Courvoisier, handelshuis in Jarnac
- 1811 Emmanuel Courvoisier (=Emile Courvoisier) zou in 1811 al in Bercy cognac hebben verkocht aan Napoléon. Dit zou hij samen hebben gedaan met Louis Gallois, burgemeester van Bercy (voorstad van Parijs).
- 1828 Jules Gallois (zoon van Louis) start een filiaal in Jarnac voor de handel in eau-de-vie en cognac. Hij doet dit samen met Léopold Caboche.
- Als oprichtingsdatum voor Courvoisier wordt soms 1828 en soms 1835 genoemd. Op de site van cognac-paul (etiketten) is een uitnodiging voor het 100-jarig bestaan te zien in 1928.
- In de veertiger jaren van de 19e eeuw komt de naam Courvoisier pas echt in beeld, wanneer Félix Courvoisier (zoon van Emmanuel Courvoisier) de leiding krijgt over de zaken in Bercy.
- Tevens wordt Félix Courvoisier associé van een nieuwe firma die het filiaal van Jules Gallois in Jarnac voortzet. De naam van deze firma wordt Félix Courvoisier-Caboche.
- 1840 Bouw van het chateau, waar ze nu nog gehuisvest zijn.
- 1849 Louis Gallois overlijdt.
- 1851 Léopold Caboche overlijdt. Félix Courvoisier wordt alleen-eigenaar.
- 1855 (ook 1851 wordt wel als datum genoemd voor deze associatie) Félix Courvoisier associeert met zijn neef (zoon van zijn zus Emilie Courvoisier, getrouwd met Claude Curlier), Jules Curlier: de firma gaat F. Courvoisier & Cie. heten, gezeteld in Berly.
- 1862 vernieuwing van het bedrijf en uitgebreiding met de broer van Jules Curlier, Emile Curlier. Het bedrijf heeft ook lange tijd de naam gevoerd: ” F. Courvoisier et Curlier Frères, maison fondée en 1828 “).
- 1866 Félix Courvoisier sterft zonder nakomelingen.
- 1866-1870 De naam van het bedrijf wordt Societé Veuve Courvoisier & Curlier Frères.
- Als in 1870 Marie-Joséphine Courvoisier overlijdt, verdwijnt de naam Courvoisier en de Curlier-broers lijden het bedrijf tot in 1909 onder de naam Curlier.
- 1909 Het bedrijf wordt onverwacht afgestaan aan de Engelse familie Simon. Guy en Georges Simon zijn van origine Fransen. Eén van de Simons was de Britse agent voor Courvoisier in de U.K.
- 1909 De Simon familie voert de naam Courvoisier opnieuw in. De hoofdvestiging is Londen.
- Het is ook de Simon familie die de slogan ‘The Brandy of Napoléon’ invoert en met de beroemde schaduw (l’ombre de Napoleon) komt. Hoewel Meukow hun hiermee al voor was geweest met ‘Cognac Grande Champagne, marque Napoléon’, maar dit is nooit zo goed aangeslagen.
- 1940-1945 oorlogsperikelen: de naam wordt Hubert et Cie. Het bedrijf wordt gemanaged door George Hubert en Christian Braastad.
- 1945 De broers Simon komen weer aan het roer en noemen het bedrijf/merk weer Courvoisier.
- 1964 verkocht aan Hiram-Walker (Courvoisier van Hiram-Walker).
- 1974 Hiram-Walker koopt Salignac en brengt het merk onder bij Courvoisier.
- 1986 Hiram-Walker verkocht aan Allied-Lyons (Courvoisier van Allied-Lyons).
- 1994 Domecq koopt Allied-Lyons en wordt Allied-Domecq (Courvoisier van Allied-Domecq).
- 2005 Pernod-Ricard en Fortune Brands nemen Allied-Domecq over. Fortune Brands verkrijgt Courvoisier (Courvoisier van Fortune Brands).
- 2011 Fortune Brands splitst zich op in Fortune Brands Home & Security en Beam Inc. De dranken gaan naar Beam (Courvoisier owned by Beam).
- 2014 Beam wordt overgenomen door Suntory (Courvoisier van Beam-Suntory).
Courvoisier heeft nooit wijngaarden bezeten. Ze bezitten wel twee destilleerderijen. Daarnaast zijn er contracten met ruim 1200 wijnboeren en met circa 300 destilleerders in de vier beste districten: Grande en Petite Champagne, Borderies en Fins Bois. Courvoisier geeft aan elke destilleerder door hoe de wijn gestookt moet worden.
Guy en Georges Simon bedachten het beeldmerk van Napoléon voor hun cognac. Met name het silhouet heeft enorm bijgedragen aan de vergroting van hun naamsbekendheid.
In de oorlog werd het bedrijf door de Duitsers in beslag genomen. In deze periode werd het bedrijf gemanaged door George Hubert en Christian Braastad onder de naam Hubert & Cie.
Ze voeren de gebruikelijke kwaliteiten V.S., V.S.O.P., Napoléon en XO en hebben daarnaast regelmatig extra(-vagante) kwaliteiten. Ze produceren overwegend blends.
De volledige range (blends, tenzij anders aangegeven): C (fins bois), VS, VSOP, VSOP Exclusive, Napoléon Fine Champagne, XO, Initiale Extra, Succession J.S. (grande champagne), L’Essence de Courvoisier, Connoiseur Collection 12 year old, Collection 21 year old, VS Travel Retail Exclusive (fins bois), VSOP Travel Retail Exclusive, XO Travel Retail Exclusive.
De Erté reeks mag niet onvermeld blijven. Een serie van oorspronkelijk zeven door de van oorsprong Russische schilder, Romain de Tirtoff (pseudoniem Erté), in Art Déco-stijl beschilderde flessen met elk een andere menging van oude Grande Champagnes waarvan de oudste uit 1892. Na zijn dood is er nog een 8e fles uitgebracht ter ere van de kunstenaar. Elke fles wordt afzonderlijk gemaakt, er worden 18 kleuren gebruikt, de fles gaat vier keer in de oven en ten slotte wordt er nog met de hand 24-karaats goud op geschilderd. Elk ontwerp heeft met een fase uit de cognacbereiding van doen: ‘Vigne’, ‘Vendanges’, ‘Distillation’, ‘Vieillissement’, ‘Degustation’, ‘L’esprit du cognac’, ‘La part des anges’.
De oudste fles in hun Paradis dateert van 1789, kan men bij Conal Gregory lezen. Ik heb dit elders ook aangetroffen in een krantenartikel. Opmerkelijk, aangezien ze pas in 1811 voor het eerst zijn gaan handelen in cognac. Maar wie weet, misschien hebben ze ooit een oude voorraad opgekocht.
Enkele productiekenmerken:
In De VS en VSOP wordt wat caramel toegevoegd om de kleur constant te kunnen houden. Ze gebruiken geen boisé. Soms wordt rietsuikersiroop toegevoegd.
Er wordt soms op lies gestookt, soms zonder; dit varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn. De Fins Bois wijn wordt echter meestal niet op de lies gestookt.
Het eerste deel van de secondes (zie het destillatieproces) wordt bij de volgende brouillis gedaan, het laatste deel bij de volgende partij wijn die gestookt gaat worden.
De cognac gaat eerst 6 tot 24 maanden, afhankelijk van de gewenste kwaliteit, op nieuwe vaten. Daarna voor de rest van de periode op oude vaten. Ze gebruiken vaten van Tronçaishout dat minder tannine afgeeft. De vaten worden medium getoast.
Na drie maanden wordt het alcoholpercentage van de eau-de-vie al teruggebracht tot tussen 60 en 65%. Na een jaar wordt de eau-de-vie die voor de VS-kwaliteit is bestemd, verder omlaag gebracht tot 55%. Voor de andere kwaliteiten pas na 5-7 jaar. Hiervoor wordt petit-eau gebruikt.
Andere (merk)namen die in bezit zijn van Courvoisier of waaronder Courvoisier in het verleden cognac verkocht heeft:
- des Carmes
- Carnac
- Carvalho
- Comte Louis de Naives
- Curlier
- Garde Imperial
- Grandier
- Lafontaine
- Royal Symbol
- Loubert Frères
- Salignac (van Beam)
- Symbole Royale
- Wildmann, Frederick
Reacties
Courvoisier — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>