Dat een goede cognac niet goedkoop is, weten we inmiddels wel. Voor een goede cognac betaal je toch al gauw 50 euro of meer. Maar de afgelopen twintig jaar lijkt er een trend te zijn ontstaan om steeds duurdere flessen te maken. Het is zo’n beetje begonnen met de Perfection van Hardy rond 1980, een fles die bijna 13.000  dollar kostte. Tot die tijd was vooral de Louis XIII van Rémy Martin bekend, maar met zo’n 2.000 euro verbleekt die in vergelijking daarmee. Na Hardy volgden andere merken mondjesmaat: Martell met Création, Frapin met Cuvée 1888 en Hine Triomphe Talent de Thomas Hine. Maar dat er nu een fles gemaakt is die 2 miljoen dollar moet kosten is wel erg extravagant. En hoewel er voorlopig maar één exemplaar van deze extreem dure fles gemaakt is, zullen er nog wel meer volgen, want zelfs deze fles is verkocht.
Wat bepaalt nou eigenlijk de prijs van cognac? Natuurlijk is dat uiteindelijk wat de gek er voor wilt geven. Maar als we dit uitzonderlijk dure segment onder de loep willen nemen, is het wel nodig om daar even bij stil te staan. Er zijn vele factoren: de productiekosten, de inhoud (kwaliteit van de inhoud, de leeftijd van de inhoud), de container (oftewel de fles), de zeldzaamheid, de verzamelaarswaarde, de artistieke waarde en ten slotte de marktwaarde die bepaald wordt door de vraag.
Productiekosten: wanneer de druiven met de hand geplukt worden, dan is dat natuurlijk duurder dan machinaal, wanneer de eau-de-vie altijd eerst in nieuwe eikenhouten vaten gaat, dan is dat duurder dan gebruikte vaten.
De kwaliteit van de inhoud: de kwaliteit wordt mede bepaald door de grondsoort of voor het gemak: de cru. Een stuk grond in de grande champagne is vele malen duurder dan in één van de mindere crus. Dus voor een grande champagne zal meer geld worden neergeteld dan voor bijvoorbeeld een fins bois. Het distilleren is ook een kunst op zich waar nog altijd veel fouten bij gemaakt kunnen worden die de smaakkwaliteit beïnvloeden. Verder is de kwaliteit van de jaargang van belang. Voor een goed jaar zal meer worden gevraagd. Wanneer er sprake is van een blend dan komt de kunst van het blenden om de hoek kijken. Hoe goed is het gelukt.
De leeftijd van de inhoud is van enorm belang. Ieder jaar dat de cognac langer op vat heeft gelegen, is een jaar dat wel geïnvesteerd is, maar nog geen rendement heeft gebracht. Gelukkig wordt de cognac wel elk jaar beter zolang hij op vat blijft liggen, zodat elk jaar dat hij langer ligt rendabel is. Dat wordt anders zodra een cognac is gebotteld omdat hij vanaf dat moment niet meer in kwaliteit toeneemt.
De container: wanneer een cognac in een gewone glazen fles verkocht wordt, zal dit de prijs niet verhogen. Maar tegenwoordig wordt steeds meer aandacht besteed aan de verpakking van oudere cognacs om de kwaliteit van het product extra te benadrukken. Een kristallen karaf oogt natuurlijk mooi, maar kost wel extra. Dan is het ook nog mogelijk om de karaf speciaal te laten ontwerpen door een bekende kunstenaar. Je koopt dan niet alleen cognac, maar tegelijk krijg je een stukje kunstwerk in huis. De karaf kan ook nog versierd worden met edelmetaal of zelfs met edelstenen. De vraag wordt dan wel wat je nu eigenlijk koopt: een cognac of een sieraad om mee te pronken? Ten slotte kun je de fles of de karaf nog verpakken in een behuizing. Ook deze kan redelijk simpel zijn en van eenvoudig materiaal, zoals van hout (de Voyer Extra bijvoorbeeld), of overvloedig en ingewikkeld zoals de Martell Trunk van Pinel & Pinel.
Soms is het mogelijk om te kiezen voor cognac in een cognaçaise (de standaard glazen fles voor cognacs) of voor precies dezelfde cognac in een dure karaf. Persoonlijk weet ik dan wel waar ik voor kies!
De verzamelaarswaarde: om waarde te hebben voor een verzamelaar moet het in een verzameling passen. Zo zijn er mensen die alles van een bepaald merk verzamelen. Een voorbeeld is de Belgische Don Henny die alles van Hennessy verzamelt. Maar er zijn ook mensen die een bepaalde serie compleet willen hebben. Daar hebben merken als Hardy en Courvoisier listig op ingespeeld (De Erté-serie van Courvoisier) en de Perfection serie van Hardy zijn hier voorbeelden van.
Zeldzaamheid en marktwaarde: zeldzaamheid kan worden veroorzaakt door ouderdom maar kan ook worden gecreëerd. Flessen uit de 19e eeuw en ouder zijn bijzonder zeldzaam omdat er nog maar zo weinig van over zijn. De meesten zijn natuurlijk gewoon geconsumeerd. Deze flessen worden vaak op veilingen aangeboden en kunnen gemakkelijk tientallen duizenden euro’s kosten. Het gaat dan niet meer om de kwaliteit van de inhoud, want het is zo goed als zeker dat deze flessen nooit meer geopend zullen worden. Zeldzaamheid wordt echter ook regelmatig gecreëerd door de producenten door een sterk beperkte oplage te maken. Voor een extra effect worden deze flessen regelmatig ook nog genummerd. Een voorbeeld hiervan is de Voyage van Delamain waarvan er 500 werden gemaakt. Anderen zijn begonnen met een beperkte oplage, maar daar kunnen alsnog flessen van worden nabesteld: De Arcana van Jenssen, begonnen met 300 flessen. De marktwaarde tenslotte wordt in hoge mate bepaald door de zeldzaamheid en de verzamelaarswaarde. De laatste twee factoren zorgen er bovendien voor dat de waarde van flessen flink kan schommelen.

Wanneer we naar de duurste flessen cognac willen kijken, dan is het wel handig om je enigszins te beperken. De dure flessen die hun waarde alleen maar hebben verkregen doordat ze erg oud zijn, sluit ik uit. Dit geldt ook voor de Croizet Cuvée Léonie 1858 die ruim 150.000 dollar kost. Naar verluidt gaat het om een fles met cognac uit het oogstjaar 1858 die in 1859 gebotteld is! Wat een onzin allemaal. Onder de huidige wetgeving zou het dan niet eens cognac genoemd mogen worden omdat cognac eerst minimaal twee jaar in een eikenhouten vat moet rijpen. Ik vermoed dat dit gewoon foutieve berichtgeving is en dat de fles misschien wel uit 1859 is, maar dat de botteling pas later heeft plaatsgevonden. Maar het blijft allemaal erg opgeklopt. Ja, het is een fles uit het pre-phylloxera tijdperk, maar dan nog. Het schijnt overigens dat er meer dan één exemplaar van deze cognac is en dat hij nog steeds te koop is.
Goed, we kijken dus alleen naar cognacs die in de afgelopen veertig, vijftig jaar geproduceerd zijn.
Voor wat betreft de prijs die we aanhouden voor een cognac probeer ik zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke aanbevolen retailprijs te blijven. Dat is op zich al lastig aangezien deze per land kan wisselen en ook omdat sommige flessen meerdere jaren terug op de markt verschenen zijn en deze prijs lastig te achterhalen is.
Verder wil ik in mijn lijst van duurste cognacs een merk maar één keer opnemen. Hardy heeft bijvoorbeeld veel meer dan één cognac boven de 4.000 euro.
Dat brengt mij bij de grens. Er blijken toch niet zo heel veel merken cognacs boven de 5.000 euro te produceren, maar zijn er wel bijzonder veel die er één of meerdere boven de 1.000 euro hebben. Ik heb om praktische redenen gekozen voor een grens van 5.000 euro. Daarmee kom ik op een top-12 van merken met een dure fles van 5.000 euro of meer. Ik zal later nog een tabel opnemen met alle flessen boven de 4.000 euro.
Sommige verpakkingen bevatten meer dan één fles, bijvoorbeeld de Trunk van Martell of de Tribute Borderies in een demi-john van Courvoisier. Deze neem ik ook niet op in de tabel, maar zal wel vermeld worden bij de bespreking van het merk (doorklikken in de tabel). Hetzelfde geldt overigens voor magnum- of jeroboamuitvoeringen van een fles.

TABEL MET DUURSTE FLESSEN (van elk merk alleen de duurste)

(Klik op de naam of thumbnail om meer over de fles te weten te komen en eventueel over andere dure flessen van dat merk.)

merk flesoorspronke-
lijke prijs
te koop voorjaar aantalopmerkingenthumbnail
DudognonHenri IV Dudognon Héritage€1.810.000€4.000.00020081ontworpen door Jose Davalos. In 2017 verschenen ook: Tribute to Dubai, Michael Jackson en Prines Diana.
MartellHidden Gems€204.00020151
HennessyBeauté du Siècle€181.000€125.0002007100ontworpen door Jean-Michel Othoniel
Rémi MartinRare Cask 42.6€18.000€18.000-35.0002013738
FrapinRabelais Age Inconnu€15.000€7.000-15.0001994
HardyL'Eté€12.5002015400Lalique karaf
CourvoisierL'Esprit de Joséphine€12.38220148Lalique decanter
CamusCuvée 5.150€12.20020131492Baccarat karaf ontworpen door Serge Mansau
Hine250 Years Decanter 1953€10.0002013250
DelamainLe Voyage€7.1402008500
ChabasseBaccarat€6.800
AE DorSign of Time€6.288€5.000-10.0002008

Bijgewerkt tot maart 2016

TABEL MET DURE FLESSEN (meerdere per merk)

MerkFlesPrijsJaarAantalOpmerking
DudognonHenri IV Dudognon Héritage€1.810.00020081
MartellHidden Gems€204.00020151?Gerucht is dat er maar één van is, maar ik heb er al twee gezien...
HennessyBeauté du Siècle€181.0002007100
MartellTrunk van Pinel & Pinel€133.0002011bevat 9 high-end flessen van 70cl en 28 proefflesjes
MartellCordon Bleu Centenary Jewel Edition€127.00020121
CourvoisierTribute Borderies€65.9532014Demi-john; inhoud goed voor 43 flessen
Hennessy8 Limited Édition€35.0002016250
MartellMétaphore€34.00020181
HennessyÉdition Particulière€23.700201429
MartellSavoir-Faire€20.00020181
MartellChanteloup Perspective Tasting Trunk€19.3002014wordt op bestelling gemaakt
Rémy MartinRare Cask 42.6€18.0002013738
FrapinRabelais Age Inconnu€15.0001994
HennessyTimeless€12.50019992000
HardyL'Eté€12.5002015400
CourvoisierL'Esprit de Josephine€12.382201414
CamusCuvée 5.150€12.20020131492
HardyThoroughbred€12.000201529In samenwerking met Aria Resort & Casino; alleen daar te koop (Las Vegas)
HardyPerfection€11.6601981
MartellPremier Voyage€11.5232015300
HardyPrintemps€11.5002013400van €8.280-€15.900
HennessyEllipse€11.50020072000
FrapinCuvée François Rabelais€10.1612002600
Rémy MartinBlack Pearl€10.0002008786
Rémy MartinRare Cask 43.8€10.0002009876
Hine250 Years Decanter 1953€10.0002013

 

 


Reacties

Duurste flessen inleiding en tabel — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *