LOUIS XIII

Rémy Martin heeft misschien wel als enige al vanaf de 19e eeuw een luxe en kostbare fles in zijn assortiment, namelijk de Louis XIII die in 1874 voor het eerst werd geproduceerd. Deze fles heeft het lang vol gehouden en bestaat nu nog steeds. Destijds was het een glazen fles die gemaakt werd bij glasblazerij Saint Louis, maar sinds 1936 wordt hij van kristal gemaakt bij de Baccarat firma (hoewel er soms nog kristallen flessen bij de St. Louis firma worden gemaakt voor de Aziatische markt.) Het ontwerp van de fles is gebaseerd op een metalen fles die in 1850 door een boer is opgegraven op de plek waar in 1569 de Slag om Jarnac plaatsgevonden heeft. De fles is in 1860 (sommige bronnen zeggen 1850) in het bezit van Emile Rémy Martin gekomen die hem aan het Cluny museum in Parijs heeft gedoneerd. Al hoewel nu ook wel gezegd wordt dat hij in het Rémy Martin museum tentoon staat gesteld. Overigens heette de fles aanvankelijk niet Louis XIII, maar werd hij verkocht als ‘Age Inconnu’. Linksboven zie je een fles van vóór 1900 (waarschijnlijk 1870). Zoals te zien staan de ‘fleurs de lys’ niet rechtop, maar elke lelie staat anders geörienteerd.

Rémy Martin staat er om bekend dat ze altijd Fine Champagnes maken, een blend van champagne cognacs waarvan minimaal de helft uit grande champagne bestaat en de rest uit petite champagne. De Louis XIII is daar een uitzondering op: dit zijn grande champagne cognacs. De blends bestaan uit meer dan 1000 verschillende grande champagne eaux-de-vie van minimaal 35 jaar oud, oplopend tot 100 jaar oud.
Heel erg duur zijn de Louis XIII flessen niet als je ze nu nieuw koopt: rond €2.000.

Voor een overzicht van alle verschillende LOUIS XIII flessen en hun verschillen, klik hier.

Terug

LOUIS XIII JEROBOAM IN A TRUNK

In 2011 werd de Jeroboam in een grote koffer aan het publiek gepresenteerd. De karaf is gemaakt van The Sèvres kristal en weegt 5 Kg. De hals is van 24 kt goud gemaakt. Bij de fles zitten een pipet, 4 kristallen glazen ontworpen door Christophe Pillet en een boek over de geschiedenis van Remy Martin en de Louis XIII fles. Bovenop de kist is een platform waarop de karaf op zeer fraaie wijze kan worden tentoongesteld. De prijs was circa €16.000 maar is inmiddels een stuk hoger.

BLACK PEARL

In 2007 wordt een afgeleide fles geïntroduceerd: de Louis XIII Black Pearl. Deze fles lijkt in de juiste belichting geheel rookzwart te zijn. Van deze eerste Black Pearl zijn 786 flessen vervaardigd die allen afkomstig zijn van tierçon C.100-29 uit de familievoorraad van Hériard-Dubreuil. De gebruikte cognacs zijn tot 100 jaar oud en minimaal 40 jaar. De handgeblazen fles van Baccarat kristal is met een speciale techniek vervaardigd waarbij opeenvolgende lagen van kostbaar metaal (titanium, goud) en ook koolstof over elkaar worden gelegd, wat resulteert in een speciaal tweekleurig effect.

Al in 2008 wordt opnieuw een Black Pearl uitgebracht. Deze keer met een oplage van 358 stuks in magnum flessen, komende uit tierçon C.100-46. Deze beide Black Pearls hebben op de hals de tekst: Louis XIII Rémy Martin Grande Champagne Cognac staan.

 

Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Louis XIII heeft Rémy Martin in 2014 de Black Pearl Anniversary Edition uitgebracht. De oplage is 775 stuks en ze komen uit tierçon C.100-93. Op deze editie staat op de hals: Louis XIII Anniversary Edition. De prijzen variëren tussen €10.000 en €20.000.

Terug

RARE CASK

Behalve deze Black Pearls zijn er twee andere flessen die er veel op lijken, maar die Rare Cask worden genoemd. Deze flessen zijn gemaakt van vaten die ‘ontdekt’ zijn door maître de chai Pierrette Trichet. In 2004 ontdekte ze het eerste vat. Het duurde nog 4 jaar voordat ze helemaal overtuigd was. Dit leidde tot de productie in 2008 van Rare Cask 43.8, die in 2009 openbaar werd. 43.8 Staat voor het alcoholpercentage.
In 2009 werd het tweede vat gevonden en ook hier duurde het enkele jaren voordat hij 2013 op de markt werd gezet als Rare Cask 42.6.
Op de nek van de flessen staat Louis XIII Rémy Martin Rare Cask vermeld.
Behalve de aanduiding van het alcoholpercentage in het midden op de fles is ook de kleur van de nek een duidelijk verschil tussen de twee: de 43.8 zilverkleurig (palladium) en de 42.6 goudkleurig (22 karaat goud). Ook wijken de flessen zelf in kleur iets van elkaar af, waarbij de laatste iets dieper van kleur is. Ten slotte zijn er ook kleine verschillen in de verpakking : de 42.6 komt een een doos met twee deuren die openschuiven, waarna de verlichting in de doos automatisch aan gaat.

   

Er wordt nergens vermeld welke cru cognac er in de fles zit, of wellicht een blend. Gezien de prijs en gezien de inhoud van de Louis XIII en Black Pearl mag je aannemen dat het een grande champagne is, maar ik ben op een website van een aanbieder ergens de vermelding petite champagne tegengekomen. Maar goed, normaal gesproken zijn alle Louis XIII flessen van grande champagne gemaakt… dus de Rare Casks toch ook wel?

Prijzen: de 43.8 vanaf €15.000 en de 42.6 vanaf €18.000 en hoger.

Overzicht van Black Pearls en Rare Casks

NaamtypeJaartierçonaantal flessen
Black Pearl1e editie2007C.100-29786
Black PearlMagnum (1,5 Liter) editie2008C.100-46358
Black PearlAnniversary2014C.100-93775
Rare Cask43.82009876
Rare Cask42.62013738

 


Achtereenvolgens een gewone Louis XIII, een Black Pearl, een Rare Cask 43.8 en een Rare Cask 42.6.

Terug


Reacties

Rémy Martin extravaganza — 4 reacties

  • Hoi David,

   Op deze vraag heb ik helaas het antwoord niet. Ze hebben iets meer gekost dan een reguliere Louis XIII, maar momenteel is deze fles niet meer regulier te koop. Dus je zult op veilingsites moeten zoeken en de prijs is afhankelijk van de vraag op dat moment. Als er enkele geïnteresseerde verzamelaars gaan bieden, dan zal de prijs wel oplopen!

   Ton

 1. Een collega heeft een VSOP in frosty green 70cl maar dan in een rechthoekige fles, meer als de 35cl varianten.
  Volgens mij is het een oudere fles. Etikett enkel in zwart en goud. Kunt u mij hier meer over vertellen.
  Ik heb enkele foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The maximum upload file size: 1 MB.
You can upload: image.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>