Joseph Guy, merk van Herman Jansen dat tegenwoordig gemaakt wordt door Louis Royer.

 

De ontstaansgeschiedenis van Joseph Guy is in nogal wat nevelen gehuld. De tegenstrijdige informatie op de website van Joseph Guy helpt daar ook niet echt bij. Op de Nederlandse versie van de site van Joseph Guy is bijvoorbeeld te lezen dat een Nederlandse liefhebber halverwege de 20e eeuw de samenwerking zocht met Joseph Alexandre Guy IV. Op de Franse en Engelse versie vinden we een iets ander verhaal.

(update 2021: site is aangepast, Engelse en Franse versie zijn niet meer online)

Zeer waarschijnlijk is Joseph Guy in het begin van de zestiger jaren in de Nederlandse markt gezet door Bols, die de naam Joseph Guy in 1962 heeft overgekocht van Vieille Cure.

Joseph Guy is in 2001 overgenomen door UTO (Uit Tegenweer Opgericht), een Schiedams bedrijf uit 1777 van de familie Jansen. In 2011 is er een naamsverandering geweest en is UTO omgedoopt tot Herman Jansen.
De cognacs worden tegenwoordig geproduceerd door Louis Royer.

De naam Joseph Guy komt van de schoonvader van een Fransman die de distilleerderij Les Métairies halverwege de 19e eeuw koopt. Deze Fransman was getrouwd met een dochter van Joseph Guy. De distilleerderij is opgegaan in Cordial-Médoc dat later eigendom is geworden van het bedrijf Vieille Cure.

Joseph Guy is een blend van Fins Bois en Bons Bois en een klein beetje Petite Champagne. Er wordt karamel en suiker toegevoegd.
De Range bestaat uit een VS, VSOP en XO.

Joseph Guy wordt alleen naar Nederland geëxporteerd en wordt ook in Frankrijk niet verkocht. Vanuit Nederland is wel een bescheiden export naar een paar andere landen, waaronder België, maar niet naar Frankrijk.

http://www.josephguy.nl/
Adres: Zijlstraat 2, 3111 PS  Schiedam. Telefoon: 010-4091000 (NL). (Geen informatie over bezoek beschikbaar.)


Reacties

Joseph Guy — 9 reacties

    • I don’t know the answer to your question.
      In general, you can call any cognac with ‘compte 6′ (aged for a minimum of 6 years) hors d’age, but it is almost always reserved for cognacs that have been aged for more than 30 years. But I don’t know how many years Joseph Guy let a cognac age before they called it hors d’age.
      I don’t know when this was bottled either. From the looks of it, I would say 1950s.
      And as for value, there is no comparison material. This is the first Hors d’Age by Joseph Guy that I see. But there is no particular interest in this brand, so it’s a bit of a gamble what the bottle would fetch at auction.

  1. Wanneer is er overstap van groen glas naar wit glas gemaakt?

    Deze fles heeft een bottlecode van 31 10 6
    Dit kan dus 31 okt 1976 of 1986 zijn.

    • De datum weet ik niet.
      Ik weet wel dat Josph Guy ook in de 80-er jaren nog groen glas gebruikte.
      Volgens mij heeft deze fles een EAN op de achterzijde en een ‘e’ voor de 70 cl staan. Daarmee is hij zeker van 1980 of later.

  2. De slijterij keten van Bols heette Gall & Gall en verkocht Joseph Guy cognac zeg maar zoals Ballantine whisky is. De instapper.
    Hier nog een fles die ik in juli 2022 bij een 88 jarige vond.
    Foto vande buikfles zonder het VSOP etiketje is kennelijk te groot om up te loaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>