Chabasse

Chabasse, cognacproducent in St.-Jean-d’Angély

Alhoewel op de website tegenwoordig 1811 als oprichtingsdatum wordt genoemd, houden de meeste schrijvers het op 1818. Jean-Baptiste Chabasse, zoon van een gabarier (gabares waren schepen die op de Charante gebruikt werden voor het transport), is begonnen als wijnbouwer. Tijdens zijn leven wist hij een aanzienlijke wijngaard bijeen te krijgen (800 hectare), als ook een distilleerderij. Zijn opvolgers hadden het zwaar, mede door de phylloxera crisis, en kenden veel tegenslagen. In de loop der tijd zijn alle wijngaarden van destijds verkocht. Ook wordt er niet meer gedestilleerd.

Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Jean-Luc Chabasse, waarbij hij terzijde wordt gestaan door zijn vrouw Nadia en dochter Magalie. Hij koopt jonge cognacs in en laat ze in zijn chais rijpen in limousin eikenhout. De cognacs die hij inkoopt zijn altijd zonder bezinksel gedestilleerd (methode Martell).
Tegenwoordig beschikt Chabasse ook weer over eigen wijngaarden. In 2011 heeft hij de wijngaard Saint Robert in Saint-Bris-des-Bois gekocht van Maurice Dupont, 60 hectare in fins bois en borderies. In totaal heeft hij nu 80 hectare wijngaard.

Naast Chabasse wordt ook het merk Bowen geproduceerd. Bowen is vernoemd naar Elisabeth Bowen, een vrouw die de overgrootvader van Jean-Luc, Olivier Chabasse, tijdens zijn reizen in India is tegengekomen en die daar een boerderij had. Deze Elisabeth Bowen moet een flinke indruk gemaakt hebben!

Chabasse maakt blends, van petite champagne, borderies en fins bois. Volgens Koops zit er ook grande champagne in de Chabasse, maar niet in de Bowen. Andere bronnen vermelden iets andere samenstellingen, maar het is best mogelijk dat de samenstellingen in de loop der jaren wijzigingen heeft ondergaan.

Range:
Chabasse: VS, VSOP, Napoléon, XO, XO Exception, XO Impérial, Milléssime 1973, Baccarat.
Bowen: Pale, VS, VSOP, Napoléon, XO, XO Gold’n Black, Extra.
St. Rob: VSOP, XO, Extra

Merken van Chabasse:

  • Chabasse
  • Bowen
  • Saint Robert (St. Rob)
  • Gold’n Black

http://www.chabasse.com/ (adres, zie Bowen hieronder)
http://www.cognacbowen.com/
http://www.cognac-strob.com/page/le-domaine
Adres: 51 rue Élysée Loustalot, BP86 17412 St. Jean d’Angély. Telefoon 0546 321148. (mogelijkheid tot bezoek onbekend)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here