Hennessy, handelshuis te Cognac
- 1765 opgericht door de Ier Richard Hennessy met twee medelandgenoten en heette aanvankelijk Hennessy Conely & Arthur, maar ging al snel Hennessy-Conely & Cie heten. Ze vestigen zich in 1765 in Cognac.
- 1774 associatie met Saule: Hennessy et Saule.
- 1778 (Saule overlijdt) : Richard Hennessy et Fils.
- Jacques Hennessy gaat een partnerschap aan met Sam Turner, een neef van Delamain. Zij heten dan Hennessy & Turner.
- 1795 James Hennessy (aka Jacques Hennessy) trouwt met Marthe Martell.
- 1800 Richard Hennessy overlijdt en zijn zoon James neemt over.
- 1801 Financiële problemen. Door een lening van de Martell’s worden ze gered.
- 1813 Hennessy & Turner gaan uit elkaar. JAS Hennessy & Co. heeft zijn naam te danken aan Jacques Hennessy oftewel James in het Engels, beiden kunnen afgekort worden tot ´Jas´. Jas Hennessy wordt wel als de werkelijk oprichter van Hennessy gezien.
- 1971 fusie met Moët & Chandon met de naam Moët Hennessy.
- 1987 fusie met Louis Vuitton, de naam wordt Louis Vuitton Moët Hennessy. LV-MH is een begrip geworden en is het grootste conglomeraat ter wereld voor luxe-producten.
De merknaam voor de cognac blijft natuurlijk gewoon Hennessy.
Gilles Hennessy is tegenwoordig vice-president van LV-MH.
Hennessy heeft een master blender die voort komt uit een beroemd geslacht van master blenders dat al vele generaties lang verbonden is aan het huis Hennessy, de Fillioux familie. Yann Fillioux is begin 2016 met pensioen gegaan en heeft zijn taak overgedragen aan Renaud de Gironde, een directe neef van Yann.
Hennessy gebruikt voor zijn cognacs alleen Ugni Blanc druiven uit de eerste vier Cru’s. Ze produceren VS, VSOP, XO en daarboven diverse zeer dure kwaliteiten zoals de Paradis en de Richard. In de loop der jaren hebben ze bovendien een heleboel exclusieve cognacs op de markt gebracht, vaak ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis, zoals de hiernaast afgebeelde Hennessy Beauté du Siècle Cognac ter ere van Kilian Hennessy die in 2010 is overleden. Dit is tevens één van de duurste cognacs ter wereld (ca. €200.000).
Ze kopen het merendeel van de wijn en eaux-de-vie in van de wijnboeren in Charente en hebben met ruim 1500 (Koops; 2600 volgens Conal Gregory) van hen contracten afgesloten. Behalve dat, bezit Hennessy zelf ook op beperkte schaal eigen wijngaarden en een drietal destilleerderijen.
Enkele kenmerken bij het productieproces:
Ze gebruiken weinig of geen lees. De secondes worden bij de volgende partij brouillis toegevoegd. Ze gebruiken voornamelijk Limousin-hout. Het hout wordt stevig getoast met als resultaat veel houtsmaak en donkere cognac. Jonge eau-de-vie gaat eerst 5 maanden op nieuw hout, daarna wordt beoordeeld of een droge of juist vochtige opslagplaats gewenst is. Reductie met gedestilleerd water in het mengstadium.
Gamma (blends): VS, Fine de Cognac, VSOP, XO, Privé, Paradis, Paradis Impérial, Richard.
Voor een overzicht van (bijna) alle Hennessy flessen: klik hier.
Andere (merk)namen die in bezit zijn van Hennessy of waaronder Hennessy in het verleden cognac verkocht heeft:
- Barclay
- Baron d’Artillon (van Pellisson)
- Paul Bocuse (produceert cognac van Paul Bocuse; evenals Mounier en Croizet dat doen)
- Camp Romain
- Davidoff (niet meer, tegenwoordig geproduceerd door Hine)
- Denis Mounié (niet meer; is vanaf 1982 van Hine)
- Izambard
- Pellisson (vanaf 1979)
- Le Peu
Vanaf 1987 tot 2003 is LV-MH ook eigenaar geweest van Hine en van 1991 tot 2003 van Monnet, dat bij Hine werd ondergebracht. Daarna werd Hine samen met Monnet verkocht aan CL Financial Group Trinidad.
Hennessy is in 1864 waarschijnlijk de eerste die zijn naam en logo als handelsmerk officieel heeft gedeponeerd. Een jaar later voert Hennessy de sterren in om de kwaliteit (en leeftijd) van zijn cognacs mee aan te duiden: 1 ster voor 1 jaar, 2 sterren voor 4 jaar en 3 sterren voor 6 jaar. (Tegenwoordig staat 3 sterren voor 2 jaar!).
Reacties
Hennessy — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>