Delamain, handelshuis in Jarnac

Maison Delamain

Chais van Delamain tegenover het huis


Delamain is één van de middelgrote cognachuizen en behoort tevens tot de oudsten. Het is een familiebedrijf. Ze hebben geen eigen wijngaarden en destilleren ook niet zelf. Ze staan in Charente alom bekend om hun kwalitatief hoogwaardige producten en worden zelfs door de bouilleurs de Cru hoog geacht. Ze hebben geen lopende contracten met wijnboeren maar krijgen van zeer veel wijnboeren regelmatig eaux-de-vie ter koop aangeboden. Hiervan maken ze een selectie, gebaseerd op hun beoordeling er van. Dagelijks heeft de directie samen met de maître-de-Chai (Dominique Touteau) proefsessies waarbij ze zowel hun voorraden proeven (om de ontwikkeling er van goed te kunnen volgen) als de aangeboden eaux-de-vie.

  • 1763 James Delamain (doe ook wel Jacques werd genoemd) trouwt met Marie Ranson en richt samen met zijn schoonvader, Isaac Ranson, Ranson & Delamain op. Ranson had in 1725 al een handelsonderneming in Cognac opgezet.
  • 1796 Thomas Hine trouwt met Françoise Elisabeth Delamain en associeert met schoonvader Delamain.
  • 1817 Faillissement. Jean Isaac Delamain, zoon van James, is op dat moment directeur.
  • 1824 Anne Philippe Delamain (zoon van Jean Isaac) richt samen met Paul Roullet Roullet & Delamain op. Paul Roullet is getrouwd met de tante van Anne Philippe (zus van Jean Isaac).
  • 1920 Jacques en Robert Delamain kopen de Roullet’s uit en gaan Delamain heten.
  • 1994 Bollinger verkrijgt een 1/3e aandeel in Delamain. Delamain blijft voor 2/3e ‘family-owned’.

Delamain is van oorsprong Frans maar de familie emigreerde en was van ca. 1625 tot 1759 Iers. In 1759 keerde James Delamain terug naar Frankrijk.
Het faillissement in 1817 was te danken aan conflicten in de familie tussen de zeven kinderen van James en hun partners.
Jean Isaac Delamain was overigens getrouwd met Elisabeth Augier (!)
Robert Delamain is de schrijver van Histoire du Cognac; hij werkte in 1936 ook mee aan de revisie van de carte des crus.
De huidige managers zijn Charles Braastad (managing director) en Patrick Peyrelongue (CEO), afstammelingen van Delamain. Eén van de vier dochters van Robert Delamain (France) trouwde met Christian Braastad. Hun zoon Alain werd vervolgens directeur, samen met Patrick Peyrelongue die eveneens een achterkleinzoon van Robert Delamain is.

Delamain maakt alleen Grande Champagne cognacs.
Hun twee belangrijkste producten zijn de Pale & Dry, een XO-kwaliteit van tussen 22 en 28 jaar ouderdom en de Vesper die gemiddeld nog 10 jaar ouder is. Beiden staan zeer goed aangeschreven.
Daarnaast voeren ze nog twee oudere en dus ook veel duurdere kwaliteiten, de Très Vénerable Grande Champagne en de Réserve de la Famille.

Kenmerken van het productieproces:
Ze gebruiken bij voorkeur eau-de-vie die op de lees gestookt is.
Er wordt geen nieuw hout gebruikt, ze willen niet te veel tannine in de cognac.
Opslag: eerst enkele jaren in vochtige opslagplaatsen, daarna naar een drogere omgeving en vervolgens weer terug naar de vochtigere magazijnen. In de droge opslagplaatsen ontwikkelt de cognac makkelijker aroma’s (er verdampt hier relatief meer water dan alcohol)

Het op sterkte brengen gebeurt door heel geleidelijk een mengsel van zeer oude cognac met gedestilleerd water toe te voegen (15º Alc.) gedurende een periode van meer dan twee jaar. Dit heet petite-eau of faible.
De stijl van de cognac is droog en licht in smaak en kleur.
Toevoegingen: soms caramel om de kleur constant te houden.

Andere (merk)namen die in bezit zijn van Delamain of waaronder Delamain in het verleden cognac verkocht heeft:

  • Aigle Impérial
  • Hédiard
  • Moulin de Mougins (geproduceerd door Delamain)
  • Tourrel, François

Zoals te zien aan het logo houdt Delamain zelf 1824 aan als oprichtingsdatum. Het logo bestaat uit het wapenschild met de drie kruisen en de adelaar er boven op.

http://www.delamain-cognac.fr/
Adres: 7 Rue Jacques & Robert Delamain, BP16, 16200 Jarnac. Telefoon: 0545 810824 (bezoek alleen op afspraak).


Reacties

Delamain — Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 1 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>