenzoaatesterC8H8O2benzoëzure methylester, methylbenzeencarboxylaatgeur van het fruit van de ananas-guave boom (acca)ontstaat uit benzoëzuur en methanol
4-hydroxy-3-methoxybenzaldehydearomatische aldehydeC8H8O3vanilline, vanilaldehydevanillegeur
methyl-2-aminobenzoaatesterC8H9NO22-carbomethoxyaniline, nevoli oil, o- amino methyl benzoate, 2- amino-benzoic acid methyl ester, 2-carbomethoxyanilinefruitigontstaat uit metranilzuur en methanol
2-fenylethanolalkanolC8H10Ophenylethyl alcohol, benzeenethanol, benzylcarbinolprettige bloemige geurja
4-ethylphenolfenolverbindingC8H10O1-Ethyl-4-hydroxybenzenestalgeur, medicinale geur, pleisterontstaat onder invloed van brettanomyces, een minder wenselijke gistsoortja
diethylsuccinaatesterC8H14O4butane dioic acid diethyl ester, diethyl butanedioategeur: licht fruitachtig, gebakken appel, ylangja
ethylhexanoateesterC8H16O2caproic acid ethyl ester, ethyl caproate, ethyl hexanoate, hexanoic acid ethyl esterfruitig, ananas, banaan, aardbeija
butylbutanoaatesterC8H16O21-butylbutyraat, n-butylbutyraat, n-butyl-n-butyraat, butaanzure butylesterananas (banaan, aardbei)ontstaat uit butaanzuur en 1-butanol
octaanzuurcarbonzuurC8H16O2caprylzuur (eng. octanoic acid, caprylic acid)onplezierige ranzige geur, geitengeurja
ethylhexanoaatesterC8H16O2butyl acetic acid ethyl ester, caproic acid ethyl ester, ethyl caproategeur: zoet, fruitig, ananas, groene banaan; smaak: zoet, fruitig, ananas, groene banaanja
hexylethanoaatesterC8H16O2hexyl acetaatfruitige geurontstaat uit ester van azijnzuur en 1-hexanolja
3-methylbutyl 2-hydroxypropanoateesterC8H16O3iso- amyl-lactate, lactic acid isoamyl ester, iso pentyl lactate, propanoic acidgeur: fruitig, romig, notigja
ethyl 2-hydroxyhexanoateesterC8H16O3ethyl 2-hydroxycaproategeur, fruitig, groenja
2-ethylhexanolalkanolC8H18Oiso octyl alcoholgeur: citrus, bloemig, zoet, olieachtig; smaak: zoet, vettig, fruitigja
octan-1-olalkanolC8H18Ooctanol, alcohol C-8, caprylic alcohol, epal 8, 1- hydroxyoctanegeur: wasachtig, groen, citrus, bloemig, vet, kokosnootnuance; smaak: was, groen, citrus, sinaasappelja
benzene-1,3,5-tricarboxylic acidaromatisch carbonzuurC9H6O6Trimesic acid
(2E)-3-fenylprop-2-enalaldehydeC9H8Ocinnamaldehyde, kaneelaldehyde, 3-fenyl-2-propenal, trans-kaneelaldehyde, cinnamalkaneelsmaak
3-fenyl-2-propeenzuuraromatisch carbonzuurC9H8O2kaneelzuur, cinnamylzuur, trans-3-fenylacrylzuur (eng. 3-phenylprop-2-enoic acid, cinnamic acid, trans-cinnamic acid, phenylacrylic acid, cinnamylic acid, 3-phenylacrylic acid, cinnamic acid, benzenepropenoic acid, isocinnamic acid)
EthylbenzoaatesterC9H10O2benzoic acid ethyl ester, ethyl benzene carboxylategeur: zoet, wintergroen, fruitig, kers, druif, medicinaal; smaak: zoet, medicinaal, munt, fruit, berkenbier, wintergroemontstaat uit benzoëzuur en ethanolja
fenylmethylethanoaatesterC9H10O2Benzylacetaat, azijnzure benzylester, fenylmethylacetaat, methyl benzene acetatepeer, aardbeiontstaat uit azijnzuur en benzylalcohol
ethyl benzoateesterC9H10O2benzoic acid ethyl ester, benzoic ether, ethyl benzene carboxylategeur: zoet, wintergroen, fruitig, medicinaal, sherry, druif; smaak: zoet, wintergroen, medicinaal, fruitig, mint, berkenbierja
4-hydroxy-3,5- dimethoxybenzaldehydearomatische aldehydeC9H10O4syringaldehydezwakke, zoete houtgeur
2-methoxy-4-ethylphenolfenolverbindingC9H12O24-Ethylguaiacol, p-ethylguaiacol, homocresol, guaiacyl ethanegeeft smaak van bacon, kruidnagelontstaat onder invloed van brettanomyces, een minder wenselijke gistsoortja
2-isobutyl-3-methoxypyrazinemethoxypyrazineC9H14N2Ogalbanum pyrazinegeur: groene erwt, groene paprika, hars
prop-2-enyl hexanoateesterC9H16O2Allyl caproate; Allyl n-caproate; 2-Propenyl n-hexanoate; Hexanoic acid, 2-propenyl esterananas
gamma- nonalactonelacton (cyclisch ester)C9H16O2aldehyde C-18, 4- amyl-4-hydroxybutyric acid lactone, coconut aldehyde, 4- nonalactone, γ-nonalactone, 4- pentyl butanolidegeur: zoet, romig, kokosnoot, vettig, met boternuances; smaak: kokosnoot, wasachtig, romig met vette melktonenja
5-butyl-4-methyldihydro-2(3H)-furanonelacton (cyclisch ester)C9H16O2whisky-lactone, methyl octalactone, oak lactonegeur: kokosnoot, hout, esdoorn, beetje gebrand, notig; smaak: hout, kokosnoot, cremig, notig, gebrandja
diethyl pentanedioateesterC9H16O4diethylglutarate, Ethyl glutarate; Glutaric acid diethyl esterja
2,6-dimethyl-4-heptanonketonC9H18Ocognac heptanone, di-isobutylketon, isovaleronegeur: groen, fruit, ananas, banaan; smaak: cognac, citrus, ananas, banaan, peer, tropischja
pentylbutanoaatesterC9H18O2pentylbutyraatpeer en abrikoosontstaat uit boetrzuur en pentanol
EthylheptanoaatesterC9H18O2ethyl capronate, heptanoic acid ethyl esterfruitig, ananas, banaan, bes, cognac, aardbeija
ethyl 2,3-diethoxypropanoateesterC9H18O42,3-Diethoxy-propionic acid, ethyl esterja
nonan-1-olalkanolC9H20Oalcohol C9, 1- hydroxynonane, octyl carbinol, pelargonalkoholgeur: schhon, fris, sinaasappel, bloemig, roos, vettig; smaak: wrang, citrus, wasachtig, zoetja
1,1,3-triethoxypropaneacetalC9H20O33-ethoxypropionaldehyde diethyl acetal, ja
decanalaldehydeC10H12Oaldehyde C-10, capraldehyde, caprinaldehydegeur: zoet, wasachtig, sinaasappel, citroenschil; smaak: wasachtig, vettig, citrus, sinaasappelschil, groene meloenja
1-allyl-4-methoxybenzeenfenylpropanoïdeC10H12Oestragol, methylchavicol, 1-methoxy-4-allylbenzeen, 4-allylanisol, 1-methoxy-4-(2-propenyl)-benzeen
trans-1-methoxy-4-(prop-1-enyl)benzeenetherC10H12Oanethol, trans-anethol, p-propenylanisol, anijskamfer, isoestragol, p-anetholanijssmaak
ethyl 2-phenylacetateesterC10H12O2ethyl phenyl ethanoate, ethyl benzeneacetate, phenyl acetic acid ethyl estergeur: zoet, honing, rozen, bloemig, donkere chocola en cacao, anijs, drop; smaak: sterk zoet en honing, cacao, stroopja
2-methoxy-4-allylphenolfenolverbindingC10H12O2eugenol, 4-allyl-2-methoxyfenol, 4-allylguaiacolsmaak van kruidnagelin hout aanwezig en ook oiv gist
2-fenyl-ethylacetaatesterC10H12O2benzyl carbinyl acetategeur: zoet, honing, rozen; smaak: zoet, honing, bloemig, rozen
2-phenylethyl acetateesterC10H12O2phenethyl ethanoate, phenylethyl acetate, acetic acid phenethyl ester, benzylcarbinyl acetategeur: zoet, honing, rozen, bloemig, cacao; smaak: zoet, bloemig, roos, honing ja
5-methyl-2-(1-methylethyl)fenolfenol (monoterpeen)C10H14Othymol, 3-para-cymenol, alfa-cymofenol, 3-hydroxy-para-cymeen, 5-methyl-2-isopropylfenoltijmgeur en smaak
(4R)-1-methyl-4-prop-1-een-2-yl-cyclohexeenterpeenC10H16limoneen, dipentene, cinene, citrene, dipanol, orange tetrarome, eulimen, 4-iso propenyl-1-methyl-1-cyclohexenegeur: citrus, kruiden, kamfer
nerolalkanol (monoterpeen)C10H18O(2Z)-3,7-dimethylocta-2,6-dien-1-olfris, bloemig, zoet, groen, citrus, limoen; smaak: limoen, bitter, groen en fruitigja
diethyl hexanedioateesterC10H18Odiethyl-adipate, ethyl delta-carboethoxyvalerate, adipic acid diethyl ester, hexanedioic acid diethyl esterja
alpha-terpineolalkanol (monoterpeen)C10H18Oα,α,4-trimethylcyclohex-3-ene-1-methanol, terpene alcohol, p-menth-1-en-8-olgeur: dennen, terpeen, sering, citrus, houtachtig, fruitigja
(Z)-linalool oxidefuranoidC10H18O2cis-alpha,alpha,5- trimethyl-5-vinyl tetrahydrofuran-2-methanol, (Z)-2-methyl-2-vinyl-5-(2-hydroxy-2-proply)tetrahydrfuran, cis-linalool furan oxidegeur: aards, bloemig, zoet, houtigja
(E)-linalool oxidefuranoidC10H18O2(E,E)-2-methyl-2vinyl-5-(2-hydroxy-2-propyl)tetrahydrofuran, trans-linalool furan oxidebloemige geurja
9-decenoic acidcarbonzuurC10H18O2caproleic acid, dec-9-enoic acid, 9-decylenic acidgeur: wasachtig, groe, vettig, zepig, fruitig; smaak: romig, wasachtig met kaas en melknuanceja
gamma-decalactonelacton (cyclisch ester)C10H18O2γ-decalactone, 2-decalactone, 4,5- dihydro-5-hexyl-2(3H)-furanone, 4-hexyl butan-4-olidegeur: fruitig, perzik, romig, zoet; smaak: fruitig, romig, perzik, abrikoos met vettige siroopnuanceja
ethyl 2-methylpropyl succinateesterC10H18O4ethyl isobutyl succinateja
(R)-3,7-dimethyl-6-octen-1-olterpeen (acyclisch)C10H20Obèta-citronellolgeur: bloemig, roos, zoet, citrus; smaak: bloemig, zoet, roos, citrusja
octylethanoaatesterC10H20O2octylacetaatfruitig, floraal, champignonontstaat uit azijnzuur en octanol
decaanzuurcarbonzuurC10H20O2caprinezuur, decylzuur (eng.: decanoic acid, capric acid)onplezierige geitengeur
pentylpentanoaatesterC10H20O2amyl valerate, pentanoic acid pentyl estergeur van rijp fruit, appels
ethyloctanoaatesterC10H20O2ethyl caprylate, caprylic acid ethyl estergeur: zoet, fruitig, wijn, abrikoos, peer, banaan, ananas; smaak: zoet, fruitig, ananas, romig, champignons, cognacja
decan-1-olalkanolC10H22Oalcohol C-10, alfol 10, antak, capric alcohol, decanol, decylalcohol, nonyl carbinolgeur: vettig, wasachtig, bloemig, sinaasappel; smaak: wasachtig, groen, wrang, vet, geparfumeerdja
ethyl-3-fenylprop-2-enoaatesterC11H12O2ethylcinnamaat, ethyl-bèta-fenylacrylaat, ethyl-trans-cinnamaat, kaneelzure ethylesterzoet, fuitig, balsemachtig, ietwat kaneligontstaat uit kaneelzuur en ethanol
ethyl benzenepropanoateesterC11H14O2Ethyl 3-phenylpropionate; Ethyl 3-phenylpropanoate; 2021-28-5; Ethyl hydrocinnamate; 3-Phenylpropionic Acid Ethyl Ester; Benzenepropanoic acid, ethyl esterja
ethylnonaoaatesterC11H22O2nonanoic acid ethyl ester, whine ethercognac, fruit, appel, banaan, wijnja
methyl decanoateesterC11H22O2methyl caprate, decanoic acid methyl estergeur: olieachtig, wijnachtig, fruitig, bloemigja
3-methylbutyl hexanoateesterC11H22O2iso amyl caproate, iso amyl hexanoate, hexanoic acid 3-methylbutyl ester, hexanoic acid isopentyl estergeur: fruitig, ananas, scherpe kaas; smaak: fruitig, groen ananasja
undecan-1-olalkanolC11H24Oalcohol C-11 undecylic, decyl carbinol, hendecanoic alcohol, neodol 1geur: fris, wasachtig, bloemig, roos, zeep, citrusja
2,5-dihydro-2,2-dimethyl-5-(1-methylethenyl)-3-(1-methylethyl)-furanfuraanC12H20O2-isopropenyl-4-isopropyl-5,5-dimethyl-2H-furanja
delta-nonalactonelacton (cyclisch ester)C12H20Oδ-nonalactonegeur: romig, zoet, kokosnoot, vettig, melkachtig; smaak: romig, zuivel met kokosnootja
3,7-Dimethyl-2,6-octadien-1-yl acetateesterC12H20O2Geraniol acetate; Geranyl ethanoatefruitige rozengeurontstaat uit azijnzuur en geraniol
(1,7,7-trimethyl-6-bicyclo[2.2.1]heptanyl)ethanoaatesterC12H20O2Bornylacetaat, endo-2- camphanyl acetatedennengeur, cederhout
ethyl 9-decenoateesterC12H22O2ethyl dec-9-enoate, 9- decenoic acid ethyl estergeur, vettig, fruitigja
diethyl octanedioateesterC12H22O4diethyl suberate, octanedioic acid diethyl ester, suberic acid diethyl esterja
dodecanalaldehydeC12H24Olauraldehyde, duodecylic aldehydegeur: zepig, wasachtig, citrus, sinaasappelschil en bloemennuances; smaak: zepig, wasachtig, citrus, sinaasappel, mandarijnja
methyl undecanoateesterC12H24O2undecanoic acid methyl estergeur, vettig, was, fruitigja
ethyldecanoaatesterC12H24O2capric acid ethyl ester, decanoic acid ethyl ester, ethyl caprinate, geur: zout, appel, druif; smaak: fruitig, appelja
dodecaanzuurcarbonzuurC12H24O2laurinezuur (eng. dodecanoic acid, lauric acid)zwakke geur naar babyzeepja
ethyl 3-hydroxydecanoateesterC12H24O33-hydroxy-decanoic acid ethyl ester, ja
dodecan-1-olalkanolC12H26Oalcohol C-12, 1-dodecyl alcohol, auric alcoholgeur: aards, zeep, wasachtig, vet, honing, kokosnoot; smaak: wasachtig, aards, vetja
1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalenenaftaleenC13H16dehydro-ar-ionenepetroleumaroma, dropja
1-(2,3,6-trimethylphenyl)-3-buten-2-one (benzeenderivaat) tolueenC13H16Oja
beta-damascenoneketonC13H18O2,6,6-trimethyl-1-trans-crotonoyl-1,3-cyclohexadiene, fermentonegeur: houtig, zoet, fruitig, aards; smaak: houtig, kruidig, bloemig, fruitig en kruidige tabaktonenja
3,4,4a,5,6,7-hexahydro-1,1,4a-trimethyl-2(1H)-naphthalenonebenzeenderivaatC13H20O1,1,4a-trimethyl-4,5,6,7-tetrahydro-3H-naphthalen-2-oneja
(E)-geranyl acetoneketon (monoterpeen)C13H22O(5E)-6,10-dimethylundeca-5,9-dien-2-onegeur: groen, fruitig, wasachtig, houtig, peer, guave; smaak: bloemig, fruitig, vet, groen, peer, appel, banaan en tropische nuancesja
2-methylbutyl octanoateesterC13H26O22- methyl butyl caprylate, octanoic acid 2-methylbutyl esterja
propyl decanoateesterC13H26O2capric acid propyl ester, propyl capratezwakke geur: was, fruit, vet, groene groente, olieja
diisopropyl phthalateesterC14H18O41,2-Benzenedicarboxylic acid, bis(1-methylethyl) ester, Benzenedicarboxylic acid diisopropyl esterlicht onaangename geurde ester van phthalic acidja
GeranylbutyraatesterC14H24O2dimethyl-2,6-octadien-1-yl butanoate, butanoic acid, (2E)-3,7-dimethyl-2,6-octadien-1-yl estergeur: framboos, abrikoos, perzik; smaak: zoet, fruitig, groen, tropisch fruit (kers)
ethyldodecanoaatesterC14H28Oethyllauraatgeur bloemig, zeep, zuivel; smaak bloemig zuivel, fruitig, zeepja
tetradecanoic acidcarbonzuurC14H28O2myristic acid, crodacid, 1- tridecane carboxylic acidgeur: wasachtig, vettig met zweem citrusschil en ananas; smaak: romig, wasachtig, vettig, zepig, kaasachtigja
ethyl dodecanoateesterC14H28O2dodecanoic acid ethyl ester, ethyl laurinategeur: zoet, wasachtig, zepig, rumachtig met bloemennuance; smaak: wasachtig, zepig, bloemig met romige, zuivel en fruitnuanceja
tetradecan-1-olalkanolC14H30Oja
3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzaldehydebenzeenderivaatC15H22O2ja
cadinolalkanol (terpeen)C15H26O(1R,4S,4aR)-1,6- dimethyl-4-propan-2-yl-3,4,4a,7,8,8a-hexahydro-2H-naphthalen-1-olgeur: hout van kruidenja
nerolidolterpeenC15H26O3,7,11-Trimethyl-1,6,10-dodecatrien-3-ol, dodecatriene, melaleucol, methyl vinyl homogeranyl carbinol, peruviolgeur: bloemig, groen, citrus en houtig en wasachtig; smaak: bloemig, groen, citrus en houtig en meloenja
farnesolalkanol (terpeen)C15H26O3,7,11-trimethyl-2,6,10-dodecatrien-1-olgeur: mild, linde, fris, zoet, bloemig, angelicawortelja
GeranylisopentanoaatesterC15H26O2geranyl iso valerate, 3,7- dimethyl-2,6-octadien-1-yl 3-methylbutanoate, trans-, iso valeric acid geranyl estergeur: appel, bosbes, ananas; smaak: groen, kruidig, meloen
isopentyl decanoateesterC15H30O23-methylbutyl decanoate, iso amyl caprate, decanoic acid 3-methyl butyl ester, decanoic acid isopentyl estergeur, wasachtig, fruitig, banaan, cognac, zoet, groen; smaak: was, banaan, fruit, groenja
pentadecanoic acidcarbonzuurC15H30O2pentadecylic acidgeur: wasachtigja
dibutyl phthalateesterC16H22O4benzenedicarboxylic acid dibutyl ester, dibutylftalaatzwakke aangename geurester van ftaalzuurja
hexadec-9-eenzuurcarbonzuurC16H32O2palmitoleïnezuur, cis-9-hexadeceenzuur, (eng. palmitoleic acid, hexadec-9-enoic acid)
ethyl tetradecanoateesterC16H32O2Ethyl myristate; 124-06-1; Myristic acid ethyl ester; Tetradecanoic acid, ethyl ester; Myristic acid, ethyl estergeur: zoet, wasachtig, viooltjes; smaak: romig zoet, wasachtigja
hexadecaanzuurcarbonzuurC16H32O2palmitinezuur (eng. hexadecanoic acid, palmitic acid)ja
hexadecan-1-olalkanolC16H34Oalcohol C-16, cetaffine, cetyl alcohol, cetylol, crodacol C, ethal, ethol, hexadecanolgeur: wasachtig, bloemigja
isopentyl dodecanoateesterC17H34O23-methylbutyl dodecanoate, Isoamyl dodecanoate, 3-Methylbutyl laurateja
isoamyldodecanoaatesterC17H34O23-methylbutyllauraat, lauric acid 3-methylbutyl ester, iso pentyl dodecanoategeur: wasachtig, perzik; smaak: overrijp fruit, romig, vettigja
ethyl pentadecanoateesterC17H34O2pentadecanoic acid ethyl estergeur: honingzoetja
ethyl 9-hexadecenoateesterC18H34O2ethyl hexadec-9-enoateja
ethylhexadecanoaatesterC18H36O2ethyl palmitate, ethyl cetylate, palmitic acid ethyl estergeur: wasachtig, zacht, fruitig, romig, melkig, blasmend; smaak: wasachtig, fruitig, romig, vanille, balsemendja
isopropyl palmitateesterC19H38O2hexadecanoic acid 1-methylethyl ester, crestalan, deltyl, propalgeur: aangenaam olieachtigja
ethyl linoleateesterC20H36O2linoleic acid ethyl ester, ethyl (9Z,12Z)-octadeca-9,12-dienoate, (9Z,12Z)-9,12- octadecadienoic acid ethyl ester, mandenolgeur: zacht, vettig, fruitigja
ethyl oleateesterC20H38O2ethyl 9-octadecenoate, ethyl octadec-9-enoate, oleic acid ethyl esterja
ethyl octadecanoateesterC20H40O2ethyl stereateja
tanninenpolyfenolverbindingenC76H52O46 (looizuur)bittere, wrange, samentrekkende smaakzeer grote groep stoffen
formaldehydealdehydeCH2Oformol, methanal, methylaldehydeja
methaanzuurcarbonzuurCH2O2mierenzuur, waterstofcarbonzuur, hydrogeencarbonzuur (eng.: formic acid)onplezierige bijtende en doordringende geur
methanolalkanolCH4Ocarbinol, woodalcohol, hydroxymethaangeur: alcoholischja